– Politiet har blitt kjent med at det er blitt fremsatt en del ubehagelige ytringer på sosiale medier som rammer Lan Marie Berg. Flere av de ytringene kan være straffbare, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Viola Bjelland, til Avisa Oslo.

Politiadvokaten forteller at ytringene de etterforsker er blitt framsatt i nyere tid.

– Det er for tidlig å si om, og hvor mange av dem, som eventuelt er straffbare. Forhåpentligvis vil etterforskningen avdekke det. Men det er en stor mengde ubehagelige ytringer som ikke er straffbare ytringer, sier hun.

Bjelland forteller at det er for tidlig å si hvor stort omfanget er.

– Hva er strafferammen på dette, dersom man blir dømt?

Det kommer helt an på hva slags hjemmel man overtrer og hvor omfattende og grovt det er. Men for trusler kan det være alt fra betinget fengsel, ubetinget fengsel og bøter, sier politiadvokaten.

– Er det på Facebook, eller andre steder at ytringene har blitt fremsatt?

– Det er litt tidlig å si, men per nå er det ytringer i sosiale medier vi etterforsker, sier Bjelland.

Bjelland forteller at sakene har stor prioritet i politiet.

– De straffbare handlingene som vi etterforsker er noe vi ser alvorlig på, og det blir gitt prioritet i politiet. Flere av disse ytringene kan i verste fall legge en demper på den offentlige debatten og da igjen utgjøre en trussel mot demokratiet, avslutter hun.

Oppgjør på Facebook

Lan Marie Berg har opplevd hets og sjikane i flere år, særlig etter at hun ble byråd i Oslo i 2015.

I helgen tok olje- og energiminister Tina Bru (H) et oppgjør med hetsen mot Berg i et innlegg på Facebook. Bakgrunnen var at Harald S. Klungtveit, redaktør i Filter Nyheter, hadde publisert en skjermdump med en rekke kommentarer rettet mot Berg i en gruppe på Facebook, skriver NTB.

«Jeg orker ikke mer. Nå er det faen meg nok! Holdt kjeft», skrev Bru på Facebook lørdag kveld.

Berg selv sier hun ble glad da hun ble informert av politiet vedrørende deres undersøkelser.

– Det føles som en tung bør er lettet fra våre skuldre, sier Berg til NRK.

Les også

Hetsen mot Lan Marie Berg er uakseptabel, motbydelig, feig, uintelligent og en skam for Oslo

– Avskyelig

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) synes det er bra at politiet i Oslo nå vurderer å etterforske hetsen mot byrådskollegaen.

Han takker også Tina Bru som sier ifra.

– Det blir jo bare verre. Snakker du om klima, er ung kvinne, ikke ser «etnisk norsk» ut – og i tillegg kommer fra Oslo, er det tydeligvis tillatt å gå bananas i sosiale medier, skrev han på Facebook mandag ettermiddag.

Johansen understreker at det selvsagt er greit å være uenig i meninger og standpunkt.

– Men hva noen tillater seg å poste er avskyelig. Slutt med det. Det er en fare for demokratiet, mange vil ikke våge å være med i politikken- når dette er konsekvensen.