I Høyres hus er kanonene ladet for valgkampinnspurt. Nå fyrer de løs mot eiendomsskatten i Oslo.

«Vil SV og Rødt også presse på for å øke eiendomsskatten ytterligere, dersom det blir adgang til det», spør Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim i Aftenposten.

«Vinner venstresiden kan vi nok regne med at den minst blir doblet», skriver Oslo Høyres førstekandidat Eirik Lae Solberg på Facebook.

Så godt fungerte talepunktene fra Høyre-toppene, at politisk redaktør Eirik Mosveen i Avisa Oslo har kopiert dem.

I en kommentar slår han fast at det kan bli eiendomsskatte-sjokk i Oslo. Han skriver at «det er realistisk hvis vi skal tro hva partiene SV, MDG og Rødt skriver i sine partiprogrammer. Og det tror jeg vi skal.»

Mosveens påstand om Rødt stemmer ikke. Det er ingen tvil om hva Rødt ønsker.

Les også

Javisst kan det bli eiendomsskatte-sjokk i Oslo!

Lavere for mange, høyere for noen

Det er dyrt nok å bo i Oslo som det er. Når prisene på bolig, mat og strøm øker, trenger vi at noe blir billigere. Rødt vil ha lavere eiendomsskatt på vanlige boliger.

Det har vi foreslått før. Det har vi fått til før. Det slår vi fast i programmet vi går til valg på. Hvordan vi skal få det til?

Ved å øke skatten for de dyreste boligene, og ved å øke skatten på næringseiendom, samtidig som den settes ned for vanlige boliger.

Det var dette som var grunntanken da eiendomsskatt ble innført i Oslo i 2015, med Rødts støtte. Den gang betalte bare ca. 1 av 4 boliger skatt. Siden har boligprisene økt. Dermed må flere enn før betale.

Byrådspartiene Ap, SV og MDG har faktisk blitt med Rødt på å redusere eiendomsskatten på vanlige boliger én gang før. Da kan vi få det til igjen.

Slik kan vi konkret gjøre det

Diskusjoner om eiendomsskatt blir fort litt teknisk. Men heng med.

  • Vi kan øke skattesatsen fra 3 til 4 promille. Samtidig kan vi øke bunnfradraget med 500.000 kroner, til 4,5 mill. totalt. På grunn av utregningsmåten for skatten, vil boliger med markedsverdi under 6,4 mill. da slippe skatten helt.
  • Vi kan samtidig øke skatten på næringseiendom fra 3 til 4 promille.

Disse to endringene ville gitt 408 mill. mer i inntekter til Oslo kommune i 2023. Samtidig ville enda flere boliger sluppet eiendomsskatt helt. Vinn-vinn, mener vi.

Det betyr penger i kassa til for eksempel billigere kollektivreiser, lavere husleie i kommunale boliger eller billigere tannlege for dem som trenger det. Men noe eiendomsskatte-sjokk kan det ikke akkurat kalles. Med mindre man er spinndoktor i Høyre.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

På skolen og hjemme føler de seg ikke sett - men kriminelle miljøer ser dem

Les også

Jeg liker ikke kulturen med «hemmelig politi», straff, og naboer som tar bilder

Les også

Havner jeg på legevakten, forventer jeg at de har tilgang til sykehusjournalen