Det sier daglig leder og restaurantsjef på Frognerseteren restaurant, Walter Kieliger, til Avisa Oslo.
Torsdag kveld rykket nødetatene ut til Frognerseteren restaurant etter melding om pipebrann. Heldigvis fikk de ansatte slokket brannen før nødetatene var på plass.
– Det viktigste vi gjør i slike tilfeller er å sørge for å unngå skader på mennesker eller bygninger, sier Kieliger.
Dramatisk økning
Frognerseteren er ikke den første som opplever pipebrann i vinter.
I perioden fra 1. november til 28. desember ble det registrert 405 pipebranner i Norge. I samme periode i 2020 ble det registrert 265 pipebranner.
– Vi ser en dramatisk økning i antall pipebranner eller sotbranner når flere bruker peisen, skriver Oslo brann- og redningsetat på Facebook.
Går igjennom rutiner
15 gjester var evakuerte da nødetatene kom fram til Frognerseteren torsdag kveld. Kieliger sier restauranten var heldige fordi de har gode rutiner.
– Det var ingen dramatikk, heldigvis. Vi har våre interne rutiner, slik at det ikke skjer noe med bygningen. Det var rett før stengetid, så det var heller ikke så mange gjester.
Kieliger forteller at restauranten har hatt pipebrann før, og at brannvesenet kontrollerte pipen på nytt nyttårsaften.
– Nå skal vi selvsagt gå igjennom rutiner på nytt for å se om vi kan gjøre forbedringer. Det gjør vi hver gang noe slikt skjer, også i dette tilfellet.
For å redusere faren for pipebrann anbefaler brannvesenet deg å gjøre følgende:
Sjekk pipa, se etter sprekker og andre spesielle tegn
Bruk alltid tørre vedkubber
Start med mindre kubber
Ha god trekk til det har blitt skikkelig fyr
Legg på litt og litt ved for jevn fyring
Vær oppmerksom og til stede
Ikke bruk peisen til å brenne avfall