Det sier daglig leder og restaurantsjef på Frognerseteren restaurant, Walter Kieliger, til Avisa Oslo.

Torsdag kveld rykket nødetatene ut til Frognerseteren restaurant etter melding om pipebrann. Heldigvis fikk de ansatte slokket brannen før nødetatene var på plass.

– Det viktigste vi gjør i slike tilfeller er å sørge for å unngå skader på mennesker eller bygninger, sier Kieliger.

Dramatisk økning

Frognerseteren er ikke den første som opplever pipebrann i vinter.

I perioden fra 1. november til 28. desember ble det registrert 405 pipebranner i Norge. I samme periode i 2020 ble det registrert 265 pipebranner.

– Vi ser en dramatisk økning i antall pipebranner eller sotbranner når flere bruker peisen, skriver Oslo brann- og redningsetat på Facebook.

Går igjennom rutiner

15 gjester var evakuerte da nødetatene kom fram til Frognerseteren torsdag kveld. Kieliger sier restauranten var heldige fordi de har gode rutiner.

– Det var ingen dramatikk, heldigvis. Vi har våre interne rutiner, slik at det ikke skjer noe med bygningen. Det var rett før stengetid, så det var heller ikke så mange gjester.

Kieliger forteller at restauranten har hatt pipebrann før, og at brannvesenet kontrollerte pipen på nytt nyttårsaften.

– Nå skal vi selvsagt gå igjennom rutiner på nytt for å se om vi kan gjøre forbedringer. Det gjør vi hver gang noe slikt skjer, også i dette tilfellet.

For å redusere faren for pipebrann anbefaler brannvesenet deg å gjøre følgende:

? Sjekk pipa, se etter sprekker og andre spesielle tegn

? Bruk alltid tørre vedkubber

? Start med mindre kubber

? Ha god trekk til det har blitt skikkelig fyr

? Legg på litt og litt ved for jevn fyring

? Vær oppmerksom og til stede

? Ikke bruk peisen til å brenne avfall