Selv om Erna Solberg er fra Bergen aldri så mye, er hun statsminister for hele Norge. Hun har bodd her siden hun ble valgt inn på Stortinget i 1989, som er 32 år siden til høsten.

Søndag morgen publiserte VG intervjuet med ordfører Dahl, der han blant annet sa følgende om den nye og dramatiske økning av smitten i Oslo:

– Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene.

Dette fikk politikere i Oslo Høyre til å reagere skarpt. Blant dem tidligere ordfører Fabian Stang og nåværende stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde. De advarte mot å sette by og land opp mot hverandre, og mot å dyrke splittelse i befolkningen. Heller ikke Høyres helsepolitiske talsperson på Stortinget, rogalendingen Sveinung Stensland, likte det han hørte.

Men for Erna Solberg var det tydeligvis greit.

Hun ville ikke blande seg inn i striden på søndag. Helseminister Bent Høie ville heller ikke det.

De tok altså en aktiv beslutning om å uttale seg på en måte som ikke kunne tolkes annerledes enn en passiv støtte til Torgeir Dahls angrep på Oslo.

Mandag morgen sa ordfører Dahl på NRKs Politisk kvarter at han ikke hadde hatt kontakt med noen i regjeringsapparatet før intervjuet i VG.

Det viste seg å være blank løgn.

NRK kunne mandag kveld avsløre at Torgeir Dahl, ifølge seg selv, tok kontakt med Erna Solbergs statssekretær Peder W. Egseth lørdag ettermiddag på telefon. Egseth tok deretter kontakt med VG, og fortalte avisen at Dahl var klar for å bli intervjuet. Det var altså Statsministerens kontor som formidlet kontakten.

Avisa Oslo forsøkte hele mandag å komme i kontakt med Egseth for å spørre ham om akkurat dette, vi hadde nemlig våre mistanker, men uten at han svarte. Det gjorde han heller ikke til andre medier.

Før han altså i en tekstmelding mandag ettermiddag fortalte til NRK at jo, han og Dahl hadde hatt kontakt, og det var SMK som kontaktet VG med tilbud om intervju. Først tirsdag morgen ble det klart at Dahl og Egseth har snakket sammen fire ganger i helgen. Det var det Dahl som måtte fortelle.

Egseth visste altså at Dahl løy på Politisk kvarter, men bidro ikke med sannheten før mange timer senere. Også VG visste i denne perioden det samme, men rapporterte ikke dette til sine lesere.

Visste også statsministeren dette?

Det vet vi foreløpig ikke.

Men det bør vi få vite.

Det vi vet, er at Erna Solberg utpå dagen mandag plutselig bestemte seg for å snu trill rundt. Nå ville hun blande seg inn i Dahls uttalelser likevel. Hun mente at de representerte et «unødvendig sidespor».

Men altså ikke et ord om at det var hennes eget kontor som hadde tilbudt VG intervjuet med Dahl, jeg tar for gitt at Solberg var klar over dette, og ikke et ord om at Dahl hadde løyet på Politisk kvarter – noe jeg går ut fra at hun visste på dette tidspunktet (hvis ikke er SMK blitt et roterom).

Tilbake i Molde sitter Torgeir Dahl med skjegget grundig plassert i postkassa. Han må ha trodd at han hadde statsministerens støtte, siden det var hennes egen statssekretær som formidlet intervjuet med VG. Dahl visste jo også at både Erna Solberg og Peder W. Egseth var godt kjent med hans synspunkter på saken, ettersom han hadde flagget dem offentlig også ved tidligere anledninger.

De fleste har fått med seg at forholdet mellom Oslos byrådsleder Raymond Johansen og Regjeringen, og da særlig Bent Høie, ikke har vært knirkefritt i det året koronaen har køddet med oss.

Jeg har ikke noe behov for eller ønske om å ta byrådslederen i forsvar, den jobben får han ta selv.

Men Oslos befolkning må føle seg trygge på at vi har en nasjonal regjering som ikke lar sin irritasjon over en byrådsleder få konsekvenser for hvordan Regjeringen behandler Oslo under koronaen.

En slik forsikring trenger vi.

Og da må Statsministerens kontor komme med en grundig, detaljert redegjørelse for alt som har skjedd rundt denne saken, inkludert all skriftlig dokumentasjon av kontakten mellom Dahl og Erna Solbergs statssekretær.