Gå til sidens hovedinnhold

Drapstiltalt (21) i politiavhør: Visste ikke at våpenet var ladd

Påtalemyndigheten mener at drapet på Halil Kara var en målrettet handling. I politiavhør har 21-åringen som skjøt omtalt det som en tragedie som aldri skulle ha skjedd.

(Avisa Oslo/Nettavisen): Tirsdag morgen starter rettssaken etter at Halil Kara (21) ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill 10. januar i fjor. Her står tre unge menn – 19, 21 og 22 år gamle – tiltalt for å stå bak drapet.

21-åringen er utpekt som mannen som løsnet skuddet som drepte Kara. Han ble pågrepet på grensa mellom Ungarn og Serbia seks dager etter drapet. Etter at han ble utlevert til Norge og varetektsfengslet, har han ikke ønsket å stille i avhør med politiet – før det plutselig endret seg for to uker siden.

Over to avhør 11. og 12. mai valgte han å forklare seg til politiet for første gang. Her erkjente han at det var han som skjøt Kara, men at det ikke var meningen.

Les også

Halil (21) ble skutt og drept: – Det verste en familie kan oppleve

21-åring i avhør: Ville skremme

Etter det Avisa Oslo og Nettavisen får opplyst, har han forklart at det var tilfeldigheter som gjorde at han havnet utenfor Prinsdal Grill den aktuelle kvelden. Han var ute og kjørte med den medtiltalte 19-åringen, da de skal ha blitt oppmerksomme på Kara og kameratene i en annen bil.

19-åringen har tidligere vært i konflikt med en ung mann som var sammen med Kara.

I avhør har 21-åringen forklart at han ville stille opp for kameraten ved å skremme personen til å la ham være i fred. De fulgte derfor etter følget til Prinsdal Grill, der de ble sittende utenfor mens følget var inne og spiste.

I mellomtiden skal de ha tatt kontakt med den medtiltalte 22-åringen og bedt ham om å komme til stedet med et våpen. Våpenet var kun ment som beskyttelse og for å skremme, har 21-åringen hevdet overfor politiet.

Da han fikk det overlevert etter kort tid, skal han ha blitt fortalt at det ikke var skudd i magasinet. Han antok derfor at våpenet ikke var ladd, har han forklart, ifølge Avisa Oslos og Nettavisens kilder.

Fikk sjokk av skuddet

Mens 19-åringen ble sittende igjen i bilen, gikk han selv bort til gatekjøkkenet og stilte seg i et smug. Etter kun få minutter kom gruppen ut. I politiavhør har han forklart at han gikk frem fra skjulestedet og rettet våpenet mot Halil Kara i et forsøk på å få han vekk, slik at han kunne konfrontere kameraten.

Les også

Prinsdal-tiltalt erkjenner å ha skutt Halil Kara

Da Halil rykket til, fikk han en reaksjon og skuddet gikk av, har han forklart. I avhør fortalte han at han fikk sjokk da Kara falt og at han ikke trodde at det var kule i kammeret på våpenet.

Det neste han husket er at han havnet i basketak med kameraten til Kara. Ifølge tiltalen slo han ham i hodet med pistolen og stakk ham med kniv. Selv mener han at det skjedde i selvforsvar. 21-åringen kom seg etter hvert løs og rettet våpenet mot mennene som sto igjen – før han løp fra stedet.

Han kom seg hjem, pakket klærne og skytevåpenet i en pose og ventet til neste dag. Da kontaktet han en person som kom og hentet posen. Overfor politiet har han ikke ønsket å gå nærmere inn på hvem dette er.

Nekter straffskyld

21-åringen ble deretter kjørt til bussterminalen i Göteborg, før han tok seg videre nedover Europa. Med seg hadde han førerkort, pass, klær og rundt 2000 kroner i kontanter. Da han ble pågrepet 16. januar forsøkte han å komme seg til Kosovo.

I politiavhør har han omtalt hendelsen som en tragedie som aldri skulle ha skjedd. Han har forklart at han ikke hadde noe imot verken Kara eller kameratene hans, får Avisa Oslo og Nettavisen opplyst.

Det er ventet at 21-åringen vil forklare seg i den tre uker lange rettssaken i Oslo tingrett. Hans forsvarer, advokat Morten Furuholmen, har vært tilbakeholden med å kommentere saken og hva hans klient har forklart.

– Min klient har erkjent å ha vært på stedet, og at han er å anse som skytteren, men omstendighetene rundt avfyringen av våpen og hvorfor han var bevæpnet, vil bli viktige bevistemaer i retten, sa Furuholmen til Avisa Oslo da tiltalen ble tatt ut i januar.

I avhøret fremkommer det imidlertid at 21-åringen nekter straffskyld for både drapet og kroppsskaden han skal ha påført Karas kamerat i det påfølgende basketaket.

Les også

Tre personer tiltalt for Prinsdal-drapet: – Fremstår planlagt

«Han gætta mortensrud gutta»

Politiet gikk tidlig ut og omtalte drapet som målrettet. Det gjentok også statsadvokat Andreas Schei da han tok ut tiltale i saken.

– Vi ser ingen klar foranledning til drapet eller årsak til at han skulle bli skutt. Men måten drapet er gjort på, fremstår planlagt. Det fremstår som en aksjon, sa Schei til TV 2 i januar.

I avhør har 21-åringen stilt seg uforstående til det. Det til tross for at han ble konfrontert med en melding fra den medsiktede 22-åringen til en annen mann klokken 01.30 natten etter drapet – om lag halvannen time etter skuddet på Prinsdal.

«Han gætta mortensrud gutta», skriver 22-åringen på en melding på chatteappen Wickr, som politiet har sikret.

«Gætt» er slang for våpen. Å «gætte» betyr å skyte.

Til politiet har 21-åringen forklart at han ikke vet hva det er snakk om. Samtidig har han avvist at han forsøker å beskytte andre personer.

Politiet har knyttet drapet til en konflikt mellom to ulike fraksjoner i det såkalte Young Bloods-miljøet i Oslo sør. I en intern politirapport fra i fjor sommer heter det at miljøet ble splittet i det som er omtalt som Holmlia- og Mortensrud-fraksjonen tilbake i 2017. Siden har det vært flere episoder mellom dem, blant annet på bydelsfestivalen Vær Stolt.

I avhør har 21-åringen nektet for å ha noe kunnskap om det.

Belastende for familien

Statsadvokat Irlin Irgens har ikke ønsket å gå nærmere inn på hva påtalemyndigheten mener er motivet for drapet på Kara.

– Jeg kan ikke si mye om det. Det er en miljøkonflikt på eller annet nivå som ligger i bunnen her, men det vil jeg komme nærmere tilbake til i retten, har Irgens uttalt til VG.

Karas etterlatte opplever det på side som belastende at drapet blir koblet til en konflikt i kriminelt belastede miljøer.

– Familien kjenner Halil godt, og de har alltid vært trygge på at Halil verken er kriminell eller har tilknytning til noe kriminelt miljø. Etterforskningen bekreftet også dette. Slike spekulasjoner rundt Halil har selvsagt vært en ekstra belastning for familien i en ellers tøff tid, sa bistandsadvokat Veysel Ince til Avisa Oslo mandag.

Rettssaken skal etter planen avsluttes 17. juni.

Kommentarer til denne saken