Før sommeren fikk Catharina Vu (27) og Sigurd Marthinussen (29) vite at de hadde fått hovedrollene i musikalen Miss Saigon.

Med lang erfaring fra både teater og sang er de begge klare for å innta hovedrollene på hovedstadens største musikalscene, selv om nervene allerede nå er til stede.

– Det er med en god dose ærefrykt, røper Sigurd, som har stått på scenen på Folketeateret i tre år, og ifølge kunstnerisk leder Atle Halstensen er en av Folketeaterets «skjulte skatter».

Dette er Sigurds første hovedrolle.

Krevende roller

– Jeg har jobbet med dette i mange år, og er kanskje klar for å bære litt mer av vekten av en forestilling på mine skuldre. I tillegg så kjenner jeg de fleste, og det føles veldig trygt å stå her sammen med Catharina.

27-år gamle Catharina Vu har ikke like lang fartstid på musikalscenen, men har spilt i en rekke teateroppsetninger, flere av rollene innebar mye sang.

.

– Jeg har vært med på Lasarus på det norske teateret, der vi sang en del, og Charlie og sjokoladefabrikken, forteller Catharina.

Men for de aller fleste er nok Catharina mest kjent fra rollen som au pair i NRK-serien Exit. En helt annen rolle enn den hun bærer i Miss Saigon.

Personlig tilknytning

Catharina spiller Kim, en ung vietnamesisk kvinne som må flytte til Saigon under Vietnamkrigen for å livnære seg.

Historien som utspiller seg på scenen har ekstra stor betydning for Catharina, som selv er andregenerasjons vietnameser i Norge.

– Mine foreldre kom til Norge som båtflyktninger fra Vietnam, så dette er en spesielt sterk historie for meg, forteller Catharina, og legger til at familien ble veldig stolte da de fikk nyheten om at hun hadde fått hovedrollen i Miss Saigon.

– Det er også fint at Folketeateret setter opp dette stykket nå, det minner folk om at det ikke er så lenge siden Vietnamkrigen faktisk fant sted.

Vil løfte frem mangfold

Årsaken til at Folketeateret ikke har satt opp Miss Saigon tidligere er ifølge kunstnerisk leder ved Folketeateret, Atle Halstensen, at nettopp det å ha en hovedrolleinnehaver med vietnamesiske røtter har vært nødvendig for å kunne sette opp Miss Saigon i Oslo. Det har de ikke lyktes med å finne før nå.

– Miss Saigon har vært vanskelig å sette opp i Norge, fordi det krever at halvparten av hovedrollene er vietnamesiske eller har vietnamesisk bakgrunn.

Halstensen mener det er helt nødvendig at blant annet Kim er etnisk vietnameser.

– Skal vi kunne vise en troverdig versjon av Vietnam-kriger, der en amerikansk soldat forelsker seg i en vietnamesisk kvinne, må vi kunne caste det riktig.

– Ikke minst er det veldig viktig for oss å løfte frem det mangfoldet som tross alt nå er i ferd med å etablere seg i norsk kulturliv. Det at vi har solister med ulik etnisk bakgrunn, som tåler å stå i den kvalitetsutvelgelsen det er å kunne stå i en hovedrolle her på Folketeateret.

Han takker innsatsen som er lagt inn fra norsk kultursektor for at mangfoldet blant landets skuespillere er så mye større i dag.

– De har satset ganske lenge på at kulturopplevelser, kulturutdannelse, kulturopplæring- helt fra grunnskolen via kulturskoler og videregående skoler, etter hvert har begynt å bære frukter.

– I dag kan vi «blind-caste», og vi har utøvere med ikke- norsk etnisk opprinnelse, som er like gode som etnisk-norske skuespillere. Det er for vårt vedkommende en utrolig ressurs, for plutselig kan vi lage mye mer spennende sammensetninger av hovedroller på dette store teateret her.

Halstensen forteller videre at det er et uttalt mål for Folketeateret å kunne vise alle de store hovedtitlene fra Broadway og West End.

– Vi gleder oss til å kunne vise Miss Saigon, som er et fantastisk stykke, til det norske publikum.

Endelig

Espen Grjotheim har spilt i en rekke store musikaler tidligere, men aldri Miss Saigon. At den nå settes opp i Oslo, og han har fått en rolle i stykket, er han veldig glad for.

– Jeg så Miss Saigon i London som 14-15- åring, og det gjorde dypt inntrykk på meg. Historien er gripende, og musikken er fantastisk. Det er jo de samme som har laget Les Misérables som står bak Miss Saigon. Det sier jo alt.