Gå til sidens hovedinnhold

Drama bak lukkede dører i Høyre: – Det som utspiller seg offentlig nå fortjener ingen

Eks-byrådsleder Stian Berger Røsland er sterkt kritisk til det offentlige frontalangrepet mot Oslo Høyres bystyregruppeleder Øystein Sundelin. Erling Lae, som var byrådsleder før Røsland, advarer mot indirekte støtte til partene i mistillitsaken.

«Det som utspiller seg offentlig nå fortjener ingen».

Det skriver tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland lørdag kveld i en intern Oslo Høyre-chat, som Avisa Oslo har fått kjennskap til innholdet i.

Utspillet til Røsland, som også har vært finansbyråd i Oslo, kommer etter at de sentrale Oslo Høyre-politikerne Eirik Lae Solberg, Anne Haabeth Rygg, Ola Kvisgaard og Pia Farstad von Hall fremmet et mistillitsforslag mot gruppeleder Øystein Sundelin.

Et flertall i bystyregruppen skal ha undertegnet forslaget.

Det ble først omtalt av Avisa Oslo, før forslagsstillerne ble sitert i VG om partikollegaen de mener har løyet både innad og eksternt. Dette benekter Sundelin.

Les også

Dette er mistillitsforslaget: Anklager Sundelin for løgn – slik svarer han

– Vondt å lese

I meldingen tar ikke Røsland stilling til om Sundelin bør forbli gruppeleder eller ei.

«Jeg har ikke møtt i bystyregruppen på over fem år og har ikke noe med hvem som bekler ulike verv i gruppen. Det må gruppen og Oslo Høyre finne ut av selv, i tråd med regler og tradisjoner for slike prosesser i partiet», skriver han også.

Eks-byrådslederen er imidlertid klar og tydelig på følgende:

«Jeg synes imidlertid det er vondt å lese de harde personkarakteristikkene som blir brukt. Selv om det skulle være nødvendig å gjøre endringer i ledelsen i gruppen, er det unødvendig å bruke begreper som løgn og uredelighet i striden».

Mistillitsfremmer og Oslo Høyre-nestleder Eirik Lae Solberg ønsker ikke å kommentere saken overfor Avisa Oslo. Det samme gjelder Pia Farstad von Hall, som henviser til bystyregruppas nestleder Anne Haabeth Rygg.

Verken Rygg eller Ola Kvisgaard har besvart Avisa Oslos henvendelse så langt. Stian Berger Røsland har ikke noen kommentar da Avisa Oslo ringer ham om den interne meldingen.

Maner til samling

Røsland fortsetter med å skrive at det finne alternativer til «angrep på karakter og integritet» i full offentlighet «hvis noen skal sendes ut bakdøren i rådhuset».

Deretter påpeker han at gruppeleder Øystein Sundelin har blitt valgt inn for Oslo Høyre ved fire valg.

«Han har blitt valgt til gruppeleder to ganger, han har vært nestleder, han har vært med på å lede bystyrets kultur- og utdanningskomité, finanskomité́ og byutviklingskomité́ og han har vært byrådssekretær», står det i meldingen.

Oslo Høyre er inne i år der det skal kjempes om stortingsplasser. Mye står på spill- blant annet for mistillitsfremmer Eirik Lae Solberg, som står på en sjuendeplass på lokallagets stortingsliste.

Røsland maner til intern samling i meldingen sin.

«Strid i et parti kan ofte bli tøffere enn strid mellom partier og det kan ta mange år å reise seg fra dem. Det har ikke Oslo tid til, for byen trenger et sterkt og samlet Høyre. Slik situasjonen har blitt håper jeg likevel at alle som har en rolle i det som nå utspiller seg er bevisst sitt ansvar, taler vel om hverandre og finner en løsning for det videre og viktige arbeidet»

Advarer mot indirekte støtte til partene

Erling Lae, som var byrådsleder for Høyre fra 2000 til 2009, har også sendt en melding i tråden:

«Hm … jo, sterke ord, men påstandene er jeg ikke i stand til å ta stilling til fra utsiden. Nettopp derfor er kanskje det klokeste av oss på utsiden å sitte stille i båten og overlate behandlingen av saken til bystyregruppen», skriver Lae.

«Gir vi indirekte støtte til noen av partene, blir frontene skarpere», fortsetter den 73 år gamle Høyre-nestoren.

Lae avslutter innlegget sitt med å understreke at «vi får håpe at Oslos Høyres bystyregruppe i fremtiden opptrer mest mulig samlet og bruker tiden på politikk».

Dette innlegget har tommel opp fra Oslo Høyres ordførerkandidat i 2019 og nåværende statssekretær i politiker og statssekretær arbeids- og sosialdepartementet Saida Begum, Eirik Lae Solberg, kontrollutvalgsleder Ola Kvisgaard, stortingskandidat Hilde Helland, fraksjonsleder for utdanning Mehmet Khan Inan.

Det samme gjelder bydelsforeningslederne Carl-Henrik Sand Bastiansen i Frogner og Herman Smith-Sivertsen i Ullern Høyre.

Kjente ikke til mistilliten

Meldingen fra Stian Berger Røsland er likt av de sentrale Høyre-profilene stortingspolitiker Michael Tetzschner, eks-kunnskapsminister Kristin Clemet og Høyres tidligere sjefsekretær Geir Staib.

Unge Høyre i Oslo-leder Hassan Nawaz, bystyrevara Kristoffer Gustavsen, politisk rådgiver i kommunal- og moderniseringsdepartementet Jenny von Clemet Tetzschner, eks-stortingsgrupperådgiver Torbjørn Sølsnes er også blant de som liker innlegget.

Meldingen kom etter en melding fra Oslo Høyres leder Heidi Nordby Lunde, som Røsland omtalte som «kloke ord».

Lunde har bekreftet overfor Avisa Oslo at hun ikke kjente til mistillitsforslaget fra blant annet sin egen nestleder i Oslo Høyre Lae Solberg før samme morgen det kom fram i mediene. Dette understreker hun også i den interne chatten.

Avgjørelse på mandag

«Bystyregruppen velger selv sin leder og nestleder, og Oslo Høyre er som sådan ikke involvert i dette. Dette er selvsagt ikke en ønskelig situasjon for noen av oss, men dette er interne diskusjoner som må forbeholdes og behandles på det forefallende gruppemøtet på mandag», skriver Oslo Høyres leder.

Mandag er datoen der mistilliten mot Øystein Sundelin skal behandles. Heidi Nordby Lunde ber om at alle berørte parter bidrar til konstruktive diskusjoner internt i partiet.

«Vi er alle er tjent med at når vi er ferdige med interne prosesser, så skal vi fortsatt samarbeide som et lag med. mål om å gjenerobre byrådsmakten og gi Oslos innbyggere den politikken de fortjener. Vi i Oslo Høyre fortsetter selvsagt vårt arbeid med valgkampen til høsten med full styrke, og planen er å bidra med nye ideer og bedre løsninger for et bærekraftig Norge der vi skaper mer og inkluderer flere», skriver stortingsrepresentanten Lunde.

Les også

Overrasket over den knallharde anklagen fra eks-sjefen: – Svært sårende

Les også

Fremmer mistillitsforslag mot egen gruppeleder: – Dette kommer overraskende

Kommentarer til denne saken