– Det er avgjørende at vi klarer å holde kontroll. Hvis vi lykkes med å holde smitten lav i mars og april, kan vi begynne å åpne i mai, sier Erna Solberg til Stortinget tirsdag.

– Det er avgjørende at vi klarer å holde kontroll. Hvis vi lykkes med å holde smitten lav i mars og april, kan vi begynne å åpne i mai, sa statsministeren.

Kommunelegene skal kunne iverksette lokale tiltak raskere enn i dag, kom det fram under statsminister Erna Solbergs (H) orientering til Stortinget tirsdag.

Regjeringen vil innføre tiltak som tometersregel, maks ti private kontakter og skjenkestopp over hele landet hvis smittetrykket ikke raskt går ned.

Solberg redegjorde tirsdag for Stortinget om nye koronatiltak. Det gjorde hun etter at smitten de siste dagene har økt.

– Hvis vi sammen lykkes med å slå ned smitten med lokale og regionale tiltak, kan vi unngå ytterligere forsterkede nasjonale tiltak som også vil ramme områder med mindre smitte. Men hvis de lokale, regionale og nasjonale tiltakene vi har i dag viser seg å ikke være tilstrekkelige til å få ned smitten, vil vi måtte innføre strengere nasjonale tiltak, sier Erna Solberg.

Flere vaksiner

Regjeringen har vedtatt at intervallet mellom vaksinedose én og to kan forlenges fra tre til seks uker. FHI skal om kort tid komme med endelig konklusjon.

Dersom FHI beslutter å anbefale å øke intervallet mellom første og andre dose av Pfizer/Biontech- og Moderna-vaksinene fra tre til seks uker, vil flere bli vaksinert med første dose raskere, opplyser regjeringen i en pressemelding.

– FHI ser også på om intervallet kan forlenges ytterligere. Det vil i så fall øke hastigheten på vaksinering av befolkningen med første dose betraktelig, sier helseminister Bent Høie (H).

FHI peker på at det er stadig økende kunnskap om forlengelse av intervallet mellom dose én og to av denne vaksinen. De vurderer nå betydningen dette har for beskyttelse mot sykdom.

Ber folk holde seg hjemme i påsken

Regjeringen ber alle om å unngå utenlandsreiser i påsken, og ber også alle nordmenn i utlandet om ikke å komme hjem på påskeferie.

Særskilte tiltak for påskeferien vurderes fortsatt, men i tirsdagens redegjørelse for Stortinget varslet statsminister Erna Solberg (H) at de ber nordmenn unngå utenlandsreiser i påsken, melder NTB.

Samtidig får nordmenn i utlandet beskjed om at regjeringen ønsker at de holder seg der.

– Vi vil allerede nå oppfordre nordmenn bosatt i utlandet om ikke å komme hjem i påsken denne gang. Det gjelder også for studenter, sa Solberg.