Gå til sidens hovedinnhold

En måned siden den alvorlige ulykken: – Sykt at så lite har skjedd

Det har gått en måned siden Geir Kåre Nyland (29) ble lam etter en badeulykke på Munch Brygge. Onsdag så vennene seg nødt til å ta skiltingen i egne hender.

– Det er sykt at så lite har skjedd siden ulykken. Det er urovekkende å gå her og se at folk hopper og bader fra brygga, sier Abbas Fazal.

Dramatisk ulykke

Han var en av vennene som var til stede da Geir Kåre Nyland (29) 30. mai stupte ut fra bryggen utenfor Munchmuseet. Han var også en av dem som hjalp til å få kameraten opp av vannet, etter at han hadde slått hodet under vann og fått brudd i ryggen.

Senere fikk MMA-utøveren beskjeden om at han var lam fra brystet og ned.

Les også

MMA-stjernen vant Norges tøffeste i 2013 – nå har han blitt lam etter stupeulykken søndag

I ettertid har venner og familie av Nyland og Nyland selv vært svært kritiske til den mangelfulle skiltingen i området. De mener det ikke har vært tydelig at det er farlig å hoppe fra brygga.

En måned siden ulykken

For å markere at det onsdag var en måned siden ulykken samlet venner og familie seg på brygga. De ønsket å vise hva de mener kommunen bør gjøre for å hindre flere ulykker i området.

– Det har gått en måned siden ulykken og skiltingen er fortsatt ikke som den burde være. De skiltene som er satt opp, og som burde vært der da vi badet der, er helt sinnssykt. Det er ingenting, sier Fazal.

Sammen med vennene hadde han tatt med seg skilt som de mener bør settes opp for å tydeliggjøre faren i området.

– Egentlig burde det ikke være lov å bade her i det hele tatt, sier Fazal.

Les også

Nora (25) ble vitne til at kameraten ble lam: – Det var som en skrekkfilm

Avisa Oslo har onsdag vært i kontakt med Geir Kåre Nyland som henviser til Fazal og kompis og MMA-utøver, Emil Meek. I forkant av markeringen har han skrevet på Instagram at han håper mange møter opp for å legge press på Oslo kommune.

– Jeg vil bare takke på forhånd til dere som møter opp, sier han i en Instagram-story.

– Tusen takk til dere som deler, støtter og møter opp, legger han til.

En av dem som hadde møtt opp onsdag ettermiddag var venninnen Cecilie Bolander. Hun har ikke vært på stedet siden ulykken skjedde fordi det har vært for tøft. Nå Avisa Oslo spør hvordan hun synes det er å være der har hun bare ett ord som beskriver følelsen:

– Ekkelt.

– Retter fokuset mot risikoen

Avisa Oslo har i forkant av markeringen vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Richard Kongsteien, som sier det er fint at vennene har en markering.

– Jeg tenker det er fint at de markerer både utålmodighet med kommunen og at vi samtidig får ytterligere fokus på faren ved å stupe fra brygger i Oslo sentrum, sier han.

– Vi har gjentatt gjennom denne sakne at det å stupe ut fra en brygge i Oslo er en risiko, og en sånn markering er med på å ha fokus på risikoen. Det synes jeg er fint, legger han til.

Debatt om skilting

Nora Bendixen, som tidligere har uttalt seg om hvordan det var å være vitne til den alvorlige ulykken, sier onsdag at hun er sjokkert over at skiltingen ennå ikke har blitt noe bedre.

– Jeg hadde trodd området skulle blitt sperre av den samme dagen som det skjedde og at det hadde kommet opp nye skilt rett etterpå, men det har ikke skjedd, sier hun.

Avisa Oslo har spurt Kongsteien hva kommunen har gjort etter ulykken for å forhindre ny hendelser. Han forteller at de blant annet har vært på en befaring i området sammen med utbygger.

– Da ble det funnet noen områder hvor det var for stor avstand mellom skiltene. De områdene har nå fått hyppigere skilting, med cirka fem meter mellom hvert skilt, sier han.

I tillegg forteller Kongsteien at det som heter Drukningsforebyggende forum, som er et tverrfaglig forum, har sett på forebyggende tiltak og sikkerhetstiltak i havna.

– Man kan ikke skilte seg vekk fra en risiko i en by. Det handler mer om å finne løsninger hvor publikum intuitivt forstår at dette er risikabelt og farlig når de er i området, sier han.

På spørsmål om skilt som blir satt opp i forbindelse med markeringen vil få lov til å stå svarer kommunikasjonsdirektøren at det vil de.

– Vi har ikke noe behov for å ta ned skilt som Nyland og hans støttespillere setter opp, avslutter han.

Kommentarer til denne saken