Årets feiring av dansens dager har pågått gjennom helgen, og dansens dager-ambassadør Amie Mbye har bred erfaring innenfor ulike dansesjangre.

– Det er blitt lagt ut en challenge hvor folk har blitt oppfordret til å lære seg dansens dager-dansen, forteller Mbye. Om lag 50 aktører har sendt inn klipp hvor de fremfører dansen og alle klippene er satt sammen til én video.

Mbye har en bachelor i dans og koreografisk tenkning fra Høyskolen for dansekunst i Oslo. Hun er også sertifisert danser i afrikansk moderne dans. Årets dansehelg er lagt til digitale plattformer.

– Dans betyr frihet

Mbye forteller videre at dansens dager samler folk fra hele landet i en feiring av dansekunsten. Hun sier at hun er glad for at hun kan introdusere dans fra andre kulturer, og i år har hun tatt med elementer inspirert av Vest-Afrikansk dans i koreografien:

– Det er første gang det er afrikansk dans i videoen. Koreografien er inspirert av dans fra Nigeria og Ghana blant annet, sier hun, og forteller at hun har hatt mål om å lage en dans som alle kan ta del i.

Dansekunsten består av flere kategorier og engasjementet har vært stort også i år, hvor det blir en annerledes markering. Helgens program består av ulike oppfordringer til å danse der man er:

– For meg betyr dans frihet. Det er muligheten til å bevege seg akkurat slik man har lyst til, sier Mbye og utdyper:

– Det kan romme så mye. For meg så er ikke dans festet til en bestemt følelse. Når jeg bruker ordet frihet kan det være rom for at jeg kan danse og være glad, en annen dag kan det være knyttet til sorg, frustrasjon, sinne.

Dansens dager er en viktig del av kulturlivet, og pandemien har flyttet helgens arrangement til digitale plattformer for å holde liv i tradisjonen:

– Dansens dager er viktig fordi dansens relevans som kunstform, men også for å vise politikere og institusjoner at dansen er viktig på et utdanningsnivå også. Det krever en kompetanse, men også virker den terapeutisk på et samfunn, sier Mbye.


Koreografi inspirert av ulike danseformer

Som erfaren danser har Mbye latt seg inspirere av ulik type dans. Hun forteller at hun bruker dansen til å utforske ulike spørsmål innenfor aktuell tematikk:

– Jeg fokuserer på det fysiske. Jeg er opptatt av bevegelse, og lar meg inspirere av ulik tematikk som kan være identitetspolitikk, minoriteter, kjønn, kultur. Jeg bruker dansen til å utforske spørsmålet, som besvares kroppslig.

Hun sier videre at hennes brede erfaring innenfor ulike dansestiler gjør at hun ikke begrenser seg til en spesifikk dansestil, og at hun setter pris på det sosiale aspektet rundt dansing:

– Jeg liker ikke å begrense meg til en type stil. Er det en ting jeg liker godt, så er det sosial dans. Danseformer der det sosiale aspektet en del av det. Freestyle er også en viktig del. Det kan være alt fra house-dans til hiphop-dans.

Koreografien til årets dans er inspirert av stiler som stammer fra det afrikanske kontinent. Rytmen i dansen er felles for alle danseformene. Hun forklarer at afrikansk dans har mange likheter, og at hver del av kroppen har hver sin rolle i dansen. Hoftene gjør en bevegelse, føttene og resten av kroppen gjør noe annet:

– Det er blant annet Sabar fra Senegal/Gambia, Ndombolo, Coupé decalé fra Vest-Afrika, Afro House fra Angola. Det alle har til felles er rytmen, det avanserte bevegelsesspråket. Det er et komplekst bevegelsesspråk som består av mange lag.

Hun har brukt teknikker fra ulike dansestiler for å koreografere årets dans, og sier at målet er å lage en dans som kan inspirere folk til å teste ut noe de kanskje ikke har danset før:

– Jeg har trukket inn mye av bevegelsesmønstrene som jeg synes er spennende. Mye fotarbeid, mange hoftebevegelse. jeg har kombinert dette sammen til en koreografi. Det er en dans som alle kan være med på.

Se årets dans her:

Dansere i alle aldre

Mbye sier at hun har koreografert en dans som passer for alle:

– Årets Dansens Dager skal være for barn, ungdom, voksen og eldre. Det er noe jeg har hatt i bakhodet når jeg har laget dansen.

Hun sier at elementer i koreografien kan man stå fritt til å tolke som man vil og at man skal kunne ta fra den det man ønsker, og gjøre den på sin egen måte:

– Ja, det er en koreografi, men man kan også velge å kun lære det man ønsker å lære. Det er en dans som alle kan være med på. En dans som skal inneholde friheten til eget uttrykk.

Målet med Dansens Dager er å løfte frem verdien av dansekunst og betydningen dans kan ha for et samfunn og for enkeltindividet. Dansens dag er en internasjonal markering lagt til 29. april, som er fødselsdagen til den franske danseren Jean-Georges Noverre, som regnes som grunnleggeren av den moderne ballett.

Les også

Når Jevi (39) løper, stirrer folk på henne. Nå vil hun inspirere andre til å løpe

Les også

Adalone (45) har funnet drømmeleiligheten. Bli med inn i Oslos Venezia