Gå til sidens hovedinnhold

– En borgerplikt å ta vaksinen!

Jeg mener at det er din og min borgerplikt å gjøre som Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet. Altså å ta koronavaksinen etter hvert som den blir gjort tilgjengelig oss alle. 

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Å avtale med deg selv at du tar vaksinen som et nyttårsforsett, mener vi er den fineste gaven du kan gi til deg selv, dine nærmeste og samfunnet rundt – til det som framstår som veldig lav risiko. Vi må raskt ta ned risikoen for sykdom og død. Oslo, Norge og resten av verden for den del trenger dessuten raskt å komme ut av lockdown.

Vaksine er en flott måte å vise solidaritet på. De som tjener mest på at alle tar vaksine, er de som sitter nederst ved bordet. I vår by handler det om dem som har mistet jobben, er permitterte, har gått konkurs eller frykter at de er neste mann ut. Det er mange søvnløse i Oslo by for tiden.

Våre lokale utfordringer er små mot den store dramatikken ute i verden. Verdensbanken anslår at 110 millioner flere mennesker er dyttet over i ekstrem fattigdom som følge av pandemien. Skal disse menneskene ha håp om igjen å kunne spise seg mette, må det verdensomspennende sykdomsutbruddet kveles raskt.

Pandemien og vaksinen handler ikke om at Bill Gates forsøker å få verdensherredømme eller at legemiddelgiganten Pfizer skal tjene uhorvelig mye penger. I stedet for å øyne den slags vrangforestillinger, bør synet av jenta eller gutten som sulter som følge av det verdensomspennende sykdomsutbruddet, nå tre tydelig fram. Vi tar vaksinen også for de aller svakeste. De som sulter og holder på å bukke under.

Risikoen ved å ta koronavaksine framstår så langt som veldig liten. Data fra 20.000 immunisert med Pfizers, 15.000 med Modernas og 10.000 med Oxford/Astra Zenecas vaksiner har, ifølge BBC, ikke avdekket alvorlige bivirkninger som setter immuniseringen på hold.

De foreløpige dataene utelukker imidlertid ikke at det kan opptre alvorlige bivirkninger i én av 50.000 som blir immunisert. Det gjenstår å se. Uansett er det alltid en liten risiko forbundet med å ta vaksine. Akkurat nå bør vi etter mitt syn tolerere litt høyere risiko enn det som er normalt ved å ta vaksine.

Så langt dataene rekker, snakker vi uansett om lavere risiko ved å ta koronavaksine enn den du pådrar deg ved å sette deg bak rattet for å kjøre en tur. Pfizers vaksine som kutter sjansen for å bli syk med 90 prosent, har hos én av ti, ifølge BBC, følgende bivirkninger (ut over selve smerten ved stikket): hodepine, frysninger og muskelsmerter.

Det er småtterier gitt det store bildet med død, sorg, lidelse og økonomisk ruin.

Kommentarer til denne saken