Gå til sidens hovedinnhold

Erik (26) bruker all sin fritid på byens ungdom: – Vi håper og tror at vi har klart å redde noen

Hundrevis av ungdommer har siden juli møttes på større arrangementer innenfor sjakk, bordtennis og fotball i regi av SåleVending. Mannen bak håper at fredagens arrangement, som blir deres største hittil, kan få ungdommer som ellers er i konflikt, til å stå sammen om rasisme.

– På bare fire måneder har vi klart å gjøre en forskjell for over 500 ungdommer. Det er vi kjempestolt av, sier miljøterapeut Erik Rosland (26) til AO.

For tiden sitter han til klokken 22.30 om kvelden og koordinerer 500 ungdommer og over 50 frivillige til ulike oppgaver i forbindelse med nattcupen de arrangerer på fredag på Vallhall Arena.

– Det er mye jobb, men du ser virkelig at jobben du legger ned betyr noe når ungdommene faktisk stiller opp på disse turneringene. Det er det som gir oss mest, sier han.

Samhold, åpenhet, latter og engasjement

Til daglig jobber læreren på spesialskolen Vestre Aker Skole, og spiller profesjonell fotball for Kjelsås. Utover dette har han siden sommeren brukt fritiden på et prosjekt han har kalt SåleVending, der han ønsker å samle ungdom fra ulike bydeler gjennom forskjellige aktiviteter.

SÅLE står for samhold, åpenhet, latter og engasjement, opplyser de på sin Instagram-profil.

– Det vi vil er å tilby gratis arrangementer for ungdom, men i en skala som tilsier store cuper og ikke små, lokale kamper.

Tilbudet er primært for ungdomsskoleelever.

– Større behov for fellesskap

Det hele startet i midten av juli. Rosland jobbet da på en ordinær ungdomsskole, og sier han så mange ungdommer som kunne hatt godt av et tilbud «der de kunne samles i større skala enn det som er mulig ved en fritidsklubb», forteller han til AO.

Han samlet to kompiser og presenterte et opplegg som senere skulle bli SåleVedning. I dag er de blitt fem voksne i ledelsen bak prosjektet: Kamal Saaliti, Mohammed Abdellaoue, Faissal Saaliti og Sahal mohamood, tillegg til ham selv.

Rosland forteller at bydelene allerede har fritidsklubber der ungdommene kan oppholde seg og som tilbyr ting de kan bli med på – som han berømmer – men poengterer at ungdommene da gjerne ikke er sammen med flere enn ti-tolv stykker.

Hovedprinsippet for oss er å samle så mange ungdommer som mulig fra hele byen. Etter korona tror jeg ungdommene har et større behov for å være en del av et større fellesskap, fordi de har sittet så mye hjemme som de har.

Les også

Familien betaler over 50.000 i året for at barna skal drive med idrett: – Bør ikke være et privilegium

Gratis

Hittil har de arrangert fire arrangementer:

  • Cageball-turnering på Nydalen (120-200 ungdommer)
  • Natt-cup i greihallen (200-300 ungdommer)
  • Sjakkturnering på Engebråten skole (50-80 ungdommer)
  • Bordtennisturnering i Bjølsenhallen (50-80 ungdommer)

Ifølge Rosland har de gått over all forventning.

– Det har gått strålende. Utrolig bra, sier han.

For å få med ungdommer som ellers ikke ville hatt råd til å delta på slike arrangementer, jobber Sålevendingetter et nullkostnadsprinsipp, forteller Rosland videre.

Les også

Bygger ny ungdomsskole på Sagene for 360 mill.

Trenger lavterskeltilbud

Gjennom å ha sjakk- og bordtennisturnering har de ifølge læreren rekruttert også mer innadvendte ungdommer, som kanskje ikke tidligere har turt å ta et slikt steg og bidra i et slikt fellesskap. Han tror grunnen til at de har lyktes å nå igjennom til disse ungdommene syldes at de har en såpass god relasjon og nettverk rundt i Oslo, som de har, som gjør at ungdommene tørr å bli med.

– Nå har jeg jobbet på fire ulike ungdomsskoler. Ut ifra det jeg har sett er det veldig mange som trenger et type tilbud som er veldig lavterskel. For eksempel de som ikke har så mange venner, eller skolevegrerne, sier han og fortsetter:

– Vi håper og tror at vi har klart å redde noen. Og av samtalene vi har hatt med noen av ungdommene i ettertid, ser vi at det er noe vi faktisk har gjort.


– Sårt tiltrengt tilbud

På spørsmål om hvordan det har vært mulig å arrangere turneringene gratis, forklarer Rosland at de jobber hele ettermiddager og kvelder med å søke om penger fra for eksempel stiftelser. Mest midler og støtte har de fått gjennom forebyggende enheter i bydelene Nordre Aker og Grorud.

– Bydel Nordre Aker har sponset oss med veldig mye midler, og Grorud har vært svært flinke til å si at dette er et sårt tiltrengt tilbud for ungdom i bydelene. På den måten har vi klart å realisere leie av hall, gratis mat og drikke, og premier hver gang vi har arrangert, sier Rosland.

Les også

Shahid har selv opplevd hvor galt det kan gå – nå vil han hjelpe ungdommene på Mortensrud

Vil få konfliktgrupper til å stå sammen om noe

Læreren legger ikke skjul på at slike store turneringer imidlertid innebærer risiko for konflikter mellom ulike ungdomsgrupperinger i byen.

– Vi at en del områder av ungdommer I Oslo har beefs mot hverandre. På nattcupen på fredag vil vi få inn ungdommer fra hele Oslo som gjør at sjansen for konflikt er ganske stor, sier Rosland.

På grunn av dette har ledelsen rekruttert mange frivillige, men det viktigste grepet er ifølge Rosland å få ungdommene til å stå sammen om noe:

– Derfor har vi valgt å fokusere på kampen mot rasisme; at de kan stå sammen om det. Vi gjør som de gjør på internasjonale arenaer der man går på kne ved pipeblås i hver kamp. Vi tror at når to lage som vanligvis er i konflikt, møtes og ser at de står sammen om noe – det er da vi kan skape et samfunn der vi kan leve sammen alle sammen.

Videre sier læreren at de har et forbyggingsperpektiv i alle sine arrangementer.

Les også

Dette er de 13 på Romsås' Wall of Fame: – Dette betyr en hel del for meg

Ønsker mer bydelssamarbeid

Per dags dato mener Rosland det ikke er nok tilbud om slike større gratisarrangementer for ungdom, og mener løsningen ligger i bedre samarbeid på tvers av bydelene.

– Når ungdom er ute av sin egen bydel virker det som at ansvaret for dem forsvinner. Jeg har snakket med mange ungdommer som ikke tørr å ta T-banen for langt den ene eller andre veien for de er redd for å møte folk fra andre områder som de er i konflikt med, sier han og legger til:

– Bydelene må sette seg ned, samarbeide i større grad og utarbeide tilbud som i større grad treffer ungdommene på tvers av bydeler.

Les også

Advarer mot svindeltrend blant unge: – Det er lett å bli lurt

Vil bli Norges største

På lang sikt er målet at de skal bli de største i Norge på gratistilbud for ungdom. Men det blir ikke nå, og heller ikke neste år, slår Rosland fast.

Fredag arrangerer de nattcup. Rosland er spent.

– Nå gruer jeg meg mest fordi det er så mye som skal klaffe. Jeg har aldri koordinert så stort arrangement før, men jeg gleder meg ekstremt til å se så mange ungdom ha det bra sammen i fellesskap.

Rosland anbefaler alle som jobber med ungdom om å komme på Nattcupen som arrangeres fredag mellom klokken 18 og 1.30 i Vallhall.

Les også

Tidligere ansatte slår alarm om arbeidsforholdene i Espresso House: – Det gikk rett til helvete

Les også

Torggatas forvandling: Fra kebabgata til Oslos hippeste

Kommentarer til denne saken