Sirin Hellvin Stav

Sirin Stav er MDGs nåværende gruppeleder i bystyret. Hun har også vært leder for bystyrets samferdsels- og miljøutvalg siden 2019, og er dermed en av MDGs politikere med erfaring innen feltet som Lan Marie Berg nå forlater.

Samtidig er Stav (født 1988) en relativt ung politiker, som anses som et stort talent innad i partiet.

Av eget parti har hun blitt framhevet som en politiker med stor kunnskap om Oslo-politikken, og som har også har markert seg innen mat-, dyrevelferd- og byutviklingspolitikk.

Hun har også noen av de samme kvalitetene som Berg – i og med at hun regnes som god på å profilere MDGs kjernesaker og er en politiker som ikke gir etter i debatter.

Spørsmålstegnet ved Stav er at gruppelederposisjonen også er viktig for MDG. Veldig mye av partiets politikk i Oslo utformes gjennom gruppeledervervet, som for eksempel MDGs avtrykk i Oslo-budsjettet der gruppelederen forhandler med gruppelederne til de andre partiene.

Om MDG skal innsette Stav som byråd, må de også erstatte henne i det viktige gruppeledervervet.

Sigrid Z. Heiberg

Som Oslo MDGs leder er Sigrid Z. Heiberg dypt inne i de politiske prosessene partiet er i. Det gjelder også de samferdselspolitiske sakene.

Da hun ble valgt som leder av Oslo MDG i 2020, trakk Heiberg overfor Vårt Oslo fram kampen mot «monstermotorvei» på E18 som en av de to viktigste sakene for lokallaget.

Som debattant har Heiberg vært en ivrig og tydelig forsvarer av sin partikollega Lan Marie Berg. Ved forrige mistillitsforslag gikk hun hardt ut mot Frp og kalte dem et «useriøst bølleparti» på Dagsnytt 18.

Samfunnsgeografen er også utenrikspolitisk talsperson for MDG.

Ved høstens stortingsvalg står hun oppført som nummer tre på lista til Oslo MDG. På NRKs junimåling får MDG inn to representanter her i byen.

Om det blir valgresultatet, betyr det at Heiberg trolig kommer til å fortsette i Oslo-politikken og i Oslo bystyre, der hun sitter i helse- og sosialutvalget, også den kommende tiden.

Heiberg kan være et spennende kort for å fronte MDGs samferdselspolitikk dersom de faller ned på henne som Bergs etterfølger.

– Jeg legger til grunn at MDG skal fortsette å ha miljø- og samferdselsposten. Det er en av de viktigste postene for å få gjennom politikken vår, sa avtroppende miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg til Avisa Oslo i går.

Einar Wilhelmsen

Bøler-bosatte Einar Wilhelmsen er nåværende finansbyråd. Han har også vært leder for Oslo MDG og jobbet for ZERO – stiftelsen som jobber for å promotere nullutslippsløsninger.

«Einar har solid forankring i det grønne prosjektet gjennom mangeårig arbeid for en bedre klimapolitikk», har Wilhelmsen eget parti skrevet om ham.

Selv har MDG-eren beskrevet «den dårlige samferdselspolitikken i Oslo» som utløsende årsak til at han ble aktiv politiker. Han ønsket også å «få til en skikkelig satsing på sykkel», og «å gjøre det tryggere og bedre å gå».

Det hadde han fått muligheten for å prøve på i rollen som Lan Marie Bergs etterfølger. Spørsmålet er imidlertid om ikke han forblir i rollen som byråd for finans.

Hanna Marcussen

Som byråd for samferdsel har man ansvar for en rekke underliggende etater. Det gjør at byråden må evne å ta politisk styring på disse, og her scorer Hanna Marcussen (født 1977) sterkt internt i MDG.

Marcussen tok over som byråd for byutvikling for seks år siden – en stilling hun fortsatt besitter.

«Hanna er en av MDGs mest erfarne politikere. Hun har opparbeidet seg solid politisk og organisatorisk erfaring, både som tidligere nasjonal talsperson i partiet (fra 2008 til 2014. red.anm.) i den lange fasen med vekst og utvikling som har gjort partiet til det det er i dag», skrev nominasjonskomiteen i sin innstilling til årets stortingsvalg.

På den endelig lista havnet Marcussen på åttendeplass. Dermed fortsetter hun etter all sannsynlighet i Oslo-politikken, men det er et spørsmål om hun tar over posisjonen til Berg eller forblir byråd for byutvikling.

Om hun skulle forlate den sistnevnte posten, er det ikke umulig at nåværende byrådssekretær Rasmus Reinvang ta over vervet han også vikarierte i da Marcussen var ute i perm.