Forrige fredag besluttet regjeringen at alle vinmonopol i Oslo og ni omkringliggende kommuner skulle stenges. Dette var ett av flere tiltak grunnet utbruddet av den britiske koronavirusvarianten i Nordre Follo, nabokommunen til Oslo.

Det førte til at mange Oslo-boere reiste til andre kommuner hvor det ikke var besluttet like strenge tiltak. Ved vinmonopolet på Bekkestua var det over 100 meter lange køer rundt klokken 12.30. I Sandvika og andre steder rundt Oslo var det samme tendenser.

Avisa Oslo intervjuet Siren som bor på Grünerløkka i polkøen på Bekkestua. Hun var ikke den eneste Oslo-boeren der, og andre lot seg intervjue i andre medier.

LES OGSÅ: Raymond Johansen: – Gidder ikke heve pekefingeren

– Virket mot sin hensikt

– Jeg vet ikke om det fra folk fra Oslo var i omkringliggende kommuner, så det vil jeg ikke ha på meg at jeg har sagt at det har vært. Det kan godt tenkes at det var mange fra de kommunene som var redd for at vi skulle stenge polet deres i de køene og som gjorde en ekstrahandel, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Men vi har uansett gjort en vurdering på at det ville bidra til mer mobilitet at vi stengte polene. Dermed virket det mot sin hensikt. Det var den nye vurderingen vi fikk fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, at vi burde gjøre en endring på anbefalingen om må stenge.

Statsministeren forsikrer om at det var smittehensyn som førte til omgjøringen.

– Det er ikke fordi vi synes at folk skal få vin til maten eller konjakk til kafeen, det er fordi vi var opptatt av å hindre mobilitet og det var formålet med alle innstrammingene vi gjorde.

Helseminister Bent Høie (H) forteller at han ønsket en hurtig avklaring fra fagfolk på om de burde omgjøre tiltaket om polstengning da han så de lange køene.

LES OGSÅ: Krisemøter og varslede permitteringer i interiørbransjen

– Ikke klokt tiltak

– Derfor ba vi Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å vurdere det raskt i løpet av lørdagen. Da kom de nettopp til denne konklusjonen at å stenge ikke var et klokt tiltak. Det endte med motsatt effekt enn vi ønsket. Dermed besluttet regjeringen å følge rådet og åpne polet igjen, sier Høie til Avisa Oslo.

Han har forståelse for at folk gikk mann av huse for å komme seg til polet.

– Jeg har ikke mulighet for å vurdere hvem som stod i den køen, men hvis du bor i Asker og Bærum og hører på radioen at polet stenget i Oslo, og helseministeren sier at det vurderes tiltak i kommunene rundt Oslo, så kan det godt være at mange av dem som stod i køen bor der og tenkte at de måtte komme seg på polet før det stenger i min kommune også, sier helseministeren.

– Jeg har ikke noen mening om hvor mange i køene som kom fra andre steder.