Gå til sidens hovedinnhold

Død kvinne (94) forklarte seg i retten om grov voldshendelse hun ble utsatt for

Den fornærmede kvinnen døde før saken kom opp for Oslo tingrett. Løsningen ble å spille av et tidligere avhør tatt opp på video.

Det var 19. april i fjor, på en adresse i bydel Nordstrand, at den grove voldsepisoden skjedde, ifølge politiet. Rundt klokken 22.30 mener de at den tiltalte kvinnen i 50-årene tok seg inn i boligen til 94-åringen som ble et tilfeldig offer.

– XX (navnet på tiltalte, red.anm.) har ødelagt livet mitt. Det er ikke så lenge det varer, men hun har ikke lov å ødelegge resten av livet mitt. Da politiet var der satt hun i stolen min og dinglet med beina. Det var helt forferdelig, sa den nå avdøde 94-åringen i en tidligere forklaring som ble spilt av i retten torsdag.

– Før denne hendelsen klarte jeg meg selv hjemme. De problemene jeg hadde med kroppen er blitt mye verre og jeg kan ikke jobbe med ting i lenger enn ti minutter før jeg må legge meg ned.

En politibetjent som var på åstedet og forklarte seg i retten påpekte også at tiltalte hadde dinglet med beina og at hun hadde oppført seg hovmodig i stolen.

– Det var et veldig spesielt oppdrag, sa han.

Nekter straffskyld

Ifølge tiltalen skal kvinnen i 50-årene med stor kraft ha slått 94-åringen gjentatte ganger i ansiktet og på kroppen med knyttet neve. Fornærmede fikk flere bloduttredelser og smerter i nesen og ansiktet. Hun fikk også skader andre steder på kroppen.

Etter voldshendelsen ble 94-åringen fraktet til legevakten og deretter sykehus.

– Jeg er forferdelig lei meg for det som har skjedd. Jeg har mange tanker rundt dette, men jeg kan ikke forklare det. Etter hendelsen har jeg ikke hatt en eneste levelig dag, sa tiltalte i retten.

Kvinnen i 50-årene må også svarer for to tilfeller av trusler og vold mot politibetjenter i forbindelse med at hun ble pågrepet for voldsepisoden i april 2019 og at hun igjen ble pågrepet i februar i år etter en mindre forseelse på byen i Jessheim.

55-åringen nekter straffskyld for alle anklagene fordi hun ikke husker hva hun har gjort.


Rettssaken er blitt utsatt tre ganger, blant annet på grunn av koronaforebyggende tiltak, men 16. november i år, kort tid før rettssaken, døde kvinnen. Dødsfallet skal ikke ha årsakssammenheng med voldsepisoden.

Men i mars i år ble det foretatt et såkalt bevisopptak. Altså et avhør tatt opp på video som ble gjennomført i Oslo tingrett. Der satt kvinnen i rullestol og svarte på flere spørsmål fra dommeren, sin egen bistandsadvokat Trine Rjukan og Gard Lier, som er forsvarer for den tiltalte kvinnen.

Avhøret som varte i litt over en time ble spilt av i retten.

Kvinne (94): – Dette er noe av det verste med saken

– Det ringte på døren og da jeg gikk ut for å se hvem det var så jeg kvinnen sitte på trappen. Hun reiste seg opp, tok tak i meg og slengte meg på gulvet med full kraft. Hun tok spesielt hardt i venstre skulder, den fungerer nesten ikke lenger. Jeg kan ikke bruke venstre armen nå, sa hun.

– Det er noe av det verste med denne saken, at jeg ikke kan bruke venstrearmen som før. Jeg har egentlig ikke noen venstrearm.

Uten bevisopptaket kunne politiet risikert å måtte henlegge saken fordi det ikke var vitner til hendelsen og at den tiltalte kvinnen hevder ikke å huske noen ting av volden.

I retten kom det også frem at den tiltalte kvinnen hadde innrømmet overfor politiet å ha slått 94-åringen flere ganger. Dette sa hun både til politibetjenter på stedet og i avhør dagen etter før hun ble løslatt. I retten forklarte tiltalte at hun hadde totalt blackout.

For fornærmede var det en traumatisk opplevelse som aldri ble glemt.

– Jeg ble sjokkert. Hun slo, slo og slo. Jeg fikk hevelser i ansiktet, sa den fornærmede kvinnen i bevisopptaket. Hun gjorde sitt beste, sparket og lugget meg. Jeg trodde ikke håret mitt kom til å tåle det. Etter at hun slått fra seg en ganske god stund gikk tiltalte rundt i huset, sa den nå avdøde 94-åringen.

– Jeg trodde først at det var en mann fordi hun var så sterk.

Da bevisopptaket av 94-åringen ble spilt av så den tiltalte kvinnen på skjermen lenge med en blanding av alvor og tristhet. Varigheten på forklaringen var i overkant av en time.

– Det gjorde vondt hver gang hun slo

Forslått og blødende i ansiktet «aket» hun seg til telefonen 6–7 meter unna. Den sto oppe på et lite bord. På grunn av helseproblemer med knærne og ryggen klarte ikke 94-åringen å reise seg opp selv. For å få tak i telefonen dro hun derfor i ledningen til telefonen falt på gulvet.

Den tiltalte kvinnen var på dette tidspunktet et annet sted i huset. Fornærmede husket heller ikke nødnummeret til politiet, i sjokket fikk hun likevel ringt til en vaktsentral som raskt varslet politiet klokken 22.49 den aktuelle fredagskvelden. Politiet var på plass med to patruljer i overkant av fem minutter senere.

– Kan du beskrive smertene? ble 94-åringen spurt i bevisopptaket.

– Det gjorde vondt hver gang hun slo. Spesielt i ansiktet. Jeg tenkte på hvorfor jeg utsettes for dette. Hva har jeg gjort? Hvorfor fortjener jeg å bli slått?

94-åringen fortalte også at hun ikke var redd selv om hun ble utsatt for en traumatisk opplevelse.

– Nei, det skal mye til.

– Var langt nede

I bevisopptaket spurte den profilerte bistandsadvokaten Trine Rjukan sin klient om hvordan livskvaliteten var blitt etter voldshendelsen.

– I begynnelsen var jeg langt nede og det gikk utover meg psykisk. Etter hvert kom jeg meg opp igjen, men psykisk er jeg ikke på høyde med det jeg var før volden. Jeg fikk meg en ordentlig støkk.

Både i avhør, dagen etter voldshendelsen, og i bevisopptaket forteller den nå avdøde damen at hun fikk veldig mange slag mot seg. Den tiltalte kvinnens versjon i retten er kort og greit at hun ikke husker noe av volden. Hun skal ha fått total blackout.

Etter å ha vært i sosiale lag tidligere den aktuelle kvelden endte det med at hun gikk hjem med samboeren. De hadde begge drukket alkohol. Dette kom frem under politiadvokat Børge Andre Kristiansens utspørring av tiltalte.

På veien gikk han litt foran henne og på et tidspunkt kom de fra hverandre. Det er etter dette den tiltalte kvinnen i 50-årene gikk til huset med 94-åringen. Det neste tiltalte husket etter voldsepisoden var at hun våknet i politiarresten på Grønland.

– Forferdelig at hun er død

– Jeg ble skikkelig sjokkert da jeg ble fortalt av politiet hva jeg var siktet for. Jeg var så i sjokk at jeg ikke husker hvordan jeg kom meg hjem etter løslatelsen. Det er også helt forferdelig at fornærmede nå er død, og jeg synes det var forferdelig å se bevisopptaket da det ble spilt av, sa kvinnen i 50-årene da hun forklarte seg.

Hun aner ikke hvordan hun kom seg til huset til den eldre kvinnen. Før dette hadde hun blitt nektet mer alkoholservering på en restaurant. I retten kom det frem at den tiltalte kvinnen tidligere har hatt blackout etter uheldige episoder med alkohol.

– Det var en episode da jeg skulle ta taxi hjem etter å ha vært på konsert. Jeg hadde ikke med kortet og sjåføren mente jeg bevisst tok taxi uten å ha til hensikt å betale, sa kvinnen.

Denne episoden fra mars 2018 endte med at hun havnet i arresten og ilagt bot for ordensforstyrrelse og bedrageri. Boten var på 3000 kroner.

Hun er også straffet for mindre tilsvarende forhold, men det er nærmere 30 år siden. Voldsepisoden, med påfølgende blackout og rettssak, har vært en påkjenning for kvinnen i 50-årene.

– Når jeg våkner om morgenen tenker jeg at det er et mareritt. Men dette har jo skjedd, sa tiltalte.

Kommentarer til denne saken