– Det er oppløftende at MDG, SV og Rødt går fram og at Sp går tilbake. Det gjør mulighetene for en regjering som tar klimakrisen på alvor. Det får vi ikke til uten et stort MDG, sier Oslo MDGs førstekandidat Lan Marie Berg til Avisa Oslo.

I en fersk meningsmåling om stortingsvalget, utført av Respons Analyse på vegne av VG og Bergens Tidende, er oppslutningen til Senterpartiet nede på 11,3 prosent.

Det betyr at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ikke har nok mandater til sammen til å danne en flertallsregjering, men er avhengig av seks mandater til. Disse mandatene kan hentes fra både MDG og Rødt – to partier som også er tilhengere av et regjeringsskifte.

Altså er den tenkte rødgrønne regjeringskonstellasjonen med Ap, Sp og SV avhengig av å samarbeide med enten Rødt eller MDG for å vinne regjeringsmakt, noe MDGs førstekandidat i Oslo Lan Marie Berg er fornøyd med.

LES OGSÅ: Mener MDG er best på sex: – Alle kan jo se at jeg er ekspert

Ber Støre åpne opp for MDG

Berg er også glad for at SVs Kari Elisabeth Kaski gikk ut og åpnet for brede, rødgrønne forhandlinger der MDG er involvert.

Hun tror at en regjering med samme linje som det rødgrønne byrådet har ført med støtte fra Rødt i Oslo kan være et grønt og visjonært alternativ for hele Norge.

– Det har vært vårt foretrukne alternativ hele tiden. Vi mener at en regjering med Ap, SV og MDG er et mye bedre alternativ enn Ap, SV og Sp, sier Berg.

Hun kommer deretter med en klar beskjed til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Den går ut på å åpne for et regjeringssamarbeid med MDG.

– Hvis han vil være statsminister for et grønt og visjonært prosjekt, må̊ MDG selvfølgelig være med, sier Berg, som legger vekt på den store omveltningen MDG ønsker.

Avhenger av gjennomslag

Partiet vil blant annet endevende Nasjonal Transportplan (NTP) med mer penger til kollektivprosjekter i byene, kutte i kollektivpriser og skrote motorveiprosjekter samtidig som MDG har mer penger til for eksempel rassikring og et hurtigladenett enn regjeringen.

Samtidig har partiet satt en sluttdato for norsk oljeindustri i 2035.

På spørsmål om MDG kan tenke seg å regjere sammen med Sp, sier Berg at det er helt avgjørende om hennes parti får gjennomslag for sine fanesaker.

– Alt vil komme an på hvor store vi blir og hvor mye gjennomslag vi får. Vi er veldig tydelige på at hvis vi skal inn i regjering, så må̊ vi ikke åpne flere oljefelt og vi har også en rekke andre krav som vi vil ha gjennomslag for som vil gjøre det enklere å leve miljøvennlig og vanskeligere å forurense, konstaterer Lan Marie Berg overfor Avisa Oslo.

Vil stå på utsiden

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har på sin side gjort det klart overfor AO at partiet ikke har noen planer om å binde seg opp i en regjering, men heller vil stå på utsiden for å danne en «selvstendig kraft til venstre for regjeringen».

– Jeg kan jo si først at det å skape forandring som juniorpartner i en rødgrønn regjering, det har vi sett hvordan gikk med SV. Forskjellene økte, utslippene økte og Norge deltok i bombekrig mot Libya. Det er åpenbart ikke nok med en rødgrønn regjering. Man må ha en uavhengig kraft til venstre, sa Moxnes til Avisa Oslo under Arendalsuka.

– Jeg vil heller – nok en gang – sende tilbake en invitasjon til et samarbeid – en allianse – der vi danner en selvstendig kraft til venstre for regjeringen for å trekke den til venstre, la han til da han ble konfrontert med oppfordringen fra SVs Kari Elisabeth Kaski.