De to siste årene har Norway Cup, verdens største fotballturnering for barn, blitt stoppet av koronapandemien. Pål Trælvik kalte det «en sorgens dag» da man i mai i fjor måtte innse at det heller ikke den sommeren skulle bli duket for idrettsglede på Ekebergsletta.

Nå er derimot situasjonen en annen.

Lørdag smeller Norway Cup i gang igjen. Og det på selveste 50-årsjubileet til turneringen.

– Det er altså så befriende og en enorm glede å kunne invitere til Norway Cup igjen på vegne av så mange klubber fra Norge og utlandet, forteller Trælvik, Norway Cups generalsekretær, til Avisa Oslo.

Tøffe år

Det spares ikke på konfettien i år.

Det er rundt 1900 lag som er påmeldt, der man aldri har sett flere elleverlag i turneringen. Det skal spilles 5000 kamper på 92 baner og serveres 18.000 varme måltider.

– Det er veldig, veldig, veldig hektiske dager nå. Lørdag er det «point of no return». Det blir et stort åpningsshow og mye som skal skje, så nå er det mange armer og bein. Vi rigger scene og sletta begynner å ta form. Den logistiske biten for å få dette til å stå, er gigantisk, forteller Trælvik.

Norway Cup-generalen hadde i det lengste et håp i fjor om å få til en turnering. Det ble lagt en plan A og B, men til slutt måtte man erkjenne at smittesituasjonen var for uoversiktlig.

Det kom som et gigantisk slag i ansiktet etter at man også året før måtte avlyse turneringen for første gang på 44 år.

– Det har vært tøft. Det er spillere og utøvere som ikke har fått mulighet til å drive aktiviteten sin. Det er så mange lag som har mistet spillere gjennom pandemien. For oss som arrangørklubb gjennom 50 år, har det vært vanskelig å ikke ha det felles møtepunktet som Norway Cup er, forteller han.

– En institusjon

Det er Bækkelagets Sportsklub som arrangerer turneringen, slik de har gjort siden 1972. Trælvik gleder seg særlig over den store økningen av jentelag i turneringen.

– Det bor så mye kultur i dette. Vi startet opp i 1972 med 420 lag. Da var det åtte jentelag. Nå har jentefotballen tatt seg kraftig opp de siste årene, der Norway Cup har vært en toneangivende institusjon.

I år er rundt 33 prosent av lagene rene jentelag. I tillegg til klubber fra rundt omkring i Norge, kommer det blant annet lag fra USA, Palestina, Ghana, Brasil, Mexico, Israel, Nigeria, Jordan, Egypt, Gambia og Zambia.

– Vi har en veldig god internasjonal deltakelse. Det kommer dessverre ikke lag fra Kina og Taiwan i år, som vi har hatt mye av tidligere. Det kommer av strenge koronaregler. Det er også noen lag som ikke har fått visum, men det blir en gigantisk Norway Cup i år.

HUSK: Du kan se et enorm antall kamper under Norway Cup hos Avisa Oslo gjennom Direktesport. Få full oversikt her.