Det viser navnestatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det var 64 jenter som fikk navnet Sofia i fjor, og 74 som fikk guttenavnet Oskar. På andreplass var navnene Hedda og Mohammad, og på tredjeplass var Ingrid og Aksel.

I 2020 var det jentenavnene Maja, Sofia og Iben som toppet statistikken. Hos guttene var det navnene Mohammad, Jakob og Olav som var mest populære.

SSBs navnestatistikk oppdateres hvert år, og den viser hvilke navn som har blitt gitt til nyfødte som er folkeregistrert i Norge.

Oskar, Aksel, Theodor, Ludvig, Gustav, Alma, Emma og Ada er nye på topplisten sammenlignet med 2020, mens Filip, Emil, Magnus, Alfred, Benjamin, Nora, Sara og Hedvig er ute av listen.

Flest gutter fikk navnet Noah

På landsbasis var det i fjor 402 nyfødte gutter som fikk navnet Noah eller Noa. Det er første gang navnet troner helt på toppen av listen.

– Noah er relativt nytt, hvert fall som motenavn. Det første året det var ti gutter som fikk navnet Noah i Norge, var så sent som i 1997, sier seniorrådgiver Anders Sønstebø i SSB.

Først de siste årene har navnet virkelig skutt fart. Siden 2016 har Noah vært på topp ti-listen hvert år, men aldri helt på toppen. Navnet føyer seg inn i rekken av en bibelsk bølge på guttesiden.

– Bibelnavnene har økt i popularitet de siste 15 årene. Det er imidlertid ingenting som tyder på at det har noe med religiøs vekkelse i Norge å gjøre. Mye av årsaken er trolig at mange gamle navn av denne typen nå rett og slett er modne for en renessanse, sier Anders Sønstebø.

Nora fortsatt på topp

Blant jentebarna som ble født var det flest som fikk navnet Nora.

Nora var toppnavnet på jentelista allerede i 2012, og har siden ligget på 1. eller 2. plass hvert år sammen med Emma.

Også i 2021 kom Emma på 2. plass, tett fulgt av Sofie på 3. plass.

– Nora er det nest mest brukte navnet i Norge etter årtusenskiftet, etter Emma, sier Anders Sønstebø.

Nora er en kortform av Eleonore, og dukket opp i kjølvannet av Ibsens «Et dukkehjem». Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a». Populariteten fikk muligens også god hjelp av NRK-serien SKAM for noen år siden, der en av hovedpersonene het Nora.

Mer enn halvparten av nyfødte jenter nå får et navn som slutter på a. I 1947 var andelen 12,5 prosent.