På kvelden 19. august tilbake i 2018 er den nå 32 år gamle mannen, av Oslo-politiet pekt ut som medlem av det kriminelt belastede Young Guns-miljøet, på en restaurant i Schweigaards gate i Gamlebyen for å spise biff.

Til stede er også flere andre menn. Foranledningen er uklar, men det oppstår bråk der en av dem slår til 32-åringen slik at han faller i bakken.

Mannen som slo, forlater deretter stedet i en blå BMW sammen med tre andre menn. Han blir sluppet av på Kalbakken, mens de andre fortsetter ferden langs Østre Aker vei.

I 21.15-tiden blir de innhentet på Haugenstua av 32-åringen og følget hans, fordelt på tre biler. Idet den ene bilen kommer opp på siden av BMW-en, lener en person seg ut på passasjersiden og løsner et skudd på få meters avstand.

Skuddet slår inn i passasjerdøren, men trenger ikke igjennom.

Etterlyst av politiet

Tidligere i juni møtte 32-åringen i Oslo tingrett, tiltalt for tre tilfeller av drapsforsøk etter skyteepisoden på Haugenstua for snart fire år siden.

I retten nektet han straffskyld og hevdet at det var en annen person som skjøt. Selv satt han i en annen bil, har han forklart.

Det har ikke retten festet lit til. Tvert imot finner de det bevist utover enhver rimelig tvil at 32-åringen var skytteren.

Allerede samme kveld ble han pekt ut av mennene i BMW-en, etter at de fikk bistand av en sivil politibil som tilfeldigvis var i området.

32-åringen ble besluttet pågrepet og etterlyst, men meldte seg først for politiet 3. oktober 2018. Han ble deretter varetektsfengslet, før han senere samme høst ble overført til soning av en ti måneder lang dom for narkokriminalitet.

Før rettssaken har han ikke ønsket å forklare seg om skyteepisoden til politiet.

Fem og et halvt års fengsel

I tillegg til drapsforsøk, finner retten 32-åringen skyldig i grov ulovlig befatning med skytevåpen, ulovlig bevæpning på offentlig sted og brudd på veitrafikkloven.

Biljakten og skytingen mot en annen bil i fart, karakteriseres som «særdeles alvorlig».

«Det medførte fare for liv og helse for alle som var i nærheten. I tillegg gir hendelsen inntrykk av å være grenseløs mafialignende selvjustis. Slik kriminalitet skaper stor utrygghet i befolkningen», heter det i dommen fra Oslo tingrett, som ble avsagt torsdag denne uken.

32-åringen innrømmes noe strafferabatt for lang saksbehandlingstid, men retten kommer likevel til at han skal straffes med fengsel i fem og et halvt år.

Anker: – Direkte saksbehandlingsfeil

Mannens forsvarer, advokat Thomas Klevenberg, forteller at de er uenige i dommen og vil anke den.

– Retten har anført at tiltalte skal bevise sin uskyld. De har lagt vekt på at han har brukt sin rett til ikke å forklare seg til politiet. Det er en direkte saksbehandlingsfeil som jeg er litt forundret over at tingretten har gått i, sier Klevenberg til Avisa Oslo og utdyper:

– Blant annet sier retten at min klient kunne ha løst saken ved å forklare seg til politiet, slik han forklarte seg i retten. Det er ikke slik vi opererer i et europeisk rettssystem. Derfor vil dommen bli anket over skyldspørsmålet.

I tillegg til fem og et halvt års fengsel, er 32-åringen dømt til å betale oppreisning til den ene fornærmede.

Egentlig skulle rettssaken mot mannen gå i februar i år, men den ble utsatt da politiet ikke fikk tak i ham.