I krysset Kirkeveien og Sognsveien i Ring 2 kryr det av trafikanter. Her er det både biler, buss, trikk, fotgjengere og syklister.
– Det er veldig mange som ferdes i trafikken i Oslo. Da er det utrolig viktig å bli sett, sier Erik Bo Berg, regionsleder i Trygg Trafikk Oslo.
Torsdag morgen sto han utenfor Ullevål sykehus sammen med politiet, Oslo kommune og NAF og delte ut reflekser og sykkellykter til forbipasserende.
Torsdag markeres Refleksdagen i Norge, og i Oslo har Trygg Trafikk slått seg sammen med kommunen og politiet i «Bli sett»-kampanjen.
– Nå er det høst, det blir mørkere, og da er det utrolig viktig at syklistene er synlige. Bruk refleks, sykkellykter – og gjerne ha synlige klær når du sykler i skumringen eller mørket, sier Berg og legger til:
– Syklister og fotgjengere er vanskelig å oppdage i mørket, og vi vet at det er lite bruk av refleks og sykkellykter blant syklister i sentrum. Nå vil vi sette søkelyset på at det ikke bare er lurt, men også lovpålagt å være synlig i trafikken.
Berg forteller at en bilist som kjører 50 km/t har knappe to sekunder til å reagere, hvis hen møter en fotgjenger uten refleks. Har fotgjengeren refleks, får bilisten ti sekunder. En rapport fra Transportøkonomisk institutt i 2016 viser at antall skadde og drepte syklister kan reduseres med ti prosent dersom alle sykler med lys.
– Refleks kan redde liv. Lys og refleks er den billigste livsforsikringen du kan ha, sier Berg.
Kan bli dyrt å sykle uten lys
Det er i hvert fall en billig livsforsikring, når man får det gratis som i dag. Hvis man ikke har det, kan det derimot bli dyrt. For syklister som ferdes i mørket uten lys, kan det vanke en bot på 1300 kroner.
Også politiet var med på dagens kampanje. Torsdag stoppet de syklister uten lys og informerte om at det er påbudt. Syklistene fikk ikke bot denne gangen, men ble gjort oppmerksom på påbudet – og fikk med seg en lykt.
– Når man sykler i mørket, så må man ha påmontert lys foran og bak. Det handler om trafikksikkerhet, sjansen for ulykker er mye mindre om man blir sett i mørket, forteller Vegard Skare fra politiet.
– Hva er «mørket»?
– Det er jo et definisjonsspørsmål. Når det er skumring, må ikke lyset være tent, men etter hvert som det blir mørkere må man være mer obs. Hvis du er usikker, bør du skru det på.
Hvis man bryter påbudet, kan man få en bot på 1300 kroner. Skare forteller at de kommer til å gjennomføre noen planlagte kontroller utover høsten. Erfaringsmessig blir det da skrevet ut noen bøter.
– Er Oslo-folk flinke til å følge påbudet?
– Ja, jevnt over er det mange som har lykt, men det skorter nok litt på kunnskapen om påbudet, så det er fint å være her og informere, sier Skare.
– Viktig at bilistene er varsomme
Byråd for miljø- og samferdselsbyråd i Oslo Sirin Stav (MDG) er glad for å se mange syklister i byen denne morgenen.
– Det er mange som sykler i Oslo nå, siden 2014 har mengden syklister økt med omtrent 70 prosent. I tillegg har koronaperioden fått mange til å begynne å sykle til jobb og skole. Det er bra at folk sykler, og byrådet vil gjerne at folk skal fortsette med det utover høsten. Men da er det viktig å være trygg i trafikken. Syklister må ha refleks og lys, sier Stav.
Rapporten fra 2016 viser at en tredjedel av syklister ikke bruker lys. Stav mener det skyldes manglende kunnskap om reglene, men legger til at det hun har sett i dag, later til at mange har blitt flinkere de siste årene. Og det er heller ikke bare syklistenes ansvar, mener hun:
– Men det er også viktig at bilistene er varsomme i mørket. Trygg trafikk er et felles ansvar, sier hun.