Gå til sidens hovedinnhold

Etterlyser ny koronastøtte til næringslivet: – Det virker ikke som regjeringen har noen plan

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) mener staten må trå til for å redde Oslos bedrifter gjennom vinteren.

Selv om vi er på vei til en mer normal hverdag, er det fortsatt mange av Oslos bedrifter som sliter. Små reiselivsaktører som Norway Yacht Charter er helt avhengig av utenlandske turister, og eieren spår et konkursras i bransjen dersom koronastøtten forsvinner.

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen deler bekymringen.

– Selv om det har vært en god sommer for Oslo, så ser vi at flere innen reiseliv og servering fortsatt strever. Det er grunn til å tro aktørene når de sier at krisen ikke er over.

Les også

Trygler om fortsatt støtte: – Dere må ikke slippe oss nå

– Stort behov

Hun etterlyser nå en klar plan fra regjeringen for hvordan de vil hjelpe bedriftene gjennom den neste fasen.

– Det virker ikke som regjeringen har noen plan for denne delen av krisen, sier Evensen.

Regjeringen har etablert en kompensasjonsordning for bedrifter med stort koronarelatert omsetningsfall. Oslos bedrifter har stukket av med en stor del av støtten.

I tillegg har Oslo kommune fordelt penger gjennom en lokal ordning. Pengene er blitt lyst ut i flere omganger. Evensen sier kommunen har fått inn 1.274 søknader for totalt 10 milliarder kroner til de 170 millionene de nå har satt av.

– Det illustrerer mismatchen mellom næringslivets behov og den lokale potten vi har til rådighet.

Lokale tiltak

For å hjelpe lokale handels- og serveringsbedrifter, har Oslo kommune fjernet bevillingsgebyret for alkohol og gitt gratis leie av gategrunn ut året. Kommunen har lansert et program for å få fart på sentrumslivet, Restart, og det finnes også en egen tilskuddsordning for reiselivet.

Evensen sier det kan bli aktuelt å forlenge noen av tiltakene. Hvorvidt potten til for eksempel reiselivet skal økes, må de ta i budsjettdiskusjonene.

Evensen innser at koronaordningene etter hvert må trappes ned, men sier tiltakene må vare så lenge krisen varer.

– Kommunen kan ikke løfte dette, det er staten som har de store musklene, sier hun.

Fra Nærings- og fiskeridepartementet har de det samme svaret som ble gitt til aktørene selv.

– Regjeringen har vært opptatt av trygge økonomien og få flest mulig bedrifter helskinnet gjennom pandemien. Det har resultert i en rekke brede kompensasjons- og støtteordninger for å hjelpe næringslivet gjennom en krevende tid. Kompensasjonsordningen for næringslivet varer til og med oktober. Selv om pandemien og smitteverntiltakene fortsatt er til stede i hverdagen, så bidrar forhåpentligvis vaksineringen her hjemme og der ute til at reiselivet går mer normale tider i møte. Samtidig følger regjeringen tett med på utviklingen og situasjonen for reiselivet, sier Lucie Katrine Sunde-Eidem (V).

Les også

Petter Stordalen med storsatsing i ny bydel

Les også

Prishopp på møbler og interiør: – Noen priser vil doble seg

Les også

Christopher var på vei til å legge vekk årene. Så kom korona og ga vind i seilene

Kommentarer til denne saken