Gå til sidens hovedinnhold

Et parti for (til dels svært) gamle menn

Tre av tre er menn på de tre øverste plassene på lista til høstens stortingsvalg? Det kan skje hvis Carl I. Hagen tar kampvotering om tredjeplassen. Pluss en 67 år gammel mann som ny leder i Oslo Frp.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siv Jensen hadde representert Oslo på Stortinget siden 1997 da hun i forrige uke varslet at hun går av som partileder og ikke tar gjenvalg til nasjonalforsamlingen.

13. mars skal Oslo Frp bestemme hvem som skal erstatte henne, og hvem som blir ny fylkesleder. Ketil Solvik-Olsen blir 1. nestleder under Sylvi Listhaug, og dermed ikke leder i Oslo Frp som først antatt.

Etter valget i 2015, som ga skuffende 6 prosent i oppslutning, nedsatte Oslo Frp et utvalg som skulle undersøke hvorfor det hadde gått så galt, og komme med anbefalinger til hva man burde endre på før valget i 2019.

Det er ganske interessant å lese dette dokumentet i dag.

Om alder på Frps velgere, står det:

“Dersom vi sammenligner den demografiske situasjonen i Oslo i 1995 med forventet sammensetning i 2030, ser vi at antall unge velgere (18-40) vil ha en sterk økning, både i antall og i andel. Samtidig ser vi at andelen seniorer vil reduseres betydelig. Dersom vi legger denne utviklingen til grunn, sett i sammenheng med hvilke aldersgrupper FrP gjør det best i ved valg, er det overveiende sannsynlig at FrPs oppslutning i Oslo vil fortsette i en negativ trend”.

Om alder på Frps medlemmer, står det:

“Fra 2010 har partiet mistet over 700 betalende medlemmer. Det er en dramatisk utvikling år for år, som ikke kan fortsette dersom partiet ønsker økt oppslutning ved valgene i 2019 og 2021. Kun 18 % av våre medlemmer er under 40 år, mens ca. 50 % er over 60 år.”

Om Frps attraktivitet for innvandrere, står det:

“Utvalget mener den demografiske utviklingen viser at Oslo FrP er avhengig av å få større velgeroppslutning hos velgere med innvandrerbakgrunn”. Og: “Utvalget mener det bør være en målsetting å øke partiets oppslutning blant velgergrupper som har andre opprinnelsesland, og mener det må iverksettes tiltak for å nå dette målet ved valget i 2019”.

Oslo Frp gikk ned fra 6 til 5,3 prosent i 2019.

“Utvalget mener Oslo FrP står i en alvorlig situasjon, og må ha en bevisst strategi for hvordan partiet skal tiltrekke seg yngre medlemmer, kvinner og andre velgergrupper hvor vi står svakt”. Og: “Også hva gjelder kjønnssammensetning er situasjonen for dårlig i Oslo FrP. 70 % av våre medlemmer er menn, mens kun 30 % er kvinner. Oslo FrP har 52 betalende medlemmer som er kvinner under 40 år. Dette er en situasjon partiet ikke kan si seg fornøyd med”.

Kvinner der, altså.

Førsteplassen kommer med mindre noe uventet skulle inntreffe til å inntas av Christian Tybring-Gjedde, som vil ha fylt 58 år når Norge går til valg 13. september.

Jeg skal være forsiktig, særlig siden jeg er 53 selv, med å hevde at Tybring-Gjedde er gammel, han er ikke det, men han ble valgt inn på Stortinget første gang i 2005, og skal i tilfelle velges for femte gang. (Hans betydelige politiske utfordringer skal vi la ligge denne gang, av hensyn til leserne).

Andreplassen får trolig Jon Helgheim fra i Buskerud. Om Helgheim står det innledningsvis på Wikipedia:

“Han vokste opp i Hokksund i en familie tilknyttet trossamfunnet Brunstad Christian Church (BCC eller Smiths Venner). Han har 13 søsken. Som voksen har han ikke vært aktiv i BCC. I 2019 uttalte han at han ikke likte at jentene i Smiths venner ble presset til å gå med skjørt og ha lange fletter”.

Helgheim er rene ungsauen, han vil akkurat ha fylt 40 når stortingsvalget finner sted, men er utelukkende kandidat fordi han tapte nominasjonen mot sin kollega Morten Wold i Buskerud tidligere i vinter.

Aina Stenersen (37), Frps gruppeleder i Bystyret, ble riktignok innstilt av valgkomiteen til tredjeplassen tirsdag morgen, men hun vil bli utfordret i en kampvotering av Carl I. Hagen (76)!

Og det verste er hun har god sjanse til å tape denne voteringen - mot mannen som var formann (ja, det het det helt fram til 2009 i Frp, og bare i Frp) fra 1978 til 2006, og som i tillegg er nominert på førsteplass i, av alle steder, Oppland.

Foran valget i 2017 var Stenersen innstilt på fjerdeplass, men trakk seg overraskende til fordel for Hagen på nominasjonsmøtet, trolig fordi hun visste at hun ville ha tapt en kampvotering mot ham.

Med dette som bakteppe er det jo ekstra spennende hvem som blir ny leder i Oslo Frp på samme møtet som stortingslisten bankes gjennom.

Nytt og friskt blod? En kvinne, kanskje?

Det blir Peter N. Myhre (66)!

I tilfelle blir det fjerde gang - ja, du leste riktig, fjerde gang - Peter N. Myhre velges til leder av Oslo Frp, noe som trolig er verdensrekord. (Han var leder i periodene 1982-91, 1992-95 og 2005-10).

Myhre mangler ikke erfaring, altså - i tillegg har han vært ordfører i Oslo, bystyrerepresentant, byråd og stortingsrepresentant.

Det er ikke sikkert det er så dumt, ut fra de rådende omstendigheter, å velge Myhre, ettersom han er en rund og mild person som ikke vil oppildne til strid mellom den høyrepopulistiske og liberalistiske fløyen i partiet.

Men med tanke på at Frp kan få tre menn øverst på stortingslisten, fremstår valget av Myhre som en parodi av nærmest episke dimensjoner.

Kommentarer til denne saken