Gå til sidens hovedinnhold

Disse konsekvensene frykter hun for Oslo: – Får ut det verste i hverandre

Mathilde Tybring-Gjedde (H) advarer Oslo-folk mot en regjering bestående av Sp og et distriktsvelger-jaktende Ap.

– De får ut det verste i hverandre, sier Mathilde Tybring-Gjedde til Avisa Oslo.

Utspillet fra Oslo Høyres femtekandidat kommer på et tidspunkt der meningsmålingene tyder på en rødgrønn regjering etter høstens valg. Samtidig har Sp et uttalt ønske om å kun regjere med Ap, som igjen har interne strategier der de jakter distriktsvelgere og ikke satser på vippevelgerne i byene, ifølge DN.

Dette er en dårlig kombinasjon for hovedstaden, slik Oslo-politikeren Tybring-Gjedde ser det. Hun mener at:

  • Oslopolitiet vil rammes når Sp og Ap skal reversere politireformen, og Sp skal innfri valgløfter om å gjenopprette lensmannskontorer i andre deler av landet.
  • En slik regjering vil føre en «gammeldags» ruspolitikk, ettersom både Ap og Sp er mot avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.
  • SV – uansett om de blir støtteparti eller regjeringsparti – ikke vil kunne hindre svekket satsing på kollektiv i storbyene. Her viser hun til at Sp tidligere har uttalt at de vil hente 12 milliarder kroner fra byvekstavtaler og bruke dem på bygdevekstavtaler, slik omtalt av Aftenposten.
  • Ap og Sp vil stå for en dårlig klima- og miljøpolitikk – blant annet med tanke på at svekkede elbilfordeler og at Sp-nestleder Ola Borten Moe tidligere har vært ute og kalt nullvekstmålet for trafikken i byene «meningsløst».
  • Sp viser manglende forståelse for de sosiale utfordringene i Oslo når partileder Trygve Slagsvold Vedum setter Grønland opp mot Namsos i kampen om statlige arbeidsplasser.

Les også

Jubler over ekstrem framgang i Oslo: – Himmelen!

Frykter nytt inntektssystem

Høyre frykter også konsekvensene av en forandring av kommunenes inntektssystem.

Der Sp lover en kraftig styrking av kommuneøkonomien og har et uttalt ønske om større utjevning av «både geografiske og sosiale» skiller, samt skatteinngang i kommunene, har de også valgløfter som 1,2 milliarder kroner til å holde grendeskoler i live. Oslo Høyres politiker tror ikke noe på at Sp og Ap både kan legge ut for slike satsinger, samtidig som de opprettholder Oslos kommunale økonomi.

De lover gull og grønne skoger, men det økonomiske handlingsrommet blir mindre, sier Tybring-Gjedde, som vektlegger at Sp og Ap ikke vil øke avgiftene like mye som SV.

Dermed frykter hun at Sp i praksis vil satse mer på geografisk omfordeling enn på å adressere sosiale utfordringer i hovedstaden.

– Høyre er opptatt av å sikre folk like muligheter, uansett hvor de bor. Derfor har vi endret inntektssystemet slik at Oslo har fått mye mer å rutte med og vi har økt det statlige bidraget til kollektivtransporten kraftig. Oslo har fått bevilgninger til å ansette flere hundre lærere, og regjeringen var nylig ute med 54 ekstra millioner kr til Oslo sommerskole og ekstra midler til psykisk helsetilbudet, argumenterer Tybring-Gjedde.

Les også

Ligger an til «historisk» kraftig rødgrønn sving i hovedstaden: – Vil være utklassing

– Regnestykket går ikke opp

Tybring-Gjedde har liten tro på Jonas Gahr Støres evne og vilje til å stå imot et stort Sp i en eventuell rødgrønn regjering. Her viser hun til det hun oppfatter som et strategisk retningsskifte innad i Ap.

Der partiet – anført av den nåværende Sp-politikeren Jan Bøhler – satset stort på å vinne byene før stortingsvalget 2013, sier Høyre-politikeren at hun «har knapt hørt Støre snakke bypolitikk på flere år».

– Det er ingen tvil om at en regjering der Ap og Sp er nesten like store ikke ville prioritert bypolitikk høyt. For regnestykket går ikke opp, og Sp har basert hele sin økning på meningsmålingene på å sette by opp mot land, sier Mathilde Tybring-Gjedde til Avisa Oslo.

– I Oslo har vi mange som står utenfor arbeidslivet og sliter med språket. Vi har veldig mange barn og unge som vokser opp i fattigdom. Vi har en Osloskole som går feil vei der flere elever sliter med lesing og regning. Oslo er langt unna å nå sine egne klimamål. I tillegg har vi blitt hardt rammet av en pandemi som forsterker folks utfordringer. Dette er ikke tiden til å prioritere ned byene, og kun lansere løfter for distriktene, mener Høyres stortingspolitiker.

Les også

Eks-partifellenes munnhoggeri: – Bøhler skal drive intensiv valgkamp på å flytte arbeidsplasser ut av Oslo

Kritisk til fjerning av krav i skolen

Høyre-politikeren er i tillegg kritisk til at Sp og Ap vil fjerne kompetansekrav til lærere, som underviser i norsk, matte og engelsk, samt at de vil svekke opptakskravene for å komme inn på lærerutdanningen.

– Da Høyre styrte Oslo ble Osloskolen best i landet på å løfte alle elever, uavhengig av bakgrunn. De siste årene peker pilene i Osloskolen i feil vei: Flere elever sliter med lesing og regning, flere opplever å bli mobbet og det er større forskjeller mellom skolene, sier Tybring-Gjedde om utviklingen hun mener vil forsterkes av rødgrønn politikk i regjering.

På spørsmål om en norsklærer er en dårligere norsklærer grunnet lav karakter i matte, svarer Mathilde Tybring-Gjedde som følger:

– Det man ser, er at etter at man innførte krav om 4 i p-matte (det minst avanserte mattefaget på videregående skole. red.anm.), så har det vært en økning i andel studenter som gjennomfører studiet. Kravet er også med på å heve statusen til yrket. Det handler om å ha ambisjoner for lærerutdanningen, mener Mathilde Tybring-Gjedde.

Les også

NRK-flyttingen: Grorud fremfor Ensjø betyr mye for utviklingen av Oslo

Les også

Venstre-Melbys klare advarsel før valget: – Jonas Gahr Støre har glemt Oslo

Les også

Raymond Johansen: Ja, jeg er skuffa

Kommentarer til denne saken