Gå til sidens hovedinnhold

Eks-lærer i osloskolen tiltalt for nettovergrep – ble avslørt etter tips fra USA

Kripos kom på sporet av mannen etter at de fikk tips om Snapchat-aktiviteten hans fra en ideell organisasjon i USA.

Denne uken møter mannen i 40-årene i Oslo tingrett, tiltalt for flere sedelighetslovbrudd. Det isolert sett mest alvorlige tiltalepunktet omhandler nettovergrep mot en mindreårig jente høsten 2018 via Snapchat.

Ifølge tiltalen forledet han jenta til å utføre seksuelle handlinger med seg selv, ved å utgi seg for å være en jevnaldrende gutt.

Mannen nektet for straffskyld for dette tiltalepunktet, men utover det erkjente han seg skyldig etter tiltalen:

  • Fra 2018 til i fjor vår delte han mediefiler som viste seksuelle overgrep mot barn eller seksualiserte barn i chatter på Telegram, Snapchat og Instagram.
  • Over flere år lastet han ned og lagret han overgrepsmateriale. I forbindelse med ransaking og beslag av ulike lagringsenheter, fant politiet om 715 unike mediefiler – 536 bilder og 179 filmer.
  • I tillegg til jenta i det første tiltalepunktet, forledet han to andre mindreårige jenter til å sende ham bilder der de var helt eller delvis avkledd.

Da mannen ble pågrepet i fjor, jobbet han som lærer i grunnskolen i Oslo. I dag er han arbeidsledig.

Les også

20-åring mistenkt for fire forsøk på overfallsvoldtekt i løpet av én natt

Kripos-tips fra amerikansk organisasjon

I sitt innledningsforedrag for retten forklarte politiadvokat Cecilie Gulnes om sakens bakgrunn. Det hele startet med to tips til Kripos om mannens Snapchat-aktivitet fra den amerikanske ideelle organisasjonen NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children).

Ifølge aktor er Snapchat pliktige til å rapportere potensiell ulovlig virksomhet til NCMEC, som igjen har dialog med politimyndigheter i mange land – blant annet Norge.

Tipsene tikket inn i januar og februar i fjor, og gjorde at Kripos anmeldte mannen til Oslo politidistrikt.

– Tipsene gikk ut på at to snapchatbrukere hadde lastet opp ulovlige mediefiler. Begge brukerne kan knyttes til tiltalte, sa Gulnes.

I forbindelse med gjennomgang av beslag, fant politiet bilder som tilsa at han hadde vært i kontakt med mindreårige jenter flere steder i landet. En rekke av disse ble avhørt i såkalte tilrettelagte avhør, men ikke alle er identifisert som fornærmet i straffesaken mot mannen.

Les også

Var ilagt kontaktforbud overfor kvinne – ringte og tekstet henne over 80 ganger på én dag

– Et hemmelig liv på nett

I retten omtalte forsvarer, advokat Anders Westeng, saken som «krevende og sår» for sin klient.

– Han har levd et lovlydig liv og vært lærer i over 20 år, men har også hatt et hemmelig liv på nett som har materialisert seg i dette, sa Westeng.

– Det må han svare for. Det er han klar for og tar fullt ansvar for, fortsatte advokaten.

Tiltalte selv sa i sin forklaring at han skammet seg, etter å ha utviklet det han omtalte som uakseptabel og ulovlig adferd på nettet.

– Det har vært et mørkt kapittel i et ellers normalt liv, som kanskje nå er på det mørkeste. I en periode har jeg utviklet veldig destruktive nettvaner og søkt spenning på nett. Så har det egentlig gått ut av kontroll, forklarte mannen i 40-årene fra vitneboksen.

Populær ungdomsapp

Mannen forklarte at årsaken til at han nektet straffskyld for det ene tiltalepunktet, skyldes at han ikke skal ha gått så langt som at han forledet den fornærmede jenta til å begå seksuelle handlinger med seg selv.

– Jeg har aldri utført overgrep, eller forledet, tvunget eller instruert noen til å utføre seksuelle handlinger, sa mannen.

Han var ikke sikker, men forklarte at han muligens kom i kontakt med den aktuelle jenta via Tiktok – en populær app blant barn og unge.

– Jeg var hovedsakelig der for å søke etter unge jenter, erkjente tiltalte.

I sin forklaring poengterte han videre at det aldri har vært noen bekymring knyttet til hans virke som lærer.

– Nå ønsker jeg bare å stå til rette for det jeg har gjort og ta min straff. Jeg har ingen intensjon om å bevege meg i dette spekteret igjen, sa mannen.

Rettssaken skal etter planen avsluttes onsdag.

Les også

Mann som satt fengslet i Gambia er siktet i over ti år gammel overgrepssak – nekter å stille i politiavhør