Som å hjelpe andre, gi barna våre den beste sjansen i livet, gjøre stedet vi bor til et bedre sted - ikke bare for oss - men også for andre?

Vi har levd i en drøm som mange av oss sakte våkner opp fra. Drømmen handler om en verden hvor uendelig økonomisk vekst er mulig, og hvor vi bare trenger å jobbe hardt nok hele livet for å stadig øke vår opplevde livskvalitet. Den drømmen var koselig og vakker, men forskere fortsetter å fortelle oss at det bare var en drøm, og vi må opp og ut av sengen nå.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Den 6. rapporten fra FNs klimapanel er utgitt og én ting er klart. For å gjøre planeten beboelig for fremtidige generasjoner trenger vår verden mer likhet. Den fattigste halvparten av planetens innbyggere er bare ansvarlige for ti prosent av de globale CO2-utslippene, mens i Skandinavia og Europa lever bare fem prosent av husholdningene innenfor planetens bærekraftige grenser.

Når forbruket bare dekker grunnleggende behov, slik det gjør i så mange deler av verden, vil det å ta bort noe mer fra det føre til utilstrekkelige levekår. Å redusere forbruk som går langt over våre grunnleggende behov, slik det ofte gjør i den utviklede verden, vil på den annen side bare føre til subjektivt ubehag.

Mange paradokser

De fleste av oss er vant med å kunne kjøpe og spise nesten alle tenkelige matvarer fra hele verden så ofte som vi bare vil. En del av disse matvarene, spesielt kjøtt, bidrar til signifikant økte utslipp av drivhusgasser (FNs 6. IPPC rapport, 2023).

Mange av våre barn vokser opp med ikke-resirkulerbare plastleker, produsert med fossil energi i Kina. Forskere sier at det beste for små barn er å leke med gjenstander vi har hjemme fra før, slik at barna kan best utvikle sin fantasi.

Mange av oss drar på sydentur så fort vi har mulighet til det, mens reiseguiden «Lonely Planet» beskriver Norge som en av verdens vakreste land.

Mange av oss jobber i restaurantbransjen, detaljhandel eller med transport, som oftest ikke bidrar til at kloden er beboelig for fremtidige generasjoner, eller som til og med gjør det motsatte i øyeblikket, ifølge FNs klimapanels rapport.

Kan vi endre dette?

Kan vi servere kortreist mat med lavt klimafotavtrykk på restauranter? Kan vi selge varer som ikke ble laget med fossile energikilder i utlandet, som er av god kvalitet og varer lenge? Kan vi tilby feriereiser og aktiviteter som ikke inkluderer å måtte fly?

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Igjen er det altså elbileiere som skal favoriseres

Les også

«Fy faen, jævla svart...», utbrøt hun på T-banen. Så stoppet hun tvert

Les også

Nye Skøyen: Vi trenger ikke en polert by

Les også

Å kjøpe voksenbillett svir i lommeboken