(Oslodebatten)

Hvalrossen Freya vært en stor attraksjon i Oslo. Hun har betydd mye for mange, men jeg savner det samme engasjementet når det kommer til tap av mangfold, dyrevelferd og inngrep i naturen.

Arten er rødlistet - det vil si fredet - og er et av mange eksempler på tap av biologisk mangfold. Det er derimot ikke avlivingen av Freya som burde bekymre oss. Faktisk er arealendringer en trussel mot 87 prosent av truede arter i Norge. Samtidig er 2022 et rekordår for hyttebygging.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Hvor er engasjementet rundt dette? Hvorfor forsetter vi å bygge hytter overalt når vi vet hvordan det påvirker Freya og andre arter? Tap av biologisk mangfold burde bekymre alle, også Freya-fans.

En ting kan jeg si deg: En statue av Freya kommer ikke til å gjøre noe, hverken for henne eller det biologiske mangfoldet i Norge.

LES OGSÅ: Har samlet inn 150.000 kroner til Freya-statue

Freya er en ørliten del i et enormt økosystem som kan kollapse

Hvis prioriteringene hadde vært på plass, hadde åpningen av Wisting-feltet 300 km nord for kysten av Finnmark skapt mer engasjement enn det Freya gjør. Det kan bli det største prosjektet på norsk sokkel og ligger i et svært sårbart naturområde. Den kontinuerlige åpningen av oljefelt bidrar til økt temperatur i havet, og eventuelle lekkasjer vil ha fatale konsekvenser.

Freya er en ørliten del i et enormt økosystem som kan kollapse på grunn av klimaendringer, oljelekkasje og varmere hav. Dette burde i grunn engasjere mer enn en hvalross i Oslo.

Et folk som prioriterer feil

Kjærligheten og sorgen vi kjente på da Freya ble avlivet var sterk, men heldigvis levde hun et godt liv. Dessverre er det altfor mange dyr i Norge som blir mishandla. Altfor mange kjøttprodusenter brukes dyr som har blitt behandlet grusomt. Vi hadde aldri tillatt at noen slo Freya, eller at hun nesten sultet i hjel før hun ble avliva. Derfor burde vi heller ikke tillate at noen dyr, hvalross eller ei, blir mishandlet slik. Verdien til hvalrossen burde ikke være mer verdt enn grisen som endte opp som grillpølse.

Det plager meg at vi som et folk prioriterer feil hva vi burde bruke tid på. I stedet for å sende drapstrusler til en stakkar fiskeriminister - engasjér deg i saker som kan forebygge tap av mangfold. I stedet for å investere i en statuett, investér i organisasjoner som WWF og Greenpeace.

Vi velger hva Freya kan bli et symbol på, men la det nå ikke bli et symbol på dobbeltmoral og såkalt «cherrypicking.»

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Det som virker så uendelig langt fra Oslo er vårt felles ansvar

Les også

Høyhus er alt annet enn menneskefiendtlige

Les også

Fullt brukbare møbler ligger klare til å bli knust

Les også

Rasismen innenfor husets fire vegger