– Det er en veldig kjedelig situasjon, men jeg er relativt optimistisk når jeg husker på at det er et stort rødgrønt flertall i bystyret.

Det sier bystyremedlem for SV, Ola Wolff Elvevold, til Avisa Oslo før dagens bystyremøte. Politikerne skal der ta stilling til et Frps-mistillitsforslag mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Elvevold sier han ikke tør å spå hva som skjer, men at han er optimistisk:

– Uansett hva som skjer i dag, så kan jeg ikke skjønne at det skal være noen god grunn til at de borgerlige skal få anledning eller gjøre forsøk på å overta byrådsmakten i Oslo. De har ikke noe som ligner et styringsdyktig flertall, argumenterer han.

Nytt byråd uten Lan

Elvevold erkjenner likevel at et mulig utfall er å måtte danne nytt byråd uten Lan Marie Berg (MDG).

– Det er jo sånn at dersom mistilliten blir vedtatt så er det parlamentarisk riktig at et nytt rødgrønt byråd dessverre ikke vil kunne involvere Lan Marie Berg (MDG).

Bystyrepolitikeren presiserer at han ikke syns det er grunnlag for mistillit mot Berg (MDG).

– Det syns jeg i så fall er leit. Jeg syns ikke hun fortjener dette. Men så er det sånn at det fortsatt er grunnlag for et nytt byråd med de partiene som har flertall i bystyret i dag, så om noen uker fram i tid, så er det grunn til optimisme, men ja, hvis mistillit blir vedtatt i dag, så er det dessverre uten Lan Marie Berg (MDG).

– Men hadde det ikke vært lettere for Lan Marie Berg (MDG) å ta en for laget, og heller trekke seg nå?

– Det kan man si, men jeg mener ikke det er grunnlag for det. Man kan jo snu på det resonnementet og si til Rødt at hvis resultatet uansett er det samme; at de ønsker seg rødgrønt-byråd og man vet at Lan Marie Berg (MDG) skal inn på Stortinget om noen måneder, så kan man si at: «er det virkelig verdt det for Rødt å bidra til denne situasjonen?»

Han legger til:

– Jeg merker meg at Rødt tross alt er tydelig på at de ikke vil hjelpe fram noe borgerlig byråd.

Anmoder fortsatt Berg til å trekke seg

På spørsmål om hva partiet Rødt synes om at Lan Marie Berg ennå ikke har trukket seg, svarer bystyrepolitiker Maren Rismyhr:

– Vi anmoder henne jo om å trekke seg, det synes vi hun burde ha gjort.

– Hvis det blir kabinettsspørsmål, hva gjør dere da?

– Det får vi se, vi får høre hvordan debatten går.

Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke skulle også ønske Lan Marie Berg hadde gått av frivillig, forteller han til Avisa Oslo.

– Jeg mener det ville vært klokt om byråden selv hadde valgt å tre til side. Det ville gjort at vi hadde sluppet å endt opp i situasjonen var nå. Dette et ikke et godt bilde på hvordan vi ønsker at byen skal styres, sier Bjercke til Avisa Oslo.

Og han bekrefter tydelig:

– Vi står fast på vår beslutning. Dette er en viktig dag i oslopolitikken, og vi er godt rusta for dagen og debatten.