I 18.20-tiden onsdag kveld ble en mann i 40-årene skutt i Kyrre Grepps gate på Torshov. Fornærmede ble kjørt til Ullevål sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader.

Samme kveld en annen mann – også han i 40-årene – pågrepet i nærheten av åstedet. I utgangspunktet var mannen siktet for grov kroppsskade, men i en pressemelding torsdag ettermiddag opplyser politiet at saken etterforskes som drapsforsøk.

– Det er for tidlig i etterforskningen til at politiet kan si noe om bakgrunn eller motiv, eller om denne hendelsen har sammenheng med de andre voldshendelsene i Oslo denne høsten, sier politiadvokat Kine Wesseltoft i pressemeldingen.

Mannen som er pågrepet fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag.

Forut skytingen skal flere personer ha vært involvert i det som er beskrevet som et slagsmål. Politiet antyder også at det vil komme flere pågripelser i saken.

– Politiet arbeider nå videre med å innhente informasjon, blant annet videoovervåking og avhør av vitner. Basert på videoovervåkning i området utelukker politiet ikke flere pågripelser i saken.

Den fornærmede mannens helsetilstand beskrives som stabil.

– Han skal forsøkes avhøres i løpet av det nærmeste døgnet, sier Wesseltoft.

Ti skyteepisoder siden august

Skyteepisoden er den tiende i Oslo i høst. Flere av dem har skjedd nettopp på Torshov:

  • 30. august: Like før klokken 20.30 fikk politiet melding om at det var løsnet flere skudd mellom to biler i Torshovgata, ikke langt da de populære bydelsbarene Bruun-Larsen og Lasarett. Tre menn har status som fornærmet og to menn er siktet i saken, men begge ble løslatt etter avhør. I ettertid har politiet gått ut med at kan ha blitt skutt med knallskudd.
  • 2. september ble det igjen skutt mellom biler på Torshov, denne gangen i Lammers' gate/Nordkappgata. En 22 år gammel mann ble senere pågrepet på Stovner og varetektsfengslet.
  • 18. september: En mann ble skutt ved en adresse i Brinken på Kampen. Fornærmede ble påført skader i et bein. Det er uklart om noen er pågrepet eller siktet i saken.
  • 21. september: Politiet skjøt en knivmann i 50-årene, etter at han skal ha opptrådt truende overfor bilister på E18 ved Bygdøylokket. Mannen ble ikke påført livstruende skader, men måtte få behandling på sykehus i en ukes tid. Da han ble fremstilt for varetektsfengsling, møtte han i Oslo tingrett i rullestol.
  • Samme kveld fikk politiet melding fra en mann på Prinsdal i Søndre Nordstrand, som mente at flere personer hadde truet ham og løsnet skudd. To menn ble senere pågrepet i saken.
  • 27. september: En mann i 30-årene ble skutt ved Haarklous plass på Torshov. Mannen ble påført skader i hodet og på overkroppen. Flere personer var til stede i den aktuelle leiligheten. Politiet har ikke utelukket at skuddskadene er selvpåført.
  • 6. oktober: I 04.10-tiden på natten fikk politiet melding om at det var løsnet skudd mot en leilighet i Frognerveien, ikke langt fra Frognerparken. Ingen personer ble skadet, men politiet har siden gitt en person status som siktet og etterlyst vedkommende. Hypotesen er at det er en relasjon mellom de involverte.
  • 22. oktober: Foran sjokkerte vitner ble en 18-årig mann skutt på Tøyen torg lørdag kveld. Påfølgende onsdag ble en 22-årig mann pågrepet og siktet for drapsforsøk. Mannen nekter straffskyld, men Oslo tingrett besluttet å varetektsfengsle ham i fire uker. De involverte er kjente for politiet fra tidligere, i tilknytning et miljø på Tøyen/Grønland.
  • 26. oktober: I 02-tiden på natten så politiet seg nødt til å løsne varselskudd i forbindelse med et slagsmål i Brugata i sentrum, der det skal ha blitt truet med kniv. Ingen personer ble skadet som følge av skytingen.

Ber om hastemøte

Etter skytingen onsdag kveld uttrykte Sagene Høyre dyp bekymring for utviklingen på Torshov, der det altså har vært hele fire skyteepisoder i høst.

De ber nå om et hastemøte med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og politimester Beate Gangås.

– Dette er en helt uholdbar utvikling som vi ikke lenger kan akseptere. Vi ber nå justisminister Mehl og politimester Gangås om å komme på banen med konkrete strakstiltak for å sikre trygghet i bydelen, uttalte Jonas Økland, leder i Sagene Høyre, til Sagene Avis.

Han fortalte videre at flere i bydelen nå kjenner på utrygghet.

– Vi har sett en utvikling med alvorlig kriminalitet og bruk av skytevåpen. Det er mange i bydelen som nå er svært redde. Vi kan ikke ha en situasjon hvor folk ikke tør å gå på butikken eller sende barna ut for å leke av frykt for nye skyteepisoder, sa Økland sent onsdag kveld.

Avisa Oslo har bedt om en kommentar til utspillet fra både Oslo politidistrikt og Justisdepartementet, men de har foreløpig ikke svart.