Tirsdag formiddag forklarer den drapstiltalte 47-åringen seg om hva som skjedde i leiligheten til moren på Sofienberg i september i fjor.

Han nekter straffskyld for drapet på moren, men knytter seg til handlingen og innrømmer at han har utøvd vold mot henne. Mannen trodde derimot ikke at han hadde drept moren, og da han ble pågrepet av politiet på ettermiddagen fredag 18. september 2020, antok han at han ville bli siktet for vold.

Det forteller 47-åringen i Oslo tingrett.

Moren, en 67 år gammel kvinne, ble funnet død i sin egen leilighet rundt klokken 17 den 18.september. Da var det synlig blod flere steder i leiligheten. Hun hadde alvorlige knusningsskader, og skal ifølge tiltalen ha dødd av pustesvikt etter å ha blitt kvalt kvelden i forveien.

Mann (47) tiltalt for å ha drept sin egen mor: Kom på legevakta med blodig leppe og forslått finger - fikk ikke hjelp

På restaurant samme kveld

17. september hadde sønnen dratt inn til Oslo for å få hjelp av moren til å ta ut penger. Etterpå dro de til en restaurant sammen for å spise.

– På det tidspunktet er jeg ikke normal i hodet, men så lenge vi ikke prater om problemene våre, så gikk det greit. Da gikk det an å ha det hyggelig. Når vi går derfra sier mamma at hun hadde fått i gang musikkanlegget sitt, og hun ville at jeg skulle være med hjem og høre på det, og at jeg skulle overnatte der. Jeg hadde drukket fem-seks øl og mamma begynte å bli ganske full, sier mannen.

Mannen forklarer at han slet med stemmer i hode på tidspunktet, og at han hadde det vanskelig. Han valgte å bli med hjem til moren, og tenkte at de skulle fortsette å hygge seg.

– Jeg husker ikke mye av det som skjedde oppe hos henne. Men vi drakk i hvert fall. Vi begynte åpenbart å prate om noe vi ikke skulle prate om, sier han og legger til:

– Det føles ikke ut som om det var meg i det hele tatt. Det blir slåsskamp, hvor hun til slutt gir seg. Jeg forsøkte å løfte henne opp i senga, men hun var helt slapp i kroppen, så det var helt umulig. Så jeg tenker jeg at hun får sove der på gulvet, og legger en dyne over henne på gulvet.

Sov over

– Jeg sov over, og da jeg dro neste morgen så kikket jeg på henne og tenkte at nå har jeg hvert fall ødelagt det med mamma, sier han.

Dødstidspunktet er ifølge statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten satt til natten/morgenen 18. september. Samme morgen oppsøkte 47-åringen legevakta for å få hjelp med en blodig leppe og forslått finger etter slåsskampen. Han sier det ikke var mulig å få hjelp der da.

Da han kom tilbake senere til legevakta senere den 18. september, hadde han kjøpt heroin for 1000 kroner. På legevakta fortalte han at han uttrykte bekymring for moren etter en voldsepisode kvelden i forveien. Da sosial og ambulant akuttjeneste dro hjem til kvinnens leilighet, fant de henne død på gulvet med en dyne over seg.

Mannen forklarer selv at han har slitt psykisk over lang tid, at han hører stemmer i hodet, og at han har ruset seg gjennom mange år.

– Jeg har hatt en veldig vanskelig tid forut for denne forferdelige tragiske hendelsen. Det er sinnsvakt det som har skjedd, sier han og forteller at han synes at hans eget liv er totalt katastrofe.

– Jeg har brukt mye tid på å tenke på hvorfor det ikke går noe bra med meg.