(Oslodebatten)

Fastlegen sa: «Nå må du ta grep, eller så kan dette få alvorlige konsekvenser når du blir eldre». Han anbefalte en livsstilsendring, eller grønn resept som han kalte det.

Måten jeg levde livet mitt på var årsaken, og det var faktisk så ille at jeg måtte gå ut i permisjon og sette mastergraden på vent.

Legens ord ble lov, og jeg investerte i kostholdsveileder, personlig trener, og ukentlige handleturer på Grønland.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Å spise sunt kan fort bli dyrt nå for tiden. Mange føler at det strammer seg i lommeboka. «Sulten har kommet tilbake», skrev Rødts Mímir Kristjánsson på Facebook nylig. Stadig flere må oppsøke Matsentralen for å ha mat på bordet. Foreldre må gå sultne til sengs for å fore barna sine, samtidig som at de ikke kan fyre når det blir kaldt.

Dagligvarebutikkene på sin side presser prisene opp, mens innholdet i pakkene krymper. For de som sliter med å få økonomien til å gå opp, kan det være en tanke å handle på Grønland framfor den vanlige dagligvarebutikken.

Hvilken dag er de beste grønnsakene inne?

I begynnelsen visste jeg ikke hvilken dag eller tid det var best å kjøpe mat på Grønland, men etter litt eksperimentering har jeg lagt handleturen min til torsdag mellom 12.00 og 15.00. Det er da de får inn de beste grønnsakene.

Jeg stapper to grønne tøyposer i lomma og slenger en sekk på ryggen. Plastposene du får på Grønland tåler ikke særlig mye. Lukten av fritert kylling treffer når jeg vandrer gjennom passasjen på Grønland T-banestasjon.

Turen går først til Grønland Frukt og Grønt. Butikkmedarbeidere fyller på med ferske poteter, salathoder og kasawa. Med en grønn kurv og en dose mot, tar jeg fatt på handelen.

Gå i flere butikker

Butikkene kan ha forskjellig kvalitet på forskjellige grønnsaker, men du kan ikke ta det for gitt at den samme butikken vil ha den samme kvaliteten hver gang. Derfor blir det ofte en vandring mellom butikkene for å finne de beste grønnsakene.

I begynnelsen var det litt uvant å måtte manøvrere seg mellom så mange fremmede mennesker. Pandemien satt fremdeles ferskt i minnet, og paranoiaen var ikke helt borte. Jeg var dessuten en outsider, og det føltes som at jeg trengte meg på. Nå har det blitt en del av hverdagshygga å smile og nikke til folka som handler der.

På forhånd hadde kostholdsveilederen oppfordret meg til å prøve noe nytt hver uke. Hun ville ikke at jeg skulle bli for fastsatt i spisevanene mine. Derfor ser jeg alltid etter nye frukter og grønnsaker. Noen nye favoritter er daikon-reddik, litchi, pakistansk mango og pastinakk.

Kiwi sier at de presser ned prisene, men...

Jeg antok egentlig at prisen kom til å være den samme som på Kiwi. Jeg husket at én paprika kostet 19 kroner på Kiwi Kringsjå. Derfor kom det som et sjokk når jeg jeg så at jeg kunne få en pose full av paprika for den samme prisen på Grønland. Slik er det ikke bare med paprika, men for alle grønnsakene.

Kiwi og de andre matkjedene sier at de presser ned prisene, men satt opp mot prisene og utvalget du får på Grønland framstår kjedene som en vits.

LES OGSÅ: Vi har sjekket frukt og grønt-priser på Tøyen og Grønland. Like rundt hjørnet tredobles prisen

For 300 kroner har både sekken og tøyposene blitt fylt opp med frukt og grønnsaker. Det er nok til å ha middag på bordet ut uka. For en hundrings ekstra har du kjøtt for tre dager fra slakteren like over gata. Hvis du kjøper en pose med tørre bønner eller kikerter, har du proteiner ut måneden.

Du kan dessuten kjøpe ris, pasta og potet i store kvanta nok til å vare inoen uker. Ditch NorgesGruppen og ta en tur til Grønland. Magen og lommeboka vil takke deg.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

 «Tenk om isen bryter og du dør!», skrek han til meg

Les også

Bjørvikas skyskrapere overskygger det mangfoldige Grønland

Les også

Single foreldre beveger seg på en stram line. Og det er mange av oss

Les også

Naboene bak slottet reagerte på etternavnet på postkassa