– Jeg er sliten og sint. Og veldig lei meg. Politiet sier at de er der for å sikre ytringsfriheten og ivareta begge parters interesser. Men for meg ender det opp med hjernerystelse og knekt ribbein.

Dyveke Irene Dufseth (21) går hardt ut mot politiets håndtering av etterspillet som oppsto etter SIAN-demoen på Kontraskjæret i går.

21-åringen var en av motdemonstrantene som aksjonerte mens Stopp Islamiseringen Av Norge talte.

Selve demonstrasjonen gikk fredelig for seg.

Men så snudde alt:

Sju personer ble pågrepet og anmeldt for vold mot offentlig tjenesteperson, opplyser politiet til Avisa Oslo søndag.

Alle var motdemonstranter under SIAN-markeringen. Dyveke var en av dem.

– Hjernerystelse og brukket ribbein

– Jeg ble arrestert og anmeldt.

21-åringen sier som politiet at det stort sett gikk rolig for seg under selve SIAN-markeringen, som varte fra 13 til 15 lørdag.

– Vi hadde merket at de tok på seg hjelmer og beskyttelse, og at de fant fram hundene sine da demonstrasjonen gikk mot slutten.

Hun fortsetter:

– Vi skulle gå samlet i tog ned til Jernbanetorget da demonstrasjonen var ferdig. Når vi har gått fem-seks meter kommer det plutselig masse politi. De kommer fra alle hjørner, og rykker inn i oss, og drar folk ut av toget, hevder hun.

Dyveke forteller at de var i underkant av hundre motdemonstranter på stedet, og at antall politi på stedet var tilnærmet like mange.

Ifølge Dyveke utbrøt det hele i kaos:

– De sendte hundene på oss. Folk ble dratt ut, kastet ned i bakken, og politiet knuffet, kjeftet og dyttet, hevder hun.

Oslo-politiet har ikke søndag hatt mulighet til å svare på konkrete beskyldninger som fremkommer i saken, men uttaler at politiet på generelt grunnlag «vurderer tiltak, og alltid de mildeste inngrep først». Les hele svaret lenger nede i saken.

For Dyveke kom vendepunktet da hun vitnet det hun beskriver som en jente som «ble slengt ganske hardt ned i bakken».

– Det så ut som om hodet hennes traff kantsteinen, og hun hadde en politimann oppå seg. Jeg gikk bort til henne og skulle spørre om det gikk bra, men da kom det en annen veldig sint politimann bort og roper at jeg skal trekke meg unna, sier hun.

Dyveke hevder at hun tar et skritt tilbake, mens politimannen ifølge 21-åringen forteller at jenta på bakken angrep en politimann.

– Og så dytter han meg ganske hardt i brystet, og jeg spør «og derfor er det er det greit at du angriper meg nå?». Han svarer ja, og dytter meg en gang til ganske hardt.

Idet politimannen snur seg og går bort fra situasjonen, roper Dyveke til ham:

– Da kaller jeg ham en liten dritt, sier hun.

Det er straffbart å bruke skjellsord eller annen utilbørlig atferd som forulemper politiet, ifølge straffelovens paragraf 156.

Det som skjer videre, er ifølge Dyveke, at politimannen tar tak i armen hennes, drar henne etter seg, og slenger henne ned i bakken.

– Flere politifolk setter seg oppå meg, og det ender med at jeg på et eller annet vis får et slag i bakhodet. Jeg fikk også en albue eller et kne på meg.

Dyveke hevder at disse to hendelsene førte til at hun fikk hjernerystelse og et brukket ribbein. Avisa Oslo har fått tilgang til pasientjournalen som viser at det mistenkes at hun har pådratt seg et ribbeinsbrudd.

– Var du på noe tidspunkt fysisk borti politiet før du ble lagt i bakken?

– Nei, jeg var ikke i nærheten av å være borti politiet, svarer hun.

Filter Nyheter filmet deler av politiets pågripelser - blant annet av Dyveke:

Video: Filter Nyheter

– Har ikke utøvd vold

De pågrepne ble ført ned til Grønland politistasjon i politibiler, og fortalt at de ble pågrepet for å ha hindret en offentlig tjenesteperson.

Dyveke følte seg svimmel på stasjonen, og fikk ta en sjekk på legevakta, forteller hun.

– Det var da jeg fikk konstatert hjernerystelse og ribbeinsbrudd.

Da hun kom tilbake fra legevakten, ble hun fortalt at anmeldelsen var blitt endret til vold mot offentlig tjenesteperson.

I 19.30-tiden samme kveld fikk hun gå fra politistasjonen, og hun forteller at hun venter seg et forelegg eller en anmeldelse i posten.

– Først og fremst skal jeg gro ribbeinet mitt, det gjør veldig, veldig vondt, og er enda verre på dag to. Jeg håper de innser at de har gått på en smell, og henlegger saken. Jeg har ikke utøvd vold, hevder hun.

Politiet: – Vurderer alltid mildeste tiltak først

– Sju personer ble pågrepet for vold mot politiet eller medvirkning til det, og det skjedde i forbindelse med at politiet skulle ta kontroll på en person, og at flere da blandet seg inn i pågripelsen, forteller politiadvokat og jourhavende Kristine Torp Johansen til Avisa Oslo.

I går sa operasjonsleder Tor Grøttum at «en skulle tas ut, og seks andre blandet seg borti», og at det var usikkert hva de pågrepne ville bli anmeldt for.

– Det var en politijurist som tok beslutningen om at de sju ble pågrepet for vold mot politiet eller medvirkning til det, forklarer Torp Johansen.

På generelt grunnlag kommenterer hun at politiet var på stedet for å sikre ytringsfriheten, og at demonstrasjonen kunne foregå på en fredelig måte.

– Politiet vurderer tiltak, og alltid de mildeste inngrep først, sier hun.

Det er ikke gitt noen reaksjoner til de sju anmeldte per nå, og saken etterforskes av enhet sentrum, opplyser politiadvokaten.

– Politiets sannhet stemmer ikke

Sofia Rana (39) er bystyrerepresentant for Rødt Oslo, og jobber for tiden på antirasistisk senter som rådgiver mot høyreekstremisme.

Hun var en av dem som arrangerte motdemonstrasjonen lørdag, og reagerer sterkt på politiets versjon av etterspillet.

– Deres versjon er feil.

Ifølge Rana var det eneste som skjedde under selve SIAN-demoen at en kvinne spyttet is i retning av SIAN-supportere, «uten å treffe noen».

– Hun ble bortvist fra stedet, og det ble helt rolig etter det.

Motdemonstrantene samlet seg så for å gå i fanetropp ned fra Kontraskjæret.

– Politiet var informert på forhånd, og vi tenkte det skulle gå rolig for seg. Det kom masse politifolk og hunder, og jeg tenkte hva i all verden skjer nå?

Hun mener at politiet gjorde en stor feil, og at det ikke hadde trengt å bli så kaotisk som det ble.

– Det braser inn med flere titalls politifolk for å ta én. Her er man på vei vekk fra stedet, og politiet oppfører seg brutalt. Det er ikke rart at folk blir forbanna.

Selv forteller hun at hun ble dyttet av politiet tre ganger.

– Jeg blir helt målløs. Det var fullstendig unødvendig oppførsel fra politiet. Her må politiet gjøre en skikkelig oppvask.

Hun mener heller ikke at Dyveke utøvde vold mot politiet.

– Dyveke sitter med hjernerystelse og brukket ribbein fordi en politimann ikke tåler å bli snakket til. Hun har ikke utøvd vold. Det blir politiets forklaring som blir stående som sannheten, selv om den ikke stemmer.

Rana er ikke en av de sju som ble anmeldt lørdag.

– Skikkelig skummelt

Dyveke har tidligere sittet i kommunestyret for Rødt i Hedmark, før hun flyttet til Oslo. Hun forteller at hun er svært engasjert i å være med på demonstrasjoner mot det hun omtaler som rasistiske ytringer.

– Jeg er fast tilhenger av at rasisme, hets og hatytringer ikke skal normaliseres eller ytres i offentlig rom, uten at det vises motstand. Jeg har derfor vært med på de SIAN-markeringene jeg har hatt mulighet til.

Hun forteller at forholdet til politiet har endret seg etter at hun ble aktiv i motdemonstrasjonene.

– Det har vært politiet som har gjort det utrygt å ytre seg i det offentlige rom. Det er de som eskalerer situasjonen, og det er skikkelig skummelt. Det er så kjipt at politiet oppfører seg på den måten.