– Det har vært fint å bli vist rundt på hvor profesjonelle de er, hvor høy kapasitet de har og ikke minst hvor hyggelig de er mot folk som skal komme og teste seg.

Borgen har fått omvisning for å se hvordan helsepersonellet jobber og vitnet til den lange testkøen som strekker seg ut på gangveien.

Noen ganger kan folk stå i kø i opptil én time, forteller Daniel Kendrick, leder for testsenteret.

På torsdag slo Adamstuen testsenter rekorden sin med 1331 tester på én dag. Borgen besøker de forskjellige avdelingene på testsenteret og passer på å takke alle og gi en tommel opp for den gode jobben de gjør.

– Det er imponerende. Det er noe med å takke de som jobber med dette og som gjør en kjempe jobb for folk i denne byen. Det er en av grunne til at jeg er her, sier ordføreren.

Solidarisk handling

Ordføreren forteller til AO at hun er imponert over Oslo borgere.

– Jeg har lært at etter ett år, hvor det har vært tøft for mange folk som bor i denne byen, at folk er utrolig flinke. De står opptil én time for å teste seg, og det er en solidarisk handling som det står stor respekt av. Jeg er veldig takknemlig for Oslos innbyggere og hvilke innsats de har gjort gjennom hele dette året og fortsatt gjør.

Hun har forståelse for at dette året har vært langt, men ser en lys på enden av tunnelen med at de aller eldste er vaksinerte samtidig som vi går imot lysere tider.

– Jeg forstår veldig godt at folk er veldig lei og synes dette er utrolig krevende, men Oslo folk har vist gjennom dette året at vi greier å ta vare på hverandre og bry oss om hverandre. Jeg er helt sikker på at Oslo folk greier det også i tiden som kommer.

– Men vi må holde på en stund til og vi er nødt til å passe på hverandre nærmeste ukene og månedene.

Hun synes det er spesiell en gruppe som har fått føle ekstra på rundene med nedstengning.

– Vi kan ha et spesielt blikk på barn og ungdommene som kanskje har betalt den aller høyeste prisene for de tiltakene og nedstengningene som vi har gjort.

Må stå i det

Daniel Kendrick og Tom Bårtvedt som er sykepleier forteller at den siste tiden av pandemien har vært mest hektisk.

– Det er nå det har tatt seg mest opp her i hvert fall. Mest hektiske så langt. Det er bra at så mange kommer og tester seg, sier Bårtvedt.

– Vi har stått i det lenge. Det er et år i dag siden vi stengte ned. For noen av oss, har vi jobbet med dette før 12. mars i fjor. Vi må bare stå i det og holde ut litt til, legger Kendrick til.

De har også en testkapasitet de ikke hadde for ett år siden. Kendrick forteller at Adamstuen testsenter ble bygd for å ta imot 450–500 person per dag. Dette tallet har de nå passert.

– Folk skal være trygge på at de får test og at de får test fort, sier Kendrick og forteller at de aller fleste får testtime innen 24 timer i tillegg til drop-in testing.

Annerledes tilværelse

Sara Eilertsen (21) og Nora Dullum (20) har akkurat stilt seg i den lange køen på gangveien og forteller om sitt år med nedstengning.

– Det har vært veldig annerledes. Vi har gått inn i en tilværelse som vi har blitt vant til, sier Eilertsen.

Jentene begynte å studere i fjor høst og har kjent litt ekstra på at hverdagen ikke er som den skal være.

– Vi fikk aldri noe ordentlig start på studiet og fadderuken ble amputert. Vi har ikke fått knyttet de sosiale kontaktene som man vanligvis får. Det har vært slit, det må man kunne si, sier Eilertsen.

Ellers har tilværelsen være rolig.

– Vi har ikke gjort så veldig mye. Når universitetet stengte, dro de fleste studentene hjem. Ellers er det å studere og prøve å være med de få personene man kan være med og prøve å ikke dra så mye rundt, sier Dullum.

De føler seg likevel heldige som bor med i et kollektiv der de er tre venninner.

– Vi har hatt et fristed. Vi kjenner andre som har bodd i mindre hyggelige kollektiv som har hatt det mye kjipere, sier Eilertsen.