Gå til sidens hovedinnhold

Dette skjer i dag: Ligger an til dramatisk skjebnetime for byrådet

Både miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) og hele byrådets skjebne kan stå på spill når bystyret skal møtes i dag.

Frps mistillitsforslag kommer opp som første sak når bystyret møtes klokka 12.00 i dag.

Oslo bystyre har allerede innkalt til pressekonferanse klokken 13.15 om situasjonen.

Fra før var det klart at alle de borgerlige partiene støttet forslaget.

At Rødt – Byrådets såkalte støtteparti – nå er støtter mistillitsforslaget, gjør at den ellers borgerlige opposisjonen har flertall i salen i denne saken. Men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har stilt seg tydelig bak Berg.

– Jeg har full tillit til min byråd Lan Marie Berg, gjentok en ellers fåmælt Johansen om mistillitsspørsmålet gang på gang under gårsdagens korona-pressekonferanse.

Les også

Lans skjebne avgjøres onsdag. Følg sendingen direkte fra 11.50

Avisa Oslo kjenner til at Raymond Johansen planlegger å stille såkalt kabinettsspørsmål under dagens bystyremøte, dersom ikke Berg selv skulle velge å gå av før den tid. Johansen skal ikke være innstilt på å be Berg trekke seg. Hvis det skal skje, må det være på MDG og Bergs initiativ, fremholdes det overfor AO.

Berg skal uansett ut av Byrådet, ettersom hun er MDGs førstekandidat på Stortinget og alle målinger gir henne sikker plass på Løvebakken.

Det innebærer at Rødt ikke bare må ta stilling til Lan Marie Bergs skjebne, men byrådet de gjentatte ganger har samarbeidet med om i budsjettsaker.

Så sent som i vinter fikk partiet gjennom store summer til bydelene og flere andre hjertesaker gjennom budsjettsamarbeidet.

Les også

Venstre åpner for å erstatte Rødt som byrådets samarbeidsparti

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud ville på pressekonferansen tirsdag ikke avklare hva Rødt gjør hvis de stilles i en situasjon der de må ta stilling til hele byrådets skjebne.

Hun gjentok imidlertid flere ganger at Rødts mistillit knyttet seg til Berg og hennes håndtering, samt sene informering om milliardsprekken tilknyttet Oslos nye vannforsyning, og ikke Raymond Johansen.

Dette til tross for at Raymond Johansen var til stede på et møte om milliardsprekken tilbake i mars – to måneder før byrådet offentliggjorde sprekken gjennom sitt forslag til revidert budsjett.

Men i et intervju med NRK torsdag morgen knepper Rødt til enda et hakk: Nå sier Evenrud at Rødt vil felle hele Byrådet dersom Johansen velger å stille kabinettsspørsmål.

Les også

Eksperter mener Raymond Johansen legger indirekte press på Lan Marie Berg

Kilder Avisa Oslo har snakket med, sier at mye – kanskje hele saken – kan avgjøres i løpet av bystyrets første time.

Om byrådet varsler sin avgang, vil det likevel fortsette, men som et forretningsministerium. Dette er en styringsform som innebærer at byrådet får en midlertidig og begrenset autoritet, og kun kan avgjøre mindre alvorlige saker.

Høyre vil deretter bli bedt om å se om de kan skaffe seg støtte til å danne et nytt byråd. I den prosessen kan de neppe vente seg noen støtte fra Rødt, Ap eller SV, og er i så fall avhengig av at MDG bytter side for å få til et nytt byråd. Det mest trolige er derfor at Raymond Johansen blir bedt om å fortsette med et «nytt» byråd.

Kilder på borgerlig side anser det også som usannsynlig at MDG bytter side.

Les også

Jeg er ikke så sikker på at dette ender med mistillit, gitt

Kommentarer til denne saken