Med minst mulig margin røk Vålerenga ut av Champions League i midten av februar etter en dramatisk straffesparkkonkurranse mot Brøndby. I potten lå det en plass i åttendedelsfinalen og en mulighet for å kjempe om Europas gjeveste klubbtrofé.

I stedet har Oslo-klubben kommet hjem til enda flere dystre nyheter. Nylig ble det kjent at seriestarten i Toppserien må utsettes. Man vet fortsatt ikke når det foreligger en ny dato for oppstarten.

– Nå er vi veldig spent på hva som kommer ut av statsministerens møte med idretten. Det har ganske store konsekvenser dette. Fotballen har vært ekstremt dyktige til å håndtere situasjonen i ett år nå. Vi håper man vil se på det, sier Egil Ødegaard, sportslig sjef i Vålerenga.

Onsdag har statsminister Erna Solberg (H) og kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) et møte med idrettspresident Berit Kjøll om situasjonen for norsk idrett i lys av koronapandemien.

Nå er det verken tillatt å spille obligatoriske kamper eller treningskamper. Det gjør det foreløpig umulig å kunne gå i gang med en normal sesong, noe som påvirker enhver klubb sportslig og økonomisk.

Store utgifter på Europa-kamp

Vålerenga, sammen med resten av Fotball-Norge, merker det økonomiske presset tett på kroppen. Det hjalp heller ikke at Oslo-klubben måtte ut med store summer for å i det hele tatt få arrangert den historiske Europa-kampen mot Brøndby i København.

På grunn av den strenge smittevernprotokollen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa), kombinert med krav til testing fra danske og norske myndigheter, måtte samtlige spillere og støtteapparat teste seg hele fire ganger på tre dager.

To tester ble utført før innreise for å imøtekomme Uefas og danske myndigheters krav. Deretter ble to nye tester utført, en tidlig på kampdag og en ved ankomst på Gardermoen, for å imøtekomme norske myndigheters krav. Utgiftene til alle tester bortsett fra den som Uefa krever, som forbundet da også betalte for, måtte Vålerenga selv stå ansvarlig for.

Vålerenga måtte også leie et eget charterfly, egen buss og egen etasje på hotellet. De måtte samtidig sørge for at alle hotellansatte følger alle retningslinjer som er angitt i Uefas smittevernprotokoll. Samtlige i Vålerengas reisefølge måtte i tillegg ha enkeltrom.

Det sørget for utgifter i denne størrelsesordenen:

  • Cirka 350.000 kroner for eget charterfly
  • Cirka 100.000 kroner for å utføre obligatoriske koronatester.
  • Cirka 50.000 kroner for hotell, buss og annen logistikk.

Overskuddet ble spist opp

Uefa utbetaler en gitt sum for hver kamp til alle klubber som deltar i deres turneringer. Som regel er dette penger som utgjør en betydelig del av en klubb sitt budsjett i kvinnefotballen.

Vålerenga kunne eksempelvis heller ha brukt disse pengene på egen utvikling, spillerlogistikk eller til andre klubbrelaterte formål.

Slik ble det ikke.

– Overskuddet ble spist opp av korona. Under normale omstendigheter hadde vi kanskje klart oss med 40-50.000 kroner i utgifter i flybilletter for en tur til København. Nå endte det på 350.000 kroner, sier Ødegaard.

– Det er klart at det er heftige summer for oss, noe det vil være for alle. Det er det ingen tvil om, sier Ødegaard.

LSK Kvinner er det eneste norske laget igjen i utslagsrundene i Champions League. Lillestrøm-laget møter Wolfsburg til det første av to møter onsdag kveld.