Rehabilitering av Nationaltheatrets bygg fra 1899 har vært en årelang prosess. Nationaltheatret selv har understreket hvordan bygningen forfaller både utvendig og innvending, og at det haster med rehabilitering. Men prislappene har vært skyhøye, og en løsning har latt vente på seg.

Statsbyggs utredninger for å finne en slik løsning fortsetter i 2023, opplyser Statsbygg i en pressemelding.

En løsning er å bygge et nytt teaterbygg på Tullinløkka hvor man også tar i bruk det gamle Nasjonalgalleriet. Dette bygget står tomt etter at kunsten ble flyttet til det nye Nasjonalmuseet ved Aker brygge.

Da vil Nationaltheatret inneholde tre scener. Én av dem vil være hovedscenen i det gamle bygget, som vil bli rehabilitert i en noe mindre og billigere skala enn ved tidligere utredninger.

– Det skal gjøres nødvendige antikvariske og tekniske oppgraderinger og oppussing. Det er en forutsetning at rehabiliteringen ikke medfører behov for refundamentering, skriver Statsbygg.

Tullinløkka-løsningen innebærer en ny og moderne scene med plass til cirka 500 seter, samt en mindre scene med en kapasitet på 200.

– Nasjonalgalleriet skal kunne brukes av teatret på en slik måte at viktige arealer i den fredede bygningen vil være tilgjengelig for publikum.

Det legges opp til at nye lokaler på Tullinløkka vil kunne bygges før Nationaltheatret rehabiliteres.

Les også

Skal dopingteste flere enn noen gang på treningssenteret: Dette avgjør om du blir plukket ut