Tirsdag ble det kjent at Facebook-gruppen «Vi som er totalt imot MDG», som per i dag har over 63.000 medlemmer, nå er satt på pause.

Men liknende grupper fins fortsatt.

Facebook-gruppa «Vi som ønsker Å fjerne Miljøpartiet De Grønne» har over 10.000 medlemmer. Gruppa er aktiv.

Tirsdag ble dette innlegget postet.

«La meg gjøre en ting helt klart, ufine, usaklige kommentarer, blir slettet, på lik linje med medlemmet som skrev den. Noe som kan oppfattes som trusler, vil bli dokumentert, og anmeldt om det er for grovt! Moderator.»

I en SMS til Avisa Oslo skriver administrator Frode Skibrek i Facebook-gruppen:

– Vi gjør det vi kan for å fjerne hets og ufine kommentarer. Men gruppen drives på hobbybasis. Derfor har vi satt inn en moderator i tillegg. Det er også en balansegang. Ytringsfriheten er også viktig å ta vare på.»

– Landsforræderi

Avisa Oslo er kjent med at det har blitt skrevet mange ubehagelige innlegg og kommentarer mot Lan Marie Berg i denne gruppa.

«Noen som har mulighet, bør se å ta ansvar. Se å fjern denne terroristen. Å få det tiltalt for landsforræderi. Det er fremdeles dødsstraff for det» skrev et medlem på lørdag.

En annen slenger seg på:

«Se å få fjernet Krapylet, hun er Gal !!!!»

Hasse Falk, som har skrevet den siste kommentaren, avviser til Avisa Oslo at kommentaren var bokstavelig ment.

– Dette skrev jeg som en slengbemerkning fordi jeg er irritert på henne. Det er ikke noe annet enn det. Jeg må jo si jeg overdriver sterkt her.

Falk sier han forstår at kommentaren hans kan oppfattes annerledes enn slik han hevder å ha ment det.

– Man må ta vare på miljøet, men hun går for langt. Av og til blir det litt sterke uttrykk, og jeg ser jo at krapyl er litt sterkt.

Og legger til:

– I så måte kan jeg beklage det.

Vedkommende som skrev den første kommentaren har ikke besvart Avisa Oslos gjentatte henvendelser.

Slettet

Disse kommentarene ble skrevet i gruppa på lørdag. De er nå slettet.

Twitterbrukeren @jooooooachim har lagt ut flere skjermdumper fra gruppa på sin konto. Meldingene og kommentarene har skapt sterke reaksjoner. Avisa Oslo har vært i kontakt med Joachim, som ikke ønsker å uttale seg ytterligere om saken eller ha etternavnet sitt på trykk i avisa.

Etter at det ble kjent at politiet skal etterforske de det mistenker er straffbare ytringer om byråd Lan Marie Berg, har administratorene lagt ut flere innlegg hvor de skriver at usaklige kommentarer vil bli slettet.

Dette er en av kommentarene under et slikt innlegg:

«Heksebrenning går det under trusler? Spør for en venn ;)»

Denne kommentaren er ikke slettet. Til Avisa Oslo forklarer Dag Bjørkseth Ormkleiv hvorfor han skrev kommentaren, med henvisning til at en MDG-tilhenger tidligere skal ha ytret seg om at Sylvi Listhaug (FrP) burde bli brent på bålet.

– Listhaug var det helt greit å mobbe og trakassere, for ikke å snakke om hetsen Karl I. Hagen ble utsatt for i 40 år. Hvor var politi og mediene da ...

– Og hvis du virkelig ikke skjønner min sammenligning ang. legitim mobbing og hets av f.eks. Fremskrittspartiet kontra mdg så tror jeg du bør finne deg en lettere jobb enn å være «journalist», skriver Bjørkseth Ormkleiv i en sms.

Slik svarer administratoren

Avisa Oslo har konfrontert administrator Skibrek med innholdet i kommentarene.

– Den langt større gruppa «Vi som er i totalt imot MDG», valgte å lukke ned all aktivitet i gruppen, da de nok innså at det ar et langt større ansvar å drifte en slik gruppe enn de kanskje hadde sett for seg. Foreløpig ser jeg ikke behov for det (å legge ned gruppa, journ.anm.), da vi ikke er i nærheten av samme medlemstall. Vi sørger også for at de verste «skribentene» fra den gruppe ikke slipper til i vår gruppe før det blir tatt grep om. Vår aktive moderator gjør en kjempejobb med det, sier Skibrek.

Administratoren sier han skulle ønske mediene heller hadde satt søkelys på det han mener er lovbrudd begått av byråd Lan Marie Berg.

– Det merkes at forakten for politikere øker i takt med mengden usannheter og vrøvl de kommer med. Samtidig er det viktig å diskutere sak og ikke person, noe vi også oppfordrer til aktivt i gruppa, avslutter Skibrek.


– Det varmer!

Politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen, skrev i en kommentar tirsdag at Lan Marie Berg har måttet betale en høy pris for sin offentlige rolle i mange år.

– Det verste kloakkslammet i kommentarfeltene orker mange ikke å se lese, annet enn stykkevis og delt, noen stenger det helt ute. Det er lett å forstå. Det handler jo som regel heller ikke om oss som leser det, men om andre. Jeg må ofte ta meg sammen for å orke å lese selv. En som har fått betale en høy pris for at det er blitt slik, er Lan Marie Berg. Og det har pågått konstant i snart seks år. Det er uholdbart, skrev Mosveen i kommentaren.

Lan Marie Berg skrev følgende på Facebook mandag kveld:

«I går fikk jeg beskjed om at politiet vil følge opp flere av de hatefulle og truende kommentarene som har blitt rettet mot meg den siste tida. Det er en stor lettelse. Jeg har også satt stor pris på at mange, også politiske motstandere, har sagt tydelig ifra om at det ikke er greit med hetsende eller truende kommentarer. Tusen takk for omtanken. Det varmer!»

Les også

Hetsen mot Lan Marie Berg er uakseptabel, motbydelig, feig, uintelligent og en skam for Oslo

– Høy prioritet

Da Avisa Oslo snakket med politiet onsdag, understreket politiadvokat Viola Bjelland at de er på et tidlig tidspunkt i etterforskningen, men at sakene har høy prioritet.

– De straffbare handlingene som vi etterforsker er noe vi ser alvorlig på, og det blir gitt prioritet i politiet. Flere av disse ytringene kan i verste fall legge en demper på den offentlige debatten og da igjen utgjøre en trussel mot demokratiet, sa Bjelland.

Politiadvokaten forteller at ytringene de etterforsker er blitt framsatt i nyere tid.

– Politiet har blitt kjent med at det er blitt fremsatt en del ubehagelige ytringer på sosiale medier som rammer Lan Marie Berg. Flere av de ytringene kan være straffbare, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Viola Bjelland, til Avisa Oslo.

Bjelland sier det er usikkert hvorvidt, og i så fall hvor mange, av ytringene som er straffbare.

– Det er for tidlig å si om, og hvor mange av dem, som eventuelt er straffbare. Forhåpentligvis vil etterforskningen avdekke det. Men det er en stor mengde ubehagelige ytringer som ikke er straffbare ytringer, sier hun.

– Avskyelig

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) synes det er bra at politiet i Oslo nå vurderer å etterforske hetsen mot byrådskollegaen.

– Det blir jo bare verre. Snakker du om klima, er ung kvinne, ikke ser «etnisk norsk» ut – og i tillegg kommer fra Oslo, er det tydeligvis tillatt å gå bananas i sosiale medier, skrev han på Facebook mandag ettermiddag.

Johansen understreker at det selvsagt er greit å være uenig i meninger og standpunkt.

– Men hva noen tillater seg å poste er avskyelig. Slutt med det. Det er en fare for demokratiet, mange vil ikke våge å være med i politikken- når dette er konsekvensen.

Nærmere 6000 medlemmer på noen dager

Også grupper som jobber mot hatet finnes. Facebook-gruppa «Vi som står opp mot hetsen mot Lan Marie Nguyen Berg» har på få dager fått over 5791 nye medlemmer, forteller gruppas administrator, Christina Grefsrud-Halvorsen, til Avisa Oslo.

– Det må jo gå en grense. Og den gikk for lenge siden. Vi som samfunn må stå opp mot dette og vise at det er helt uakseptabelt og at vi er mange som mener det.

Grefsrud-Halvorsens mener det er en ukultur som har fått utvikle seg på nett over lang tid uten at man som samfunn har klart å stoppe det. Mange politikere rammes, men Lan Marie Berg har fått et ekstra voldsomt kjør, sier Grefsrud- Halvorsen.

– Dette handler ikke om partipolitikk for meg. Facebookgruppa er en helt uavhengig gruppe med alle mulige fløyer og partipolitiske tilhørigheter. Det handler om en ukultur som vi ikke ønsker.

Mange takker nå for at gruppa er opprettet, forteller hun.

– Tilbakemeldingene er gode og det viser at det er mange som føler på et behov for å si ifra nå.

I skrivende stund har gruppa rundt 5791 medlemmer.