48-åringen fra Romsås møtte i Oslo tingrett, tiltalt for brudd på veitrafikkloven etter at han promillekjørte like før midnatt 24. september i fjor.

Mannen erkjente skyld i rettssaken.

Han forklarte at han i 17-tiden samme ettermiddag hadde kjøpt en literflaske med vodka på Vinmonopolet. Han kjørte deretter til en parkeringsplass på Gjelleråsen. Der drakk han mesteparten av flaske, før han kjørte hjem igjen – en kjøretur han anslo at tok fem-seks minutter.

Omtrent samtidig fikk politiet melding om en bil som kjørte vinglete i veibanen langs Trondheimsveien ved Grorud. De fikk oppgitt bilens registreringsnummer og dro hjem til 48-åringen. Der påtraff de ham på vei ut av et garasjebygg og tok ham med til blodprøvetaking.

Blodprøven tatt av ham klokken 01.31 viste at han hadde hele 3,02 i promille.

48-åringen hadde heller ikke gyldig førerkort, etter at han ble fradømt førerretten i Oslo tingrett i mai i fjor – også det for promillekjøring.

Det kvalifiserer i utgangspunktet til både bot og fengsel, mener retten.

«Når tiltalte i tillegg hadde en særdeles høy promille samt at kjøringen fant sted på en trafikkert vei i Oslo, taler sterke allmennpreventive hensyn for ubetinget fengselsstraff», heter det i dommen.

Retten kommer likevel til at det er riktig å reagere med 30 dagers betinget fengsel, mot at mannen gjennomfører et program mot ruspåvirket kjøring. Han må også betale 60.000 kroner i bot og fradømmes førerretten for alltid.