Onsdag erklærte byrådet at det blir heldigital undervisning for alle Oslos elever fra og med fredag 17. desember.

Det uttalte helsebyråd Robert Steen (Ap) under dagens bystyremøte.

– Dette syns vi er kjipt. For mange er jula en ekstra vanskelig tid, sier Hana Mulalic, leder i Elevorganisasjonen i Oslo.

– Nå mister elevene i Oslo et stort og viktig sosialt aspekt, som vi vet at mange har behov for.

Redd det er en forhastet beslutning

– Vi forstår at det er en vanskelig smittesituasjon nå, og støtter smittetiltakene som settes inn. Vi ser at skolene absolutt kan være en mulig smittekilde, men vi ønsker virkelig at dette var noe man skulle unngå nå før jul, sier Mulalic og legger til:

– Det er kjipt at skolene atter en gang rammes, og vi i elevorganisasjonen spør oss om det kunne vært gjort andre tiltak.

Mulalic sier at Elevorganisasjonen er bekymret for at dette er en forhastet beslutning fra byrådet. Det er bare et par dager siden de videregående skolene har fått beskjed om å gå til rødt nivå fra fredag. Utover det har skolene hatt få smitteverntiltak de siste månedene.

– Vi er redd dette er en forhastet beslutning. De fleste skoler har ikke fått tid eller ressurser til å forberede seg på digital undervisning, og vi er redd for at kvaliteten på undervisningen de neste dagene vil være veldig mangelfull.

Flere skoler i bydelene har likevel valgt å sende hjem elevene sine de siste dagene, Mulalic sier at hun tror dette er gode og nødvendige avgjørelser, og peker på at lokale beslutninger bør være normen.

– Det er bedre å avgjøre dette lokalt. Hver enkelt skole burde kunne avgjøre dette, sammen med bydelsoverlegen og elevene. Det bør være en demokratisk prosess, hvor også elevenes behov og ønsker blir hørt. Vi føler at elevene ikke blir hørt i denne avgjørelsen.

– Kan ikke gjelde lenger enn absolutt nødvendig

Mulalic forteller at Elevorganisasjonens inntrykk er at de aller fleste ønsker å være på skolen

– Veldig mange er ekstra sårbare i jula, og da er en sosial nedstenging kjipt. Rett før jul er det heldigvis en del faglig som er ferdig for året, men jeg er bekymret for den mentale helsen til medelevene mine.

Det er ikke klart hvor lenge digital undervisning vil være normen. Mulalic understreker at de har klare forventninger om at man vil være tilbake på skolene, på rødt nivå, på nyåret.

– Vi har sagt tydelig fra om at dette ikke kan gjelde lenger enn absolutt nødvendig, og føler vi blir hørt på dette. Vi kommer også til å følge godt med de neste dagene, og forventer at skolene og kommunene gjør det samme, sier hun.

– Først og fremst krever vi at det opprettes og holdes god dialog, vi forventer at elevene som enkeltpersoner og elevrådet blir hørt i utformingen av det faglige, og at skolene passer på at skolehelsetilbudet og andre tjenester er like tilgjengelig som før.

Avslutningsvis vil hun komme med en hilsen til alle medelever:

– Vi krysser fingrene for at alt vil være bedre på nyåret, sier hun.

Les også

41 prosent i Osloskolen rapporterer om vold: Wenche ble livsvarig skadet på jobb