– Jeg synes det er veldig hyggelig å bli innstilt som Høyres byrådslederkandidat. Dette er andre gang jeg er utnevnt som Høyres kandidat i kommunevalget, og det er jo veldig stas.

Det sier Eirik Lae Solberg til Avisa Oslo fredag.

Da han tapte valget mot byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og hans rødgrønne koalisjon i 2019, valgte Solberg å ta en pause fra politikken. Han har i mellomtiden jobbet som direktør i Revisjons- og konsulentselskapet Deloitte.

Livssituasjonen og uløste politiske behov i hovedstaden er grunnen til at Solberg nå sikter etter å bli byens neste byrådsleder, ifølge ham selv.

Politisk comeback

Eirik Lae Solberg synes det har vært svært hyggelig å få tillit av nominasjonskomiteen til tross for at han ikke har vært aktiv i lokalpolitikken de siste årene.

Hvorfor valgte du å komme tilbake til politikken?

– For det første er barna mine mye større nå enn de var for noen år siden. Det gjør det enklere å kombinere politikk og familieliv.

– Det andre er at jeg ser at det er uløste behov i byen som har gitt meg motivasjon til å engasjere meg igjen, sier Solberg.

– Kan utkonkurrere Raymond Johansen

Solberg mener det er flere politikkområder som må forbedres i byen. Han peker blant annet ut den nåværende barne- og ungdomspolitikken.

– Mange barn og unge kan for eksempel ikke godt nok norsk når de begynner på skolen. Det å gi barn bedre språkopplæring før de begynner på skolen tror jeg vil være et sentralt virkemiddel.

Eirik Lae Solberg var Oslo Høyres byrådslederkandidat i 2019, da de borgerlige partiene ikke klarte å vinne makten tilbake fra Raymond Johansens rødgrønne byråd.

– Hvilke muligheter har du til å vinne over Raymond Johansen ved neste valg?

– Jeg tror at det er fullt mulig. Raymond Johansen er en dyktig politiker som jeg har stor respekt for. Men han trenger avløsning neste år. Oslo trenger nye ideer og bedre løsninger.

– Kommer du til å trekke deg ut av politikken slik du gjorde sist om du taper valget igjen?

– Jeg håper og tror vi vinner valget. Men jeg er uansett utfall motivert for å lede Høyres arbeid på rådhuset i neste bystyreperiode, sier han og legger til:

Jegtror jeg har en variert erfaring og et engasjement som kan bidra til at vi vinner valget.

Liten partipolitisk erfaring

Nominasjonskomiteen har innstilt Anne Lindboe som ordførerkandidat. Hun er blant annet kjent som tidligere barneombud og administrerende direktør i Private Barnehagers landsforbund.

– Det har vært veldig gledelig å være ønsket som ordførerkandidat for Oslo Høyre. Grunnen til at jeg ønsker å takke ja å stille til valg er mine 20 år som barnelege, barneombud og fra barnehagesektoren.

Hun tror hennes kunnskap og erfaring for barn og unge vil komme godt med som ordfører.

– Jeg gleder meg veldig, understreker hun.

Til tross for at Anne Lindboe har liten partipolitisk erfaring, anser hun dette som en mulighet heller enn begrensing.

– Det å jobbe 20 år for å sikre god hjelp og gode tjenester for barn og familier har gitt meg verdifull erfaring som vil kunne godt med i politikken.

Lindboe understreker at hun har et brennende engasjement for at alle som bor i Oslo skal føle seg sett og inkludert.

– Vi må lytte til hva folk trenger for å leve trygge og gode liv i byen vår. Jeg har også mange dyktige folk rundt meg som jeg vil ta imot innspill fra, sier Lindboe.

Det endelige valget av kandidater gjøres på Oslo Høyres nominasjonsmøte i september.

Frisk pust

Kristin Clemet er nominasjonskomiteens leder og tror de to kandidatene vil utfylle hverandre på en god måte.

– Vi ser på de to som et lag som utfyller hverandre. Lindboe kommer fra utsiden og kan virke som en frisk pust, mens Solberg har solid erfaring fra politikken.

– Anne Lindboe har også et enormt engasjement for byen og for barn og unge, sier Clemet til Avisa Oslo.

– Er det riktig at det i nominasjonskomiteen sto mellom Eirik Lae Solberg og Stefan Heggelund?

Jeg kommer ikke til å kommentere internt arbeid i nominasjonskomiteen. Det var en enstemmig nominasjonskomité som innstilte Eirik Lae Solberg (51) som byrådslederkandidat, svarer Clemet.