(Oslodebatten)

– Du skal være takknemlig for at jeg ga deg omikron så tett opp i booster-vaksinen, var hans kalde vurdering.

Selv da jeg mandag og tirsdag denne uken, kjente meg ganske syk, måtte jeg midt i hans fravær av anger og empati, gi ham rett. Å bli smittet med omikron-varianten, er som å få barn. Det passer aldri, men du verden så fint det er når det er unnagjort.

I meg fødtes fantasier om å fly igjen. Verden åpner seg opp igjen etter en omgang med omikron. Håpet om å leve et normalt liv får næring.

Og fredag ettermiddag fikk min sønns påstand om at jeg profitterte på å få omikron så tett opp i tredje dose (midten av desember) vitenskapelig støtte. Booster-vaksinene fra både Pfizer- og Moderna reduserer, ifølge New York Times, risikoen for å bli sykehusinnlagt grunnet omikron-varianten med 90 prosent.

Selvfølgelig er det personer over 50 år som profitterer mest på å ha fått det tredje påfyllet av vaksine, ifølge amerikanske hensemyndigheter, Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Les også

Hos oss er én av fem tester positive. Likevel venter minst 11 dager i karantene

Om selve sykdomsforløpet er det ikke stort å si annet enn at bortsett fra et par dager, så hadde jeg lite følelse av å være syk. De to dagene jeg kjente det godt, hadde jeg vondt i hodet og munnen ned mot svelget. I tillegg hostet jeg litt, var slapp og sov ganske dårlig. Sønnen min hadde et symptombilde forenlig med en mild forkjølelse.

Sammenlignet med de omgangene jeg har hatt med influensa, var runden med omikron langt mildere.

Det eneste litt påfallende var at jeg selv med sykdomsfølelse i kroppen hadde to pcr-tester som begge slo negativt ut. En sist lørdag og nå på tirsdag. Spesielt den siste kom veldig overraskende på meg. Den dagen jeg tok testen, var jeg klein. Først onsdag fikk jeg et veldig tydelig positivt utslag: Denne gangen via hurtigtest.

Det andre som det er verdt å dvele ved, er at min sønn som igjen smittet meg, mest sannsynlig selv ble smittet hos ei jente han besøkte samme dag vedkommende kom ut av karantene. Altså seks dager etter at hun hadde fått konstatert infeksjon gjennom hurtigtest.

Les også

Takk for meg, helsevesenet. Jeg kommer aldri tilbake!

Nå har begge barna mine og jeg - vi er vaksinerte alle tre - hatt den samme sjauen uten å bli særlig syke. Jeg er den eneste i trioen som har en booster-vaksine.

Kanskje er det sånn at omikron enorme suksess med å hoppe fra menneske til menneske slik det har gjort i flokken min også, er det som kommer til å gjøre kål på pandemien. Når tilstrekkelig mange har gjennomgått omikron-infeksjon, skal det jo i teorien oppstå global flokkimmunitet mot den varianten.

I den konteksten har min sønns ønske om at ikke bare jeg, men flest mulig raskt skal gjennomgå infeksjon med omikron, et høyt forståelig rasjonale. Han hungrer som så mange andre unge, etter å leve som normalt igjen. I venneflokken hans får alle restriksjonene mellom dem og et normalt liv, liten støtte.

Ropet fra de unge om å slippes fri, er nå så voldsomt at det ikke kan neglisjeres. Av hensyn til deres totale helse bør det i alle fall gjøres lettelser for dem.

I Storbritannia, Danmark, Frankrike og Spania for å nevne noen, håndtereres omikron-spredningen nå mer som et utbrudd av influensa. Noe vi må leve med. I pakt med denne erkjennelsen åpnes samfunnene mer opp igjen.

Selvfølgelig er jeg i denne fasen forsiktig med å tro på at flokkimmunitet gjennom omikron skal gjøre kål på pandemien. Både Delta- og omikron-varianten kan mutere til enda mer smittsomme og langt farligere varianter.

Er det noe denne pandemien har lært oss, er at på den krigsskueplassen som kampen mot de ulike variantene utgjør, har det for hvert slag som er vunnet, kommet nye tilbakeslag. Det kan hende det også forblir slik.

Det er derfor det grunnleggende er så viktig å ta vaksiner. For ikke bare å beskytte oss mot eksisterende varianter, men potensielt også mot nye. Slik jeg nå med god grunn kan anta at jeg nå ar profitterte på booster-vaksinen fra Pfizer. Jeg er tross alt 63 år gammel.

Det skal dog legges til at uansett vaksinestatus ville min risiko for å bli alvorlig syk med omikron vært svært liten. Nå når flokkimmunitet strategisk har dukket opp som et viktig våpen for å ende pandemien ved siden av vaksiner, toner jeg for min del inntil videre ned kritikken og presset mot de uvaksinerte.

I takt med at deltavarianten får mindre og mindre fotfeste i befolkningen, avtar de uvaksinertes bruk av intensivplasser. Selv om situasjonen er uavklart, er vi akkurat nå mer oppe i en situasjon mer lik en influensaepidemi.

Når flokkimmunitet trolig kan oppnås uten at helsevesen kneler og mange dør, avtar etter mitt syn behovet for vaksinepass og andre mer tvangsartede tiltak for få de uvaksinerte vaksinert.

Akkurat nå er jeg takket være omikron tilbake på frivillighetslinja. Så konfliktfylt som verden er akkurat nå, er det mitt bidrag til en mer fredelig sameksistens.

Les også

Tajik om norskhet: En dag ga også jeg blanke i hva andre mener

Les også

Politisk korrekte feminister er ikke fienden