Tidligere denne uken omtalte statskanalen nyheten om at utleiere med tomme boliger får koronastøtte (se faktaboks under). I kjølvannet av nyheten har det vært offentlig debatt om at fellesskapets midler skal gå til boligspekulanter.

Næringsminister Iselin Nybø (V) stod fast på at bedrifter som har et koronarelatert omsetningstap på over 30 prosent skal få dekket deler av de faste kostnadene, uavhengig av hva slags bransje de opererer i.

Flere unge har latt seg provosere av ordningen. Stortinget vedtok støtten til boligspekulantene. Det var bare Rødt av alle partiene som stemte mot at boligspekulanter skulle få kompensasjon for tap.

LES OGSÅ: Hanna (25) føler det ikke er plass til henne i hjembyen: – Boligmarkedet i Oslo er giftig

– Har ikke kjangs i helvete

Søndag kveld aksjonerte elleve unge voksne mot ordningen. Initiativtaker var Dyveke Irene Dufseth Lundsæter. På ulike steder i sentrum ble det hengt opp plakater med tydelig budskap om deres motstand mot deler av kompensasjonsordningen.

– Formålet er å vise sinne mot regjeringen og Stortinget for den støttepakken de har kommet med til bolighaier. Vi er ikke fornøyd med at mine, dine og våre felles skattepenger går i lommene på de som allerede er rike og har kapital, slik at de kan fortsette å holde boliger tomme når vi har en boligkrise, spesielt her i Oslo, sier 21-åringen Dufseth Lundsæter til Avisa Oslo.

– Hvordan mener du dette påvirker unges boligsituasjon?

– Jeg har ikke kjangs i helvetet til å komme meg inn på boligmarkedet i Oslo. Jeg har en under gjennomsnittlig lønn, så det kan jeg drømme lenge etter. En av grunnen til at prisene er presset sånn opp er at det finnes rike folk der ute som hamstrer boliger for å kunne leie ut til andre til blodpris. Hvis det hadde vært en så stor økonomisk belastning for bolighaiene å ha tomme boliger kunne de solgt boligene sine, eller tatt lavere leie.

– I stedet gir Stortinget dem av fellesskapets penger, det er ikke rettferdig.

Dufseth Lundsæter trekker frem at hun mener at kulturbransjen har fått dårlige økonomiske støtteordninger og at det er urimelig sammenlignet med hvor mange arbeidsplasser det er i denne sektoren i forhold til utleiebransjen. Hun mener også at det er det er mange penger som går til få personer og at en bolig først og fremst er et hjem og ikke et spekulasjonsobjekt.

LES OGSÅ: Derfor er boligene i Oslo grisedyre

Fakta om kompensasjonsordningen

  • For å komme med i kompensasjonsordningen må en bedrift ha omsetningsfall på 30 prosent eller mer som direkte skyldes koronaviruset.
  • Maksimalt tilskudd for en måned er 80 millioner kroner.
  • Tilskudd som er beregnet til under 5000 kroner per tilskuddsperiode betales ikke.
  • Støtten beregnes med utgangspunkt foretakets faste, uunngåelige kostnader, ganget med omsetningsfall i prosent og ganget med en justeringsfaktor.
  • Når omsetningsfallet inngår i beregningsmodellen vil støtte øke dersom strengere smitteverntiltak fører til at bedriftene får høyere omsetningsfall.
  • Hvor mye tilskudd foretaket kan få, kommer an på hvor stort omsetningsfall foretaket har hatt på grunn av koronapandemien.
  • Kompensasjonsordningen for foretak med stort omsetningsfall gjelder ut juni, men regjeringen vil forlenge den så lenge det er behov.

Her kan du lese mer om ordningen.

Kilder: NTB, NRK, Avisa Oslo og regjeringen.no

Får ikke spart til bolig

– Boligutleie er jo en lovlig næring, for noen er det en måte å livnære seg på og som genererer skatteinntekter. Hvorfor kan ikke denne næringen være en del av kompensasjonsordningen?

– Lovlig eller ulovlig, det driter jeg i. Vi er sinna fordi dette skjer likevel. Det er grovt urettferdig at bolighaier skal få koronastøtte, uansett hvordan du vrir og vender på det. Det veier ikke opp for at Stortinget og regjeringen har valgt å kompensere for tomme boliger, samtidig som det er hjemløse folk i Oslo.

Dufseth Lundsæter jobber deltid i en veldedig organisasjon. Hun oppgir at hun har spart 5000 kroner på BSU. Hun forteller også at hun kjenner folk som er kastet ut fordi de har mistet jobbene sine og ikke har mulighet for å betale leien. Noen «sofasurfer» også, som betyr at de overnatter på sofaen til venner og kjente i korte perioder, gjerne dager.

– Årsaken til at jeg ikke får spart mer er at jeg betaler blodpris for å leie. Er det knipe i økonomien til bolighaiene, er mitt råd enten å selge boligene eller å redusere leien. Dette vil bidra til presse prisene ned i boligmarkedet i Oslo.

På spørsmål fra NRK om næringsministeren mener det er riktig å punge ut for boligspekulantene svarte hun slik:

– Vi kan ikke gå inn å vurdere verdigheten til den enkelte bedrift og kostnadene de har. Vi har laget en automatisert ordning som skal favne hele næringslivet. De som driver innen eiendomsutleie vil også kunne få støtte, sa Nybø.

NRK spurte også om hvorfor det ikke var mulig å gjøre unntak for eiendomsspekulantene.

– Dette er og skal være en ordning som er ment å favne bredt, sa Nybø.