Gå til sidens hovedinnhold

Et takk fra næringsministeren betaler ikke regningene til utelivsbransjen

I en kronikk i Avisa Oslo 14. april takker næringsminister Iselin Nybø utelivsbransjen for å holde ut. Et takk er i grunn på sin plass til hele Oslos befolkning etter over ett år med stor innsats for å begrense smitten og hindre nye utbrudd. Vi vet det har kosta mange svært dyrt, både økonomisk og personlig.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Men næringsministerens takk klinger usedvanlig hult i en by hvis uteliv har vært stengt ned nå siden november da skjenkeforbudet på nytt ble innført. Det var etter måneder med lite eller ingen omsetning, og med skrinnere kontoer enn i mars 2019. Og gjennom disse nå 13 månedene har det enda ikke kommet på plass støtte- og kompensasjonsordninger som monner for utelivsbransjen. Nå har fortvilelsen i bransjen blitt til desperasjon, og vi risikerer at svært mange av de som utgjør Oslos uteliv må kaste inn håndkleet.

LES INNLEGGET TIL ISELIN NYBØ HER: Til utelivsbransjen i Oslo, takk for at dere holder ut!

For regjeringa er dette kanskje ikke så dramatisk. Det står vel alltids noen klar til å ta over alkoholservering i en by som Oslo. Men for byen vår og folka som bor her er det alvorlig. I Oslo har vi et uteliv som virkelig har blomstret de siste årene, som er seriøst, en viktig arbeidsplass for mange og som utgjør en forskjell i og tar ansvaret for lokalsamfunnet. Dersom internasjonal storkapital eller kjeder overtar mister vi mye av det som gjør Oslo til Oslo.

Til tross for denne dramatiske situasjonen bedyrer regjerninga og Nybø i debatter og media at ordningene virker bra for utelivet. At Norge har gitt enorme summer i kompensasjon til næringslivet. Men det understreker dessverre i hvor liten grad regjeringa forstår utelivet. De treffes ikke av de eksisterende ordningene. Og de små justeringene som Stortinget har vedtatt for å sikre forbedringer for utelivs- og serveringsbransjen har vært kjempa gjennom av opposisjonen.

Det er behov for, og det har det vært lenge, en ordning for de hardest ramma bransjene som ikke bare dekker faste, uunngåelige kostnader men også går på tap av omsetning. Dette er det bransjen skriker etter nå. Videre må utgifter til lønn inkluderes i kompensasjonsordninga slik at de som kan være på jobb, får mulighet til det. Og til sist må vi øke bevilgningene til «ventilordningen» der kommunene med statlige midler fordeler pengene til hardt ramma bedrifter. I dag har kommunene fått mye av ansvaret for å redde det lokale næringslivet uten at nok penger følger med.

Dette er tiltak bransjen ber og har bedt om lenge. Jeg håper næringsminister Iselin Nybø ikke bare vil takke, men også lytte.

Kommentarer til denne saken