Gå til sidens hovedinnhold

Ekstraordinært møte: – Fikk beskjed om at de ikke hadde en jobb å gå til rett før sommerferien

I morgen holdes det et ekstraordinært møte i bydel Grorud om nedleggingen av Ammerudhjemmet.

– Denne prosessen har gått altfor raskt. De ansatte og beboerne burde vært informert mye tidligere, sier Rødt Groruds leder Shahla Sultani.

Uttalelsen foran torsdagens ekstraordinære møte i bydelsutvalget der lokalpolitikerne skal orienteres om nedleggelsen av nedlegging av det Kirkens Bymisjon-drevne Ammerudhjemmet bo- og kultursenter.

I juni sendte Sykehjemsetaten en pressemelding om at sykehjemmet skal avvikles gradvis fram mot 31. desember i år. Dermed skal sykehjemmets 83 beboere flyttes til andre sykehjem.

Les også

Legger ned sykehjem – og tvangsflytter 83 eldre i Oslo: – Som lyn fra klar himmel

Viser til mindre behov for plasser

Etaten begrunnet nedleggelsen med at det er for mange sykehjemsplasser sammenlignet med bydelens kjøp av antall plasser.

– Siden 2015 har vi inkludert disse plassene avviklet 642 plasser fordi bydelene kjøper færre sykehjemsplasser til sine innbyggere. Vi må tilpasse antall sykehjemsplasser til bydelens faktiske kjøp. Hver sykehjemsplass koster i underkant av én million kroner, og det er jo bedre at de midlene går til faktiske helsetjenester til innbyggerne enn til tomme sykehjemsplasser, sier Henrik Mevold i Sykehjemsetaten til Nettavisen.

Rødt-politikeren Sultani, som selv er sykepleier, synes det er vanskelig å godta begrunnelsen om overkapasitet.

– Jeg vet hvor vanskelig det er å få sykehjemsplass. Terskelen er veldig høy, og mange klarer seg ikke hjemme, sier Sultani til Avisa Oslo.

Ber om rehabilitering og nytt bygg

Da Avisa Oslo snakket med Sultani, understreket hun at Ammerudhjemmet er en viktig arbeidsplass for Grorud, og at mange av dem som bor der har behov for ro og stabilitet i hverdagen.

Det overordnede målet hennes er å klare å snu nedleggelsen.

– Jeg mener at byrådet og Sykehjemsetaten må slutte å legge ned gode sykehjem med sterkt faglig miljø, for den nye eldrebølgen nærmer seg raskt alderen hvor de trenger pleie og omsorg. Planene om rehabilitering og nytt bygg for Ammerudhjemmet, som vi lokalpolitikerne har fått presentert, burde blitt overholdt.

Les også

Vil redde Ammerudhjemmet: – Mønsterinstitusjon

Kritisk til kort varsel

På torsdag ønsker Sultani å få vite mer om hvordan de ansatte og beboerne følges opp i forbindelse med Sykehjemsetatens nedleggelse av hjemmet.

– De unge sykepleierne og hjelpepleierne har muligheten til å sikre seg jobb andre steder, men hva med dem som nærmer seg pensjon? Hvilke planer har Sykehjemsetaten for dem, spør lokalpolitikeren da hun snakker med Avisa Oslo.

Særlig kritisk er hun til det korte varselet fra etaten.

– De ansatte fikk beskjed om at de ikke hadde en jobb å gå til rett før sommerferien, sier en oppgitt Shahla Sultani til Avisa Oslo.

Var usikre på ledighet

Avisa Oslo har tatt kontakt med bydelsdirektør Ayub M. Tughra angående sykehjemsplass-tilbudet i bydel Grorud.

– Bydelen behandler søknader om sykehjemsplass fortløpende. Om vedtak om sykehjemsplass fattes, er det i Oslo besluttet at du skal få tilbud innen 2 uker. De som trenger spesialplass som må vente litt, men ellers går dette raskt. Noen venter lenger, men det er ofte de som vil vente hjemme på ønsket sykehjem. I og med at det er fritt sykehjemsvalg har de rett på dette.

Når det gjelder kritikken fra Rødt om at de ansatte og beboerne ble informert sent, svarer fungerende etatsdirektør Anne Berger Sørli at Sykehjemsetaten informerte så raskt de kunne. Hun sier også at Sykehjemsetaten har en god dialog med arbeidsgiveren Kirkens Bymisjon om hvordan de ansatte kan bistås på en best mulig måte.

Sørli sier følgende om prosessen før pressemeldingen tidligere i sommer:

– Gjennom året vi har lagt bak oss, så vi en økt ledighet på sykehjemsplasser. Vi var usikre på om ledigheten kom til å bestå når samfunnet kom til å åpne seg mer (i forbindelse med lettelser i koronatiltak. red.anm.) og om ledigheten var forbigående. Det har vist seg å ikke stemme.

– Når vi har et mindre behov på sykehjem, må vi se driften i byggene som allerede er planlagt å fases ut. Ammerudhjemmet er et slikt bygg. Vi avvikler selvfølgelig ikke driften i byggene som er nye, fortsetter Anne Berger Sørli.

Uenige med byråden

Mot 2030 forventer Oslo kommune at behovet for sykehjemsplasser igjen vil øke.

På spørsmål om hvordan Oslo kommune skal møte framtidas vekst i etterspørsel, viser Sørli til en strategisk boligplan for personer med hjelpebehov. Den inkluderer en pågående konkurranse med bygging og drift av inntil 800 sykehjemsplasser

Også byråd Robert Steen forsvarer nedleggelsen og advarer mot ekstrakostnader ved «å la sykehjem stå halvtomme».

– Vi har ikke 90 millioner av skattebetalernes penger til overs, sier Steen til Avisa Oslo.

Der helsebyråd Robert Steen (Ap) viser til et mulig årlig kommunalt tap på nesten 90 millioner kroner på grunn av overkapasitet, er bystyrepolitikerne Maren Rismyhr (R), Bjørg Sandkjær (Sp) og James Stove Lorentzen kritiske til håndteringen av saken.

Sandkjær beskriver Ammerudhjemmet som en «mønsterinstitusjon» med et kulturtilbud og betydning for nabolaget, som «du ikke bare kan bygge opp igjen et annet sted».

Les mer i saken under:

Les også

Vil redde Ammerudhjemmet: – Mønsterinstitusjon

Kommentarer til denne saken