– I forrige uke kjøpte jeg denne her. Det var ingen som sjekket leg, det var ingen som regulerte innholdet i denne. Ikke minst: Dealeren har åpent mye lenger enn polet har, sa Stokkeland.

Den Oslo-bosatte politikeren holdt en joint i været under ungdomsdebatten i Arendalsuka, arrangert av Avisa Oslo og Nettavisen.

I publikum klappet og jublet mange mens Stokkeland argumenterte for legalisering av marihuana. Stokkeland brukte økende overdosetall og hvor lett han selv fikk tak i narkotikaen som argument for å legalisere.

Det framhevet han også i et intervju med Avisa Oslo rett etter debatten.

– Jeg er fra en miljøbevegelse som har ganske god erfaring med å bruke sivil ulydighet og ulovligheter. Men jeg mener det er verdt det. I rusdebatten er vi litt for dårlige på å vise fram hvor uregulert det markedet er, sa Stokkeland til Avisa Oslo.

– Eksepsjonelt enkelt å få tak i

I intervjuet understreket Stokkeland at han ikke har noen planer om å bruke jointen. Han planlegger å kaste den.

– Frykter du konsekvenser i form av en reaksjon fra politiet?

– Nei, men jeg har på en måte gjort en risikovurdering. Hvis de konsekvensene kommer så kommer de. Jeg håper og tror ikke det, svarte Grønn Ungdoms leder.

– Det var eksepsjonelt enkelt å få tak i. Det var å gå et visst sted og få øyekontakt med folk, så fikk jeg tak i det. Jeg tror at han jeg kjøpte det av forsto at dette ikke er noe jeg pleier å gjøre, så jeg tror nok jeg ble lurt og fikk ganske lite for ganske mye penger. Det får bare være, sa Tobias Stokkeland.

Argumenterte for rusreform

Andre argumenterte for rusreformen – i sin tid foreslått av Erna Solbergs borgerlige regjering.

– Det å slutte å straffe er preventivt, sa Ola Svenneby (Unge Høyre).

Han fikk støtte også fra den motsatte siden av den tradisjonelle politiske skillelinja.

Han advarte mot at straff mot unge mennesker vil føre til en ond spiral, og argumenterte for å ikke straffeforfølge besittelse og bruk av små doser narkotika, slik et regjeringsoppnevnt utvalg har anbefalt

– Rusreformen av Bent Høie er blant de beste reformene en norsk regjering har foreslått, sa Synnøve Kronen Snyen (Sosialistisk Ungdom).


– Kun et lovendringsforslag

Senterungdommens Torleik Svelle påpekte at utvalget var satt ned av den borgerlige Solberg-regjeringen – ikke hans egen.

– Regjeringen setter ned utvalg for å levere enn rapport som passer dem, hevdet Svelle.

Han fryktet at en rusreform vil føre til at ungdom som er mot narkotika mister argumenter for å si nei, samt at mer tilgjengelighet vil føre til mer bruk. Hadle Rasmus Bjuland (KrF) inntok et lignende standpunkt.

– Rusreformen var kun et lovendringsforslag for å endre konsekvensene, sa Bjuland, som ba rusreformens tilhengere heller konsentrere seg om å korte ned ventetidene for rushjelp.

Avisa Oslo oppdaterer saken.

LES OGSÅ: