42-åringen sier han ikke så en annen løsning, etter at det mangeårige vennskapet han hadde med en 39-åring hadde blitt svært vanskelig.

Nødverge

42-åringen er tiltalt for drap etter at han skjøt og drepte sin mangeårige venn i en bil i Tordenskiolds gate ved Rådhuset 19. juli i fjor.

42-åringen påberoper seg nødverge og har sagt han skjøt kompisen for å avverge et alvorlig angrep på ham selv.

Nødverge blir et stort tema under rettssaken, varslet påtalemyndigheten.

Det var 13 personer som var direkte vitner til skytingen på åpen gate klokka 17.45 den aktuelle julidagen.

Barndomskamerater

Tiltalte forklarte at han var barndomskamerat med den nå avdøde.

– Jeg så ingen annen løsning enn hvordan jeg skulle komme meg ut av situasjonen, sa tiltalte, og viste til at de siste fem-sju årene er mest relevante for å forstå hvordan vennskapet med barndomsvennen utviklet seg.

Ringte selv politiet

Aktor i saken, statsadvokat Cecilie Schløsser Møller, redegjorde for hendelsen i Oslo tingrett tirsdag morgen.

Tiltalte var selv én av mange som ringte inn til politiet etter skytingen. Han sa da at han skjøt sin egentlige venn i selvforsvar.

Da den første patruljen kom frem til åstedet, snakket tiltalte fortsatt med en operatør ved politiets operasjonssentral.

42-åringen bekreftet at han hadde skutt en mann som var passasjer i en parkert bil på stedet.

Løp fra bilen

Føreren av bilen forklarte på stedet at han hørte et smell og flyktet fra bilen.

Tiltalte hadde sittet i baksetet på bilen, og avfyrt det første skuddet derfra. Offeret ble påført ett skudd i ryggen, ett i brystet og ett i armen.

Tiltalte er avhørt tre ganger, og erkjenner at han skjøt og drepte mannen, men klarer bare å redegjøre for det første skuddet mens han satt i baksetet, sa aktor.

Tiltalte har forklart at han tror han gikk ut av bilen og skjøt én gang til.

– Han forklarer at han handlet i selvforsvar der og da, sa statsadvokaten i retten.

Gikk ut av bilen

Hun sa videre at tiltalte hadde gått ut av bilen og skutt offeret to ganger fra to ulike vinkler.

Det er tidligere kjent at offeret ble anmeldt for å ha knivstukket den nå tiltalte 42-åringen.

Retten skal ta stilling om det i denne saken kan være utført såkalt preventiv nødverge.

– Var tiltalte under angrep eller i ferd med å bli angrepet av avdøde da han skjøt, og hva slags type angrep er det eventuelt det dreier seg om, sa statsadvokat Schløsser Møller.

Påtalemyndigheten mener det ikke der og da forelå nødverge, men rettssaken vil blant annet omhandle spørsmålet om drapet skjedde for å avverge et mulig fremtidig angrep fra den andre, såkalt preventiv nødverge.

– Spørsmålet er om retten mener han hadde andre handlingsalternativer. Var det nødvendig for å avverge et fremtidig angrep? spurte aktor, og minnet retten om at hevn kan spille en rolle i saken.

Tiltalte skal ha skyldt offeret penger, og drevet kriminell aktivitet sammen med mannen. 42-åringen svarte tydelig «nei» på spørsmålet om han var skyldig i drap, da han ble spurt om dette i retten tirsdag morgen.

Panikksituasjon

Tiltalte forklarte i retten at han den aktuelle dagen var forberedt på å få juling, idet han skyldte penger til barndomskameraten.

Da de to, og føreren av bilen de satt i, møtte en politibil ved Rådhuset, fikk han pistolen av kompisen med beskjed om å gjemme den. I stedet avfyrte tiltalte ett skudd gjennom seteryggen mot barndomskameraten.

Tiltalte forklarte at han selv fryktet for å bli drept av kompisen, slik han hevdet han over lang tid hadde blitt truet med.

– Jeg gikk ut og tittet på ham fra vinduet som var åpent, jeg var i en panikksituasjon, sa 42-åringen.

– Jeg skjøt ham én gang gjennom det vinduet, jeg var i panikk. Men våpenet klikket, forklarte tiltalte, som ikke husker at han avfyrte enda et skudd.

Les også

– Barna våre vet mer om hva som skjer på Stovner enn de forteller oss