Gå til sidens hovedinnhold

Dette våknet oslofolket til: – Uvanlig snøfattig så langt

Snøen dekket Oslo i morgentimene – men den blir ikke liggende lenge.

Andre juledag våknet oslofolk opp til synet av et hvitt teppe som hadde lagt seg over store deler av byen.

Litt for sent til å skape julestemning på selve julaften, men likevel før jula er omme.

– Foreløpig er det bare snakk om et par centimeter, men det snør fortsatt ganske tett her ute. Det vil kanskje komme et par, tre centimeter til, sier Terje Alsvik Walløe, vakthavende meteorolog.

Det var den gode nyheten for snøelskerne. Den gode nyheten for dem som foretrekker bar asfalt, kommer nå:

– Temperaturen er på vei oppover, så etter hvert vil nedbøren komme i form av regn, sier Walløe.

Ruskevær

Regnet vil med all sannsynlighet vaske med seg det som ligger av snø i sentrumsområdene. Utover kvelden kryper gradestokken oppover mot tre plussgrader; i morgen tidlig kryper den enda litt høyere opp mot femtallet.

Og da er det bare å forberede seg på ruskevær:

– Særlig i natt og i morgen tidlig vil det være vått, grått og blåse mye. Det blir ruskete med vind og en god del regn, spår meteorologen.

Temperaturen synker dog igjen utover søndagen, og det vil kunne gi noe snøfall utover kvelden – iallfall i Marka.

Snøfattig vinter

Oslo-folk har ikke vært bortskjemte med snø denne sesongen.

– Det har vel nesten ikke vært snø i Oslo hittil denne sesongen. Det var et par snødager tidligere, men det har vært snakk om et par centimeter på det meste. Det er uvanlig snøfattig så langt i år, sier meteorologen.

Nedbøren fortsetter neste uke, og vil kunne gi godt skiføre i Marka, tror Walløe.

Litt verre er det for turgåere som foretrekker stiene langs Akerselva. Det er nemlig sendt ut oransje farevarsel for flomfare, som betegnes som «stor fare».

Årsaken er at nedbør har ført til fulle magasiner i Maridalsvannet, og at nedbøren fortsetter å komme. Derfor har Vann- og avløpsetaten økt vannføringen i Akerselva.

– Hold avstand til elva! Strømmen er stri! Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder, lyder oppfordringen fra meteorologene.

Les også

Flomvarsel i Akerselva: – Vær forsiktig

Gult farevarsel

Så mye som 90 millimeter nedbør er ventet å falle i Oslo-området fram til mandag. Derfor har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel for snø.

Det er det laveste nivået på farevarsel, og innebærer «moderat fare» for snø. På Yr.no står det at de forventer mellom 3 og 15 centimeter snø i løpet av lørdagen.

Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Noen reiser vil kunne få lengre reisetid. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold, heter det på Yr.no.

Kommentarer til denne saken