Gå til sidens hovedinnhold

Erna forsvarer planene Raymond slakter: – Må ikke straffe folk som skaper mer

ARENDAL (Avisa Oslo): Der byrådsleder Raymond Johansen (Ap) advarte mot Høyres skatteplaners konsekvenser for Oslo, talte statsminister Erna Solberg kritikken midt imot mandag.

– Vi må ha et skattesystem som motiverer til å skape mer, vi må ikke straffe folk som skaper mer, var Erna Solbergs tydelige budskap til de oppmøtte på Høyres partitime under Arendalsuka.

Uttalelsen kommer kort tid etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk hardt ut mot Høyres foreslåtte kutt i den delen av formuesskatten som omfatter såkalt «arbeidende kapital».

– Det er oppskriften på mer anonymt og langt vekk eierskap hvis det hele tiden er gunstigere for en utlending å kjøpe en bedrift på grunn av en særnorsk skatt.

– Jeg skjønner at det er mange som mener at rikinger skal betale mer, men man må huske at dette er penger som er investert i maskiner og andre midler, og at dette er penger som må tas ut av bedrifter, selv om de går med underskudd, argumenterte Solberg.

Da byrådsleder Johansen snakket med Avisa Oslo i forrige uke, framhevet han at Oslo tjener over 3 milliarder årlig på formuesskatten slik den fungerer i dag.

Han hadde ikke tallet på hvor mye hovedstaden kan tape på Høyres politikk, men fryktet for planene:

– I Oslo er jo formuesskatten veldig viktig. Én av fire kroner fra formuesskatten kommer inn til Oslo. Vi får 3,3 milliarder kroner fra formuesskatten. Til sammenligning er Oslos sykehusbudsjett – alle sykehjemsplassene våre – cirka fem milliarder, og 3,3 milliarder tilsvarer omtrent 4.000 lærere. Så det er betydelige summer, sa han.

– Vi er jo inne i en situasjon hvor næringslivet sliter. Enkelte vil jo si at å fjerne den delen av beskatningen vil gjøre det mindre attraktivt å investere i næringslivet. Hva er ditt svar til den innsigelsen?

– Det er jo ingen påviselig sammenheng mellom det. Oslo er jo den byen i Norge, og den kommunen i landet, med høyest andel sysselsatte i privat sektor. To av tre sysselsatte i Oslo jobber i privat sektor. Det er en myte at det bare er offentlige ansatte, svarte Raymond Johansen.

Les mer her:

Les også

I strupen på Høyres forslag om formuesskatt: – Vi trenger hver krone

Kommentarer til denne saken