Den tidligere Rødt-profilen forteller om bakgrunnen i et Facebook-innlegg tirsdag kveld. Samme dag som Avisa Oslo kunne avsløre exiten.

– Som folkevalgt er det helt avgjørende å ha tillit, rom og tiltro fra andre til å utføre det velgerne har stemt på, spesielt hvis man leder en partigruppe. Det har jeg ikke opplevd å ha på en god stund. Bystyregruppen jeg ledet i mange år er underlagt Rødt Oslos fylkesstyre. Forholdet mellom disse to organene har ofte vært svært vanskelig, og jeg har forsøkt å rydde opp internt i lang tid, skriver hun i et lengre innlegg.

– Det har jeg ingen kommentar til, formidler Rødts nye gruppeleder Siavash Mobasheri i en SMS til Avisa Oslo.

– Kjennes riktig

Evenrud utdyper ikke hvordan disse forsøkene på å rydde opp internt skal ha foregått.

– Det har rett og slett ikke gått, og for noen dager siden meldte jeg meg derfor ut av Rødt. Det kjennes riktig ut. Jeg er jo ærlig talt ikke den mest revolusjonære, og tror ikke vi trenger bygge et «antisystemparti.», fortsetter hun.

Verken Eivor Evenrud, eller Sofia Rana, nestleder i Rødts bystyregruppe, har besvart Avisa Oslos henvendelser om Facebook-posten tirsdag kveld.

Hatt samarbeidsproblemer

Innlegget til Evenrud er siste utvikling i en åpen konflikt som har herjet i Rødt helt siden Siavash Mobasheri ble innstiltog valgt – som ny gruppeleder for partiet i bystyret.

Evenrud har gått åpent ut og fortalt om samarbeidsproblemer med Siavash Mobasheri. Avisa Oslo har kunnet avsløre hvordan hun i en kort periode ble avsatt som gruppeleder i 2020, uten å vite noe om hva som skjedde.

Forskjellige politikere

I sitt innlegg skriver Evenrud at den interne uroen kun skal omfatte en liten gruppe blant partiets rundt 3000 medlemmer i Oslo.

Hun beskriver seg videre som en tviler, en som vil strekke seg langt for å få til noe i politikken.

Evenruds pragmatiske linje i samarbeidet med byrådspartiene har blitt trukket fram som en klar forskjell fra Siavash Mobasheri som signaliserer en tøffere linje i forhandlingene med posisjonspartiene.

Les også

Han kan bli Raymond Johansens store hodepine: – Ikke her for å få venner

Får støtte

Støttende kommentarer strømmer inn på Facebook-siden til Evenrud. Blant dem er Ylva Holm Torsteinson. Hun var først ute med å kritisere nominasjonskomiteen da Siavash Mobasheri var innstilt på førsteplass i september.

– Det er trist å miste deg og det er et stort tap for oss som parti. Uansett vet jeg at du har tatt det riktige valget for din egen del og det har jeg all respekt for. Du er stødig og jeg har satt veldig stor pris på det, både som partikamerat og medsøster. Takk for laget, Eivor, skriver hun.

– Tusen takk for innsatsen din for Rødt og for Oslo-folk gjennom mange år, Eivor!!!, skriver partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Han har tidligere hyllet Evenrud etter at konflikten ble kjent.

Stortingspolitiker fra Oslo og SV, Kari Elisabeth Kaski, utrykker også støtte til Evenrud.

– Politikken trenger tvilere. For det er sjelden ett klart svar. og politikken trenger folk som gjør jobben og gjennomfører. Og det gjør du, Eivor. Derfor høster du også stor respekt i alle leire. Du er også et forbilde for dem som lurer på om de skal bli aktive i politiske, og viser at det nytter. Det synes jeg er kult, skriver hun.