Gå til sidens hovedinnhold

Etter ukevis med sol kommer det regn i helga: – En uvanlig lang periode med tørke

Sist det regnet var for tre uker siden. Men ifølge meteorologen tåler vi ganske mye tørke nå som vi er på slutten av sesongen.

Lørdag er været grått og fuktig, og det er i helga meldt flere regnbyger. Det blir de første regndråpene over Oslo på tre uker.

I hele august kom det bare 14 millimeter med regn. Sist det regnet i Oslo var 19. august, og før det var det også en lang periode med tørt og varmt vær i hovedstaden.

– Det er ikke rekordtørt, men det er absolutt en uvanlig lang periode med tørke, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe i Meteorologisk institutt.

Les også

Grønt jordskjelv i hovedstaden: – Helt fantastiske tall

– Verst på våren og sommeren

Frem til onsdag blir det likevel sjanser for å se litt sol. Men at målestokken viser høyere enn 20 grader, som det har vært tidligere i uka, blir nok litt for mye å be om.

– Temperaturen vil krype seg under 20 grader. 17 til 18 grader er vel det vi kan håpe på nå i starten av uka, sier Walløe.

Meteorologen forteller at til tross for at det har vært uvanlig tørt, har ikke dette hatt store konsekvenser.

– Vi tåler ganske mye tørke nå som vi er i slutten av sesongen. Det er naturlig at bladene faller av trærne nå. Tørken er ofte verst på våren og tidlig om sommeren, for da kan det påvirke avlinger. Men nå på høsten er ikke det like ille.

Les også

Tørkerekord i Oslo - brannvesenet advarer

Skogbrannfare

Walløe sier det har vært en god sesong med gode avlinger denne sommeren, og at det nok er mange som har vært fornøyde med været.

Lørdag er det meldt om skogbrannfare på gult nivå på grunn av mangelen av nedbør. Nivået hadde nok vært oransje hvis tørken hadde inntruffet midt på sommeren:

– Hvis man ser på fraværet av nedbør isolert sett, skulle man kanskje tro at man kunne gått opp til oransje nivå, men vi har vurdert at siden det er så fuktig i lufta, holder vi oss på gult nivå, forteller Walløe, og utdyper:

– Det er sånn vi har vurdert det, at vi ikke går opp på oransje nivå fordi vi er i den årstiden vi er i.

Kommentarer til denne saken