Det finnes et drøss flotte skoler i Oslo. Utdanningsprogrammene man kan velge mellom er mange. Dere som nå skal søke dere inn på videregående skoler, er heldige. Programmene dere velger, vil åpne nye dører inn til framtida som ligger foran dere.

Men å ha mange alternativer, kan også være litt skummelt. Hva hvis jeg velger feil? Hva hvis jeg lukker dører, i stedet for å åpne dem?

Hvis du er en av dem som er i tvil, vil vi gjerne si til deg: Sjekk ut den mangfoldige lista over yrkesfag som Oslo-skolen tilbyr. Der vil du finne en utdanning som passer for deg. Det er vi sikre på.

Delta i Oslodebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

I Oslo kan du blant annet studere gullsmedfag og konditor på Edvard Munch, dronefag på Bjørnholt, heste- og dyrefag eller hudpleie på Stovner, elektro og datateknologi på Etterstad, tannhelsefag på Hersleb, betong- og murfag på Hellerud og barne- og ungdomsarbeiderfag på Ulsrud. Det er 10 forskjellige program på yrkesfag, og du kan ta fag rettet mot hele 180 forskjellige yrkesveier. Her er det en retning for noen og enhver.

Å velge en yrkesfaglig utdanning er noe av det mest fremtidsretta du kan gjøre. Yrkesfag åpner mange dører. Du kan bli fagarbeider, få mesterbrev, ta fagskole eller søke deg videre til høyere utdanning.

Ved å velge yrkesfag kan du få gøyale, kreative og viktige jobber med stort ansvar der du tjener penger fra ung alder. I løpet av den tida det tar å gjøre ferdig en bachelorgrad, vil en yrkesfagelev kunne tjene godt over millionen og slippe studielån. Yrkesfag er rett og slett fett.

For bedrifter er fagarbeidere avgjørende for tilgang på riktig og nødvendig kompetanse. Både Oslo og landet for øvrig trenger flere fagarbeidere både nå og i framtida. Norge risikerer å mangle i underkant av 90 000 fagarbeidere frem mot 2035, i følge Statistisk sentralbyrå. Med andre ord vil det ikke være vanskelig for deg å få jobb dersom du velger yrkesfag.

Mer debatt: Å ha en jobb å gå til bør være et minstekrav

En gammeldags fordom

Veien til å starte din egen bedrift er også kortere om du velger yrkesfag. I en fagutdanning lærer du å jobbe selvstendig og å løse problemer, noe som er svært nyttige gründeregenskaper. Flere faglærte velger å starte egen bedrift fremfor å jobbe for noen andre.

Det er en gammeldags fordom at studespesialiserende program gir flere muligheter enn yrkesfag.. I Oslo tilbyr vi mange program der yrkesfag kombineres med studiekompetanse, eller du kan gå Y-veier, det vil si at du kan komme inn på for eksempel ingeniørstudier med et fagbrev, eller du kan velge fagskole som er en høyere yrkesfaglig utdanning.

Til slutt er det du som sitter på svaret: Er yrkesfag rett valg? Vår oppfordring er: Hvis du er interessert i et av yrkesfagene, så hopp i det. Vi tror ikke du kommer til å angre.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten